Numărul posesorilor de laptop se va tripla in acest an, dar in jumătate dintre locuinţele romanilor nu exis-tă telefonie fixă, arată un studiu GfK.
Doar 37% dintre romani au un calculator, in timp ce internetul este folosit de 22% din populaţie. Laptopul este prezent la 4% dintre romani, dar numărul posesorilor aproape că se va tripla in acest an. La telefonia fixă, ţara noastră a rămas cea mai inapoiată din regiune.După Bucureşti, regiunile Banat, Crişana şi Maramureş au cea mai bună acoperire in ceea ce priveşte telefonia fixă, mobilă şi internetul. Totuşi, in plină eră digitală, ţara noastră a reuşit să atingă "performanţa" de a asigura acces la telefonie fixă la doar 50% din locuinţe, in timp ce media mondială este de 76%, se arată intr-un studiu GfK comandat de Ericsson. In regiune, in Bulgaria se inre-gistrează o cotă de 68%, in Grecia de 81%, iar in Serbia 89%. Din punct de vedere al impărţirii pe regiuni "istorice", Moldova este cea mai lipsită de acces la telefonia fixă: doar 39% dintre locuitori au linie fixă acasă, in Muntenia se inregistrează 42%, iar in Dobrogea 49%. In Bucureşti s-a ajuns la 72%, alte zone ceva mai bine acoperite fiind Banat, Crişana, Maramureş (63%).
In ceea ce priveşte numărul "real" de utilizatori de telefoane mobile, proporţia a ajuns la 70%, in timp ce in Bulgaria este de 72%, in Serbia 73%, in Grecia de 83%, iar media mondială este undeva la 76%.
CE FACEM CU MOBILUL? Potrivit sondajului GfK, 31% dintre posesorii de celulare trimit zilnic bipuri şi 5% folosesc zilnic telefonul pentru a face poze. Aceeaşi proporţie de 5% este şi in cazul celor care se joacă in fiecare zi pe mobil, in timp ce 70% dintre posesori nu s-au jucat/nu au. 4% ascultă muzică pe mobil in fiecare zi, 88% nu folosesc/nu au mp3 player in terminal. Doar 1% şi sincronizează terminalul cu computerul. 85% dintre utilizatori nu au trimis/nu au opţiune MMS şi 4% trimit unul pe săptămană. La fel de dezinteresaţi sunt utilizatorii şi in cazul utilizării internetului mobil: 94% nu folosesc deloc portalul operatorului şi doar 2% aleg şi alte zone de navigare. Pentru alte servicii "de lux": 97% nu au folosit apelurile video, nu au/nu ştiu despre aceste servicii, iar 98% nu au accesat mobileTV, nu au/nu ştiu despre ce e vorba. Interesant este faptul că atunci cand li s-a explicat despre video-telefonie, 23% dintre subiecţi s-au arătat foarte interesaţi, despre GPS 21% au arătat foarte mult interes şi 15% pentru e-mail pe mobil. 12% pentru messenger şi 10% au fost foarte interesaţi de mobileTV. Legat de frecvenţa cu care utilizează celularul pentru convorbiri, 12% il folosesc de peste 10 ori pe zi, 21% de 5-6 ori pe zi. Pentru mesajele scrise, 3% trimit peste 10 SMS-uri pe zi, 8% intre 5-10, 12% un mesaj/zi şi 22% un SMS pe lună. 24% nu trimit deloc SMS-uri, iar 70% dintre posesorii de terminale nu utilizează mesageria vocală. In ceea ce priveşte telefoanele mobile pe care le posedă romanii: 43% au Nokia, 12% Siemens-BenQ, 9% Motorola, 8% Sony-Ericsson, cate 7% Samsung şi Sagem, 5% Alcatel.
Comparativ cu bulgarii, grecii şi sarbii, romanii iniţiază cele mai multe apeluri de pe mobil atunci cand sunt acasă: din 10 apeluri, media este puţin peste 5. La sarbi doar 3, la bulgari aproape 5, iar la greci 4, restul fiind de pe liniile fixe.
Citește pe Antena3.ro
|
|
DE ACASĂ | ||
73% dintre romani si-au cumpărat telefonul mobil, 19% l-au primit cadou de la o rudă/cineva din casă, iar 3% l-au primit de la angajator. O proporţie de 2% este reprezentată de cei care l-au primit gratis de la operator atunci cand şi-au făcut un contract. |
|
|