x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Romanii au mers mai greu la urne

Romanii au mers mai greu la urne

12 Dec 2004   •   00:00

ALEGERI 2004
Datele furnizate de Biroul Electoral Central (BEC) aratau ca ieri pana la ora 14:00 se prezentasera la urne 25,09% din numarul total al alegatorilor cu drept de vot, mai putini decat in 2000, la aceeasi ora, ca si la 28 noiembrie 2004.
MIRUNA PASA, SILVIU SERGIU

INFORMARE. Victor Camenita, purtatorul de cuvant al BEC, a prezentat datele privind prezenta la urne si contestatiile primite
La ora 14:00, in mediul urban prezenta a fost de 23,87%, iar in mediul rural de 26,76%. O prezenta mai ridicata la vot s-a inregistrat in judetele: Teleorman - 32,45%, Botosani - 31,94%, Dambovita - 31,43% si Braila - 31,02%. O prezenta mai redusa la vot s-a inregistrat in judetele Satu-Mare - 16,28%, Covasna - 17,70%, Timis - 18,59% si Salaj - 19,35%. In Municipiul Bcuresti la ora 14:00 prezenta la vot era de 21,06%. Prezenta la urne este estimata pe baza datelor primite de la 2.570 de sectii de votare selectate in esantionul reprezentativ la nivelul tarii si al fiecarui judet in parte, cu o marja de eroare de +/ - 3%.

La 28 noiembrie, la aceeasi ora, prezenta estimata la vot a fost de 10,7%. La turul doi al alegerilor prezidentiale din 10 decembrie 2000 prezenta la vot, tot la ora 11:00, a fost de 9,93%.

RECLAMATII. Uniunea Nationala PSD+PUR a sesizat ieri BEC pe motiv ca Traian Basescu, candidat la Presedintie al Aliantei PNL-PD, a facut declaratii cu conotatii electorale la iesirea de la urne. "Ignorand prevederile legilor electorale, care afirma clar ca orice activitate de campanie electorala este strict interzisa in ziua scrutinului, candidatul Aliantei PNL-PD a inteles sa treaca peste orice limita si sa-si promoveze pana in ultima clipa candidatura, chiar cu pretul incalcarii flagrante a legii. Lansand la iesirea de la urne atacuri deosebit de dure la adresa adversarilor sai politici, Traian Basescu a dovedit din nou ca mesajele sale despre corectitudine nu sunt decat vorbe goale", a declarat purtatorul de cuvant al PSD+PUR, Titus Corlatean care a adaugat ca asteapta ca prezidentiabilul Aliantei sa fie sanctionat "contraventional, potrivit legii". Corlatean a precizat ca UN PSD+PUR a sesizat si Consiliul National al Audiovizualului, pentru ca declaratiile lui Basescu au fost transmise in direct "de cel putin un post de televiziune".

De asemenea, Organizatia PSD+PUR Bucuresti a inaintat o plingere catre BEC prin care reclama activitatea postului Realitatea TV, care, de 3 zile, afiseaza anuntul ca studentii pot vota in orice sectie de votare, fara a fi nevoie sa faca dovada resedintei. Aceasta incalca flagrant dispozitiile art. 5 alin. (1) si (2) din Hotararea Biroului Electoral Central nr. 87/2004, care stabileste in mod expres ca studentii pot vota in sectiile organizate pe linga camine doar daca fac dovada ca sunt cazati legal in aceste camine. Anunturile reiterate de postul Realitatea TV, inclusiv astazi, 12 decembrie, permit ca Alianta PNL-PD sa repete actiunea "suveica" ducind studentii sa voteze si in gari si in aceste sectii de pe linga camine, pentru a-si asigura rezultate cit mai bune, dar obtinute pe cai ilicite.

CONTESTATII. Sambata, la BEC, pana in jurul pranzului, fusesera inregistrate 14 contestatii. Printre acestea, si cea a Aliantei D.A., care sustinea ca in Voluntari, Bragadiru, Buftea, Pantelimon, Popesti Leordeni au fost infiintate in mod ilegal sectii cu liste speciale de votare. BEC a respins aceste contestatii cu 25 de voturi din 27, constatand ca infiintarea acestor sectii de votare este conform deciziei date sambata de BEC, semnata de toate partidele si prin care s-a aprobat infiintarea acestor sectii de votare. Potrivit reprezentantului PSD la BEC, Dan Matei Aghaton, cei care au depus aceasta contestatie nu stiau ca si reprezentantii lor au semnat pentru infiintarea acestor sectii. O alta contestatie venita sambata la BEC reclama faptul ca la Petrosani aproximativ 10.000 de mineri au primit o data cu primele de Sarbatori materiale electorale. Potrivit purtatorului de cuvant al BEC, Victor Camenita, aceasta sesizare a fost trimisa procurorilor de la Hunedoara. Tot sambata, Uniunea PSD+PUR a depus o contestatie cu privire la campania murdara desfasurata de Alianta D.A. impotriva candidatului la Presedintie Adrian Nastase.

POSIBILITATE
"Persoanele aflate in tranzit pot sa voteze la una dintre cele 411 sectii de vot din tara, unele aflate in gari, aerogari si autogari, altele aflate in apropierea acestora"
Victor Pasca Camenita- purtatorul de cuvant al BEC

×
Subiecte în articol: eveniment prezenţa secţii