x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Romani in bataia pustii

Romani in bataia pustii

de Cristina Diac    |    Ilarion Tiu    |    Christian Silva    |    21 Sep 2006   •   00:00
Romani in bataia pustii

Mai multi studenti romani au vazut moartea cu ochii cand un tanar a intrat in Colegiul Dawson din Mont-real si a deschis focul la intamplare. Reporterii nostri au stat de vorba cu martorii tragediei si au aflat vesti "la cald" despre starea celor trei romani raniti in incidentul de saptamana trecuta.

Atentatul comis saptamana trecuta la un liceu din Montreal nu prezinta interes doar pentru Canada. Dintre cele 19 persoane ranite in incident, trei sunt de origine romana. Unul dintre tinerii romani impuscati se afla in continuare la spital in stare grava. Consulul Romaniei la Montreal a fost foarte zgarcit in declaratii, drept pentru care ne-am deplasat la Colegiul Dawson pentru a afla mai multe informatii.

Impuscaturile de la colegiul Dawson au "dezmortit" pasnica societate canadiana. Pana cand ancheta preliminara nu s-a finalizat, autoritatile s-au ferit sa ofere informatii oficiale. A doua zi dupa nefericitul eveniment, comunitatea romana din Montreal a aflat insa ca trei dintre membrii ei sunt printre raniti. Atat presa din tara, cat si ziaristii romani din Canada au putut sa afle cu greu amanunte despre identitatea lor. Legislatia canadiana este foarte stricta in privinta protectiei datelor personale. Deoarece familiile tinerilor nu au dorit initial sa faca publica tragedia prin care trec, politia nu a oferit nici un fel de informatii. Abia sambata, cotidianul La Presse din Montreal a publicat un interviu cu unul din tinerii romani impuscati, pe nume Mihai Romano. Tocmai iesise din spital, avand rani superficiale. Insa fratele sau, Catalin Romano, este printre ranitii aflati in continuare in stare grava. Al treilea roman ranit, pe nume Silviu, este in afara oricarui pericol.

NU SUNT SINGURI. Multi dintre elevii de la Dawson au primit consiliere speciala pentru a nu se insingura

COLEGIUL, DUPA TRAGEDIE. Fapta tanarului Kimveer Gill de miercurea trecuta a reprezentat un adevarat soc pentru Canada. Si nu numai deoarece tara este perceputa pe plan international ca fiind una din cele mai sigure din lume. Aici, fenomenul delincventei este foarte redus, iar atentatele sau violentele stradale sunt o raritate.

Colegiul Dawson a fost redeschis luni, 18 septembrie, la 11:00 ora locala. Conducerea scolii a dorit sa evite instaurarea panicii si sa incurajeze studentii sa revina la normal. Echipa de ziaristi a Jurnalului National a ajuns acolo a doua zi dimineata. Prima observatie facuta de noi a fost slabiciunea sistemului de securitate. Din statia de metrou direct din subteran am intrat in incinta colegiului fara sa fim verificati de nimeni daca suntem sau nu studenti acolo. Ne-am legitimat voluntar la agentul de securitate, care abia atunci s-a alertat si ne-a indrumat spre iesire. Nu se arata deloc dornic sa aiba de-a face cu presa. Am solicitat politicos o intrevedere cu un responsabil al colegiului, insa acelasi om de paza si protectie ne-a comunicat ca oficialii nu dau nici un fel de declaratii. Prin urmare, suntem rugati sa parasim incinta institutiei. Atitudinea putin banuitoare a agentului am regasit-o si la studentii colegiului. Timp de o jumatate de ora am incercat sa vorbim cu unul dintre tinerii care intrau la cursuri, insa au refuzat sa faca orice fel de comentariu despre impuscaturile de la 13 septembrie.

