x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Roma - Recensămîntul romilor cu "ajutor" de la Crucea Roşie şi carabinieri

Roma - Recensămîntul romilor cu "ajutor" de la Crucea Roşie şi carabinieri

de Carmen Plesa    |    16 Iul 2008   •   00:00
Roma - Recensămîntul romilor cu "ajutor" de la Crucea Roşie şi carabinieri

Prefectura Romei va începe astăzi un recensămînt al persoanelor de etnie romă din capitala Italiei, fără să recurgă însă la amprentări, anunţă ANSA. La identificarea celor aproximativ 10.000 de nomazi din taberele ilegale din Roma vor participa angajaţii Prefecturii, reprezentanţi ai Crucii Roşii, poliţişti şi carabinieri. Aceste echipe vor colecta date despre starea civilă a romilor, starea lor de sănătate (vaccinuri făcute şi eventuale maladii de care suferă) şi apoi îi vor fotografia pe nomazi. Prefectura Romei va începe astăzi un recensămînt al persoanelor de etnie romă din capitala Italiei, fără să recurgă însă la amprentări, anunţă ANSA. La identificarea celor aproximativ 10.000 de nomazi din taberele ilegale din Roma vor participa angajaţii Prefecturii, reprezentanţi ai Crucii Roşii, poliţişti şi carabinieri. Aceste echipe vor colecta date despre starea civilă a romilor, starea lor de sănătate (vaccinuri făcute şi eventuale maladii de care suferă) şi apoi îi vor fotografia pe nomazi.  

Potrivit AFP, datele vor fi strînse de Crucea Roşie într-o bază informatică ce va putea fi consultată doar cu autorizaţia magistraţilor.

Manifestările împotriva acţiunii de amprentare a romilor continuă în mai multe oraşe din Italia. Mai mult, trei experţi ai ONU au definit drept "discriminatoriu" planul de prelevare a amprentelor de la persoanele de etnie romă. "Ne arătăm îngrijorarea faţă de acţiunile, declaraţiile şi măsurile privitoare la comunitatea de romi şi imigranţi din Italia", se arată într-o declaraţie comună semnată de raportorul special al ONU pentru rasism, experta independentă pentru minorităţi şi raportorul special pentru drepturile minorităţilor.

UNDE DAI ŞI UNDE CRAPĂ. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat luni seară că a discutat cu premierul italian Silvio Berlusconi despre situaţia românilor aflaţi în Italia. Singura remarcă a preşedintelui faţă de acţiunile discriminatorii a fost să critice... presa şi instituţiile private, pe care le-a numit "SRL"-uri, pentru agitaţia pe care au făcut-o pe tema amprentărilor. Întrebat despre modalităţile prin care autorităţile protejează cetăţeanul român aflat în străinătate, preşedintele a declarat că statul român nu este obligat "să procedeze la fel cum procedează oameni de presă" în cazul unor abuzuri.

×
Subiecte în articol: special