x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special România fascinantă rămasă neexplorată

România fascinantă rămasă neexplorată

de Lucian Dobrater    |    30 Iul 2012   •   21:00
România fascinantă rămasă neexplorată

Pe drumul care leaga Aiud-ul de valea Ariesului, la mijlocul distantei, undeva pe o colinã din apropierea satului Coltesti se ridica maiestuoase niste ruine de culoare rosiatica. Curiosii care vor sa le viziteze sunt nevoiti sa urce pe o panta abrupta si sa se catere efectiv pe zidurile exterioare ale castelului, care, in urma cu sute de ani, a fost proprietatea contelui Truzcko.

Doua cetati legate printr-un tunel
Cu toate ca anul constructiei castelului de la Coltesti se pierde in negura timpului, legendele ii invaluie misteriosu-i trecut, transformand ruinele de pe dealul Secuiului intr-o relicva ce nu are darul de a atrage turistii. Situat la doi kilometri de satul Coltesti, in judetul Alba, castelul Truczko a fost construit in secolul al XII-lea, cu rol de fortificatie. La mai putin de patru kilometri, pe dealul Rimetii, a fost construita inca o fortificatie identica, din care acum mai exista doar urme vagi, avand acelasi scop, de supraveghere si aparare a populatiei din zona si a caii comerciale care traverseaza valea, de atacurile migratorilor.

De asemenea, intre cele doua cetati exista un tunel, care, conform legendei, avea o a treia intrare, la mijlocul distantei, in catedrala romano-catolica din Rimetea, comuna cunoscuta de maghiar sub numele de Toroczko. Desi nimeni nu stie cu siguranta cand a fost parasit castelul de la Coltesti, locuitorii satului, majoritatea etnici maghiari, afirma ca de cel putin trei generatii, ruinele se afla in acelasi stadiu.

Tragicul sfarsit al fiicei contelui Truczko
La inceputul anilor 1400, majoritatea populatiei de aici avea ca indeletnicire de baza mineritul, cresterea animalelor si cultura vitei de vie. Intreaga zona se afla sub tutela contelui Truczko Iles, cunoscut ca mare colectionar de vinuri, si despre care se spune ca avea o pivnita plina cu butoaie de vin nobil. Conform legendei, pivnita comunica cu tunelul care lega cele doua fortarete. In timpul unui atac asupra satului Rimetea, contele Truczko a ascuns-o pe fiica sa, Enikö, impreuna cu femeile si copiii din zona in tunel, iar el a plecat cu barbatii apti de lupta sa opreasca navala dusmanilor. Atacatorii au macelarit trupele, iar contele, inconjurat de cativa mineri, a reusit sa se retraga in paduri. Legenda, pe care batranii din Coltesti o spun la ceas de taina, si numai membrilor familei lor, relateaza cã Enikö, disperata ca nu a primit nici o veste de la tatal sãu, a strabatut tunelul pana la castelul de pe dealul Secuiului, unde a iesit la suprafata, si unde a dat peste atacatorii care ocupasera fortareata.

Speriata de gandul ca tatal sãu ar fi fost ucis, iar zona invadata, Enikö s-a aruncat de pe zidul castelului, s-a rostogolit pana in vale, unde s-a izbit de stanci, sfarsind tragic. La cateva zile dupa aceasta, contele Truczko s-a intors cu ajutoare si a reusit sa ii invinga pe atacatori si sa elibereze atat castelul de pe dealul Secuiului, cat si zona localitatilor Coltesti si Rimetea. Cand a aflat ca fiica sa a murit, povestec batranii, Truczko Iles a astupat toate intrarile in tunel, cu exceptia uneia singure, prin care doar el avea acces, iar dupa cativa ani, din cauza supararii, contele a trecut in lumea celor drepti. Dupa moartea contelui, s-au gasit multi amatori care doreau sa intre in posesia vinului ascuns in crama, si, mai ales, a bogatiilor despre care se spunea ca ar fi fost ascunse acolo, dar odata intrat, nimeni nu a mai iesit din subterane. Satenii spun ca singurul acces este cunoscut doar de urmasul lui Vilmosz Imre, cel care a fost aghiotantul contelui Truczko, si care s-a legat prin juramant, la patul de moarte al nobilului, sa pastreze cu sfintenie taina.

Cautatorii de comori, rapusi de reaparitia nefericitei Enikö
Cu toate ca fortificatia de pe dealul Secuiului are o istorie mai mult decat fascinanta, localnicii din Coltesti isi mai aduc aminte de aceste ruine doar atunci cand povestesc celor curiosi despre strania aparitiei a fantomei lui Enikö, care, insetata de razbunare, vrea sa ia viata celor avantati din curiozitate sau placere pe dealul Secuiului. Satenii spun ca Enikö ii va omori pe toti cei care se incapataneaza sa descifreze taina tunelului. Dupa cum povestesc localnicii, in urma cu peste 20 de ani, un satean a reusit sa afle secretul intrarii in tunelul care duce la vinoteca lui Truczko, si chiar a patruns in pasajul secret, dar el nu s-a mai intors niciodatã de acolo, si evident nimeni nu a mers sa-l caute, fiindca nu se stia unde... Satenii spun, totusi, ca barbatul se lauda cu putin timp inainte de a dispare ca a aflat pasajul secret si ca in curand o sa isi construiasca cea mai frumoasa casa din localitate, fiindcã o sa fie bogat.

De asemenea, batranii mai povestesc ca, in urma cu mai multe zeci de ani, au mai fost cativa curajosi care au vrut sa intre in tunel prin accesul astupat din ciudatul castel, dar unii au murit in conditii misterioase, iar altii, speriati de cele intamplate, s-au lasat pagubasi.

Oamenii din Coltesti si Rimetea nu au fost niciodata interesati de istoria Castelului Truczko, dar faptul ca el exista in legendele pe care ei le trasnmit din generatie in generatie, atesta ca pe Dealul Secuiului s-au intamplat multe lucruri ramase si acum invaluite in mister, la fel ca si enigmatica aparitie a fiicei contelui Truczko, nefericita Enikö.

×