Cladirea colegiului insa purta semnele tragediei din 13 septembrie. La usa principala se afla o fotografie a victimei, Anastasia Rebecca de Sousa (19 ani), iar alaturi sute de buchete de flori, candele si mesaje indurerate din partea colegilor ei. Studentii intalniti aici s-au dovedit ceva mai deschisi. John, un tanar imbracat in vesminte scotiene, se fereste sa vorbeasca in numele celorlalti studenti, insa spune ca pentru el a fost un adevarat soc evenimentul de saptamana trecuta. Pana atunci avusese impresia despre tara sa ca este cea mai sigura de pe pamant: "Uite, cand spui Canada, te gandesti la siguranta. De mic am fost invatat ca nu poate sa mi se intample nimic aici, ca violenta in scoli este departe de tara noastra. Si acum… Sunt de-a dreptul socat, acum vin cu inima stransa la scoala. Imi dau seama ca a fost un accident, insa totusi… Am auzit ca unii colegi se gandesc sa se mute la alt colegiu. Nu pot trai cu ideea ca aici s-au tras focuri de arma in plina zi".

MARTOR OCULAR. Printre studentii aflati in fata colegiului am intalnit si un grup de trei romani: Alina, Razvan si Tina. S-au lasat cu greu convinsi sa vorbeasca, au refuzat sa le trecem in ziar numele de familie, fiind "convertiti" deja la regulile canadiene ale protectiei persoanei. Pentru presa din Romania au facut o concesie, stand de vorba cu noi, deoarece, spun ei, "se fac numai presupuneri" in tara. Razvan este un martor pretios deoarece a fost "in bataia pustii" lui Kimveer Gill, scapand din fericire fara nici o rana: "Era in jur de 12:30, cand studentii luau masa de pranz. In acel moment ne aflam in scoala cam 7.000 din cei 10.000 de studenti. Multi erau stransi in restaurantul colegiului, unde serveau pranzul. Deodata am auzit focuri de arma de afara. Ne uitam speriati unul la altul fara sa avem nici o reactie. A aparut un individ imbracat intr-o haina neagra, care-i acoperea tot corpul. A intrat in cladire si a inceput sa traga in toate directiile. Ingroziti, ne-am aruncat la pamant si am inceput sa ne taram spre un loc mai sigur, dupa tejgheaua barului. Eram foarte speriat. Insa am observat raniti care suportau cu greu durerea. La un moment dat a intra un politist. L-a vazut pe baiatul inarmat, insa nu a tras deoarece nu stia daca atacatorul era singur. Se temea si ca poate rani pe vreunul dintre studenti. Tanarul inarmat se ascunsese dupa un zid. Timp de 20 de minute atmosfera a fost de nedescris deoarece de acolo tragea in continuare inspre colegii mei. Cand politistul a fost sigur ca Kimveer Gill nu are acoperire, a tras inspre el, ranindu-l in umar. Apoi Gill si-a tras un glont in cap. Insa spaima nu s-a terminat deoarece nimeni nu era sigur ca nu mai sunt si alti oameni inarmati in cladire. Evacuarea a durat cateva ore, s-au inchis toate strazile laterale, statia de metrou prin care se intra in scoala, cladirile din jur".

RANITI. Cei trei se feresc initial sa ne povesteasca despre studentii romani raniti de gestul lui Kimveer Gill. In cele din urma, Alina, studenta in anul doi, se hotaraste sa ne spuna cate ceva despre cele traite de conationalii nostri de la Colegiul Dawson: "Criminalul a ales cu precizie ora la care sa actioneze. A parcat masina in apropierea colegiului pe la 12:40, cand era pauza de masa. In Canada este interzis sa fumezi in cladirile publice, iar cei care vor sa traga dintr-o tigara trebuie sa stea in afara liniei de sapte metri marcata in fata colegiului. Multi nu erau iesiti la tigara, ci stateau pe bancile de la intrare, fiind o zi foarte frumoasa. Acestia au fost primele tinte ale lui Gill. Primul dintre romani care a fost impuscat a fost Mihai. Un glont i-a atins piciorul si a cazut la pamant. Fratele lui, Catalin, s-a intors sa vada ce se intampla, dand ochii cu ucigasul cu pusca in mana. A fost ochit de acesta, iar glontul i-a atins mana dreapta, dupa care a intrat in abdomen, sectionandu-i intestinul gros in trei locuri si intestinul subtire in doua locuri. Silviu a fost si el ranit serios. Glontul i-a intrat prin umar si a iesit prin zona rinichiului stang". La ora atentatului nu se aflau la colegiu toti cei aproximativ 100 de studenti de origine romana care invata acolo. Multi se aflau la lucru sau nu aveau cursuri la ora pranzului. Afland de tragedie, imediat s-au alertat si au inceput sa-si caute telefonic prietenii. Repede au aflat ca trei dintre conationalii lor se afla la spital printre raniti.

