Potrivit proiectului privind reorganizarea administrativ-teritoriala, propus de PDL, cele 41 de judete vor fi comasate in opt judete sau regiuni. Decizia de a redesena harta administrativa a tarii este una politica si nu este sustinuta de nici un studiu care sa ateste necesitatea si viabilitatea unui astfel de proiect. Cu atat mai putin au fost consultati romanii de rand. Jurnalul National a facut un sondaj prin tara, intrebandu-i pe romani ce parere au despre planurile puterii, iar concluzia nu a fost in favoarea ei.
Cititi si - Boc: "Uniunea Europeana se uita la noi si spune Sunteti fraieri ca nu fructificati avantajul pe care vi-l dam, sa aveti judete mai mari"
Judetele Mures, Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu si Alba ar urma sa fie comasate in Regiunea Centru cu capitala la Brasov. Harghitenii nu sunt deloc incantati de aceasta idee.
Dako Eva: "Sa faci din Romania voievodat, cum a fost acum 200 de ani, este interesant, dar cand a visat numitul BASESCU… este un cosmar, motivat de accesarea fondurilor UE. Nici pana acum nu am consumat fondurile care ne-ar fi revenit, cu voievodate-regiuni sau megajudete nici asa nu vom accesa. Degeaba ne opunem, totul va fi realizat, daca politicienii nu se vor trezi...
Intr-un fel ar fi ideal sa scapam de birocratie – dar traim in Romania –, iar pentru rezolvarea anumitor treburi oficiale sa ne deplasam din Ciuc 100-250 km este chiar absurd!".
Csedo Zsofia: "Asa cum ii cunosc pe politicienii UDMR, ei stiu sa aduca hotarari intelepte, nu vor fi parteneri in realizarea judetelor mamut. Aceste regiuni sunt dorite doar de PDL. Megajudetele ne-ar dezavantaja din mai multe puncte de vedere, de exemplu, in rezolvarea problemelor administrative.
In Harghita avem si asa mari distante de la resedinta de judet, de exemplu, Praid, Borsec, Lacu Rosu, Toplita...".
Moldovan Marius: "In principiu, reconfigurarea tarii pe criterii bine stabilite, deci eventual judete mai mari, nu neaparat cele propuse, e ok, cu respectarea dreptului la opinie, deci cu referendum, insa orice idee referitoare la Tinutul Secuiesc se exclude. Oricum majoritatea maghiara nu a initiat niciodata discutii cu romanii din zona, nu s-au stabilit drepturile ce vor fi lezate sau care sunt eventualele obligatii... de fapt, daca ma gandesc bine, la nici un talk-show facut de televiziunile nationale nu sunt chemati romani din Har-Cov".
Nici in judetul Mures localnicii nu sunt prea incantati de idee.
Julia Bereczki: "Sunt totalmente de acord cu o regionalizare, dar sa nu se impuna limite etnice. Nu pot accepta ca acest proces sa fie realizat in pripa, asa cum se contureaza aceasta propunere a PDL-ului".
Florin Moldovan: "Le-a bagat mortul in casa la UDMR-isti, ca sa scape de ei, sa iasa de la guvernare. Poate macar acum o sa iasa".
Alexandra Moraru: "Nu stiu cat de importanta este pentru noi aceasta reorganizare, dar recunosc ca nici nu ma pricep foarte bine la problemele acestea. Eu n-am incredere ca se va face cum trebuie, pentru ca orice schimbare care s-a facut la noi a fost in detrimentul populatiei".
Catalin Heghes: "Actualele regiuni de dezvoltare pentru mine e destul de limpede ca nu prea au nimic in spate. Nu au putere decizionala, buget si legitimitate, pentru ca nu au conduceri alese. Au un aparat birocratic supradimensionat. fi-atunci de ce n-am regandi organizarea administrativ-teritoriala? Pana aici am mers bine, insa, ca-n multe alte locuri in care intervin minoritatile care in anumite zone sunt majoritare, ne-am lovit de chestiunea etnica. Sincer, eu nu stiu care ar fi modelul ideal, insa constat ca discutia se duce total pe langa argumente logice, economice, administrative in favoarea celor de tatonare politico-nationalista".
Mariana Chirtes: "Cineva a dormit prost. Si de imaginat e foarte greu cum se poate face reorganizarea asta administrativa. Din punct de vedere al procesului democratic, e un regres, ne intoarcem la centralizare dupa ce 20 de ani am batut moneda pe descentralizare".
"Categoric nu sunt de acord sa dispara Alba"
Nici locuitorii din Alba nu vor sa ramana fara judet. "Nu cred ca reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei se poate face dupa bunul plac al cuiva, fie el presedinte, prim-ministru sau ce vreti dumneavoastra. Oamenii ar trebui consultati prin referendum, in fiecare judet, pentru ca fiecare zona are particularitatea si obiceiurile ei. Categoric nu sunt de acord sa dispara Alba. Oricum, de-a lungul istoriei, Alba Iulia a fost «decapitata» de rolul ei istoric, chiar si ziua de 1 Decembrie, Ziua Unirii tuturor romanilor, a fost aruncata in derizoriu", a apreciat Emanuel Gotia, inginer din Alba Iulia. "Apai, noi avem aicia aproape, domnule draga, un oficiu prefectural, la Cimpeni, unde merem si ne rezolvam problemele, chiar daca unele sate si catune sunt la 40-50 de kilometri distanta, da oricum ii mai aproape ca pana la Alba Iulia... Cum mi-ai zis? Sa merem pana la Brasov? Da’ pentru ce Doamne, bate-ma? Nu domne, nu are cum sa se faca asa ceva, doar nu suntem toti idioti. Am inteles cu taiatul de pensii, de salarii, ca asa vreau americanii si FMI-ul ala, da’ sa ne mai si mutam iara cu judetul, asta nu-i permis... Pai, nu ziceau domnii de la Bucuresti ca inaintam in democratie si capitalism? Pai, amu ce facem? Merem inapoi inainte de Ceausescu? La regiuