x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special România investește zeci de milioane de euro în confortul deținuților la Buzău

România investește zeci de milioane de euro în confortul deținuților la Buzău

de Adrian Stoica    |    15 Noi 2022   •   07:35
România investește zeci de milioane de euro în confortul deținuților la Buzău

Avertizată în repetate rânduri de către Comisia Europeană să rezolve problema penitenciarelor, astfel încât acestea să respecte standardele de confort impuse de legislația UE, România s-a hotărât de abia acum să se apuce serios de treabă, deși banii pentru această operațiune așteaptă de ani de zile în conturi. Pe lista de priorități a autorităților apare acum o investiție care se ridică la peste 175 de milioane de lei, fără TVA, și ea vizează construirea unui penitenciar cu 900 de locuri de cazare în județul Buzău. Administrația Națională a Penitenciarelor a scos la licitație contractul pentru construirea lui, iar lucrările ar urma să înceapă anul viitor.

Cu o valoare estimată de 175,21 milioane de lei, fără TVA, acest proiect, considerat unul de interes național, va fi realizat cu ajutorul unui împrumut contractat în 2018 de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB). Construcția va fi amplasată în localitatea Unguriu, județul Buzău, pe locul unor foste unități militare. Ea va avea un regim de înălţime P+3E şi o suprafaţă construită de câteva de mii de metri pătraţi, cu spaţii ample destinate plimbării şi terenuri de sport. Ea va respecta toate normele Uniunii Europene şi recomandările adresate României de CEDO, inclusiv prin alocarea a patru metri pătraţi pentru fiecare deţinut.

Se estimează că la viitorul penitenciar, care ar urma să fie finalizat până în 2025, vor lucra aproximativ 550 de persoane.  

Facilități de lux pentru reintegrarea în societate

Tot în acest proiect mai sunt prevăzute cluburi pentru activităţi de reintegrare socială, spaţii pentru activităţi de tip hobby, sală de calculatoare, săli de clasă, bibliotecă, precum și un club multifuncţional care să poată fi folosit pentru activităţi de reintegrare socială, se arată în studiul de fezabilitate al proiectului. De asemenea, pușcăria va fi prevăzută și cu o sală de spectacole cu capacitate de 100 locuri, un spaţiu pentru activităţi, un studio radio-tv, un spaţiu pentru activităţi sportive, precum şi un întreg pavilion cu destinaţia de capelă. Nu în ultimul rând, deținuții vor avea la dispoziție un cabinet medical de medicină primară și un cabinet de stomatologie prevăzut cu un cabinet de tehnică dentară. Licitația pentru atribuirea lucrărilor de construcții este programată pentru 13 ianuarie 2023.

1.000 de locuri noi și în județul Prahova

Valoarea împrumutului contractat de Guvernul României în 2018 de la CEB este de 177 milioane de euro, iar destinația banilor este construirea unor penitenciare care să respecte toate  standardele impuse de legislația UE în domeniu. Pe lângă penitenciarul de la Unguriu, autoritățile pregătesc un penitenciar nou și în localitatea Berceni, județul Prahova. Acesta din urmă va avea o capacitate de 1.000 de locuri și va fi unul de maximă siguranță și închis, iar în primăvară a fost finalizată procedura pentru atribuirea contractului de proiectare a penitenciarului.

 

Investiții de 32 milioane de lei la Botoșani și Târgu Mureș

Și la penitenciarul din Botoșani urmează să fie construit un pavilion nou, cu 80 de locuri. Contractul de execuție, estimat la aproape 13 milioane de lei, fără TVA, a fost postat săptămâna trecută pe SEAP de către Administrația Națională a Penitenciarelor, urmând ca deschiderea ofertelor să aibă loc pe 2 decembrie. De asemenea, alte 19 milioane de lei, fără TVA, ar urma să fie investite la penitenciarul din Târgu Mureș pentru construirea unui complex corecțional. Licitația pentru atribuirea lucrărilor de construcție este programată pentru data de 25 noiembrie.

×
Subiecte în articol: detinuti buzău confort penitenciar