IN STARE GRAVA. Tot Alina ne-a relatat si despre starea ranitilor romani: "Cea mai grea situatie o are Catalin. Deoarece glontul i-a traversat abdomentul, se afla inca sub perfuzii, in stare grava. Am putut sa-l vizitez, impreuna cu alti colegi, a doua sau a treia zi. Doctorii ne-au dat voie cu greu sa intram in salon, insa mama lui a fost de acord. Ce sa zic, avea fata acoperita, era in stare de inconstienta, respira artificial. Am inteles ca i s-a extirpat o parte din stomac, iar respiratia se face mecanic. Doctorii nu accepta vizitatori in salonul lui, deoarece ar putea lua bacterii si virusuri care sa-l afecteze. Ne rugam pentru el sa se faca bine cat mai repede. Astazi (n.r. - ieri, dupa ora Canadei) autoritatile au anuntat ca mai sunt doi raniti in stare critica. Cred ca el este unul dintre acestia, deoarece medicii nu dau presei nume".

Catalin Romano a fost internat la Montreal General Hospital, unde au fost adusi studentii cu rani grave. Acolo a fost internat si Silviu, initial in stare critica, deoarece glontul a atins zona rinichiului stang. Alina ne-a spus ca "… starea lui Silviu s-a ameliorat la cateva zile dupa ce a fost impuscat. Am aflat ca va fi externat chiar astazi (n.r. - ieri, dupa ora Canadei) la pranz. Va trebui sa stea o perioada linistit, pentru a se reface. Abia asteptam sa mergem sa-l revedem". Al treilea roman impuscat la Colegiul Dawson a avut o rana superficiala la picior: "Mihai nu a fost internat la Montreal General Hospital, unde au fost adusi cei cu rani grave. El s-a refacut repede si s-a intors acasa. La iesirea din spital a dat chiar si un interviu presei de aici. Insa este foarte ingrijorat de starea fratelui sau", ne-a mai relatat Alina.

IN ASTEPTARE
"Cea mai grea situatie o are Catalin. Deoarece glontul i-a traversat abdomentul, se afla inca sub perfuzii, in stare grava. Am putut sa-l vizitez, avea fata acoperita, era in stare de inconstienta, respira artificial" - Alina, studenta romanca

MARTORI
"Deodata am auzit focuri de arma de afara. Ne uitam speriati unul la altul, fara sa avem nici o reactie. A aparut un individ imbracat intr-o haina neagra si a inceput sa traga in toate directiile" - Razvan, student roman

PRESA
PRIMA PAGINA. Presa din Canada intoarce pe toate fetele incidentul de saptamana trecuta
In concordanta cu stricta legislatie canadiana privind drepturile omului, presa nu a insistat asupra "dezvaluirilor" spectaculoase. Dupa primele zile de la tragicul eveniment - cand ziarele au reprodus relatari si stiri (despre ranitii aflati in spital oferind putine date) - , in prezent, gazetarii s-au concentrat pe implicatiile sociale si psihologice ale recentului atentat la scara nationala. Invitatii gazetarului din presa scrisa si audio-vizual sunt parinti, profesori, psihologi si psihiatri care atrag atentia asupra pericolelor lumii contemporane care afecteaza, printre altele, relatiile dintre parinti si copii. Ce stiu parintii despre copiii lor?; cum sa-ti supraveghezi copilul care intra in contact cu "cercuri sataniste" prin internet?; cat influenteaza violenta din mass-media comportamentul adolescentilor? - sunt cateva dintre intrebari.

ISI REVIN
Tina, a treia romanca cu care ne-am intalnit in fata Colegiului Dawson, asteapta sa se incheie aceasta situatie tensionata: "In ciuda incidentului de miercuri, Canada ramane pentru noi o tara sigura. Asteptam sa se insanatoseasca colegii nostri raniti si sa revenim la starea de dinaintea tragediei. Colegiul Dawson este unul din cele mai mari din Montreal. Nu au fost nici un fel de probleme aici pana acum. Speram sa putem trece peste aceasta tragedie". Incidentul de la Colegiul Dawson este astfel un prilej de reflectie pentru problemele aparute in comunitatea moderna si tehnocratizata a intregii tari. Exista un singur precedent in acest sens in istoria Canadei. El dateaza din 1989, cand un psihopat a deschis focul in campusul unei facultati, ucigand 14 persoane.

Oficialii nostri, secretosi

NORMALITATE. Studentii, incurajati sa uite cumplitul eveniment
Consulatul Romaniei la Montreal a fost sarac in informatii privind situatia tinerilor romani raniti in atentatul de la 13 septembrie de la Colegiul Dawson. Contactat telefonic vineri, 15 septembrie, Excelenta Sa consulul general Bogdan Bucur s-a prevalat de legislatia canadiana privind protectia persoanei pentru a nu ne oferi nici un fel de informatie. Ne-a relatat doar ca sunt raniti trei cetateni romani, scuzandu-se diplomatic ca nu poate spune mai multe. Nici dupa interviul dat de studentul Mihai Romano in La Presse din Montreal situatia nu s-a modificat. Prezenti luni, 18 septembrie, la sarbatorirea a doi ani de la inaugurarea Pietei Romaniei din Montreal, organizata de comunitatea romaneasca de acolo, absenta reprezentantilor oficiali ai Romaniei din oras a fost motivata ca datorandu-se preocuparilor legate de soarta tinerilor romani raniti in atentat. Dornici de informatii suplimentare, ne-am deplasat de urgenta la sediul Consulatului Romaniei din Montreal. Spre stupoarea noastra, consulul roman nu avea alte date decat cele pe care ni le oferise cu trei zile in urma. Desi presa canadiana si romana comunicase intre timp date despre identitatea si starea ranitilor, Excelenta Sa consulul Romaniei la Montreal nu le-a comentat in nici un fel, pe motiv ca nu este emitentul oficial al acestora. Ne-a asigurat insa ca tratamentul medical al celor impuscati este la standarde maxime, starea lor ameliorandu-se treptat.

SUB CONTROL. La Dawson, conducerea colegiului incerca sa tina sub stapanire starea de panica. Referindu-se la atmosfera de dupa atentat, profesorul Warentlein a declarat ziarului nostru: "Asteptam sa treaca mai repede amintirea atentatului si sa revenim la viata normala. Colegiul nostru este unul din cele mai prestigioase din oras. Aici invata 10.000 de studenti, provenind din 42 de etnii. Niciodata nu am avut nici un fel de probleme. Ceea ce s-a intamplat este un oribil accident si trebuie sa ramana considerat accident. Eu si colegii mei incercam sa-i incurajam pe copii, ieri am reinceput cursurile pentru a nu prelungi starea de tensiune. Avem psihologi care stau de vorba cu cei afectati de eveniment".

Nu doar profesorii considera ca atentatul a fost un accident nefericit. Tony, student in anul al doilea, ne-a declarat: "Sigur ca sunt speriat, ca toti cei care au fost aici miercurea trecuta. Insa n-as dori ca usile colegiului sa fie inchise in timpul cursurilor sau culoarele sa fie impanzite de ofiteri de paza".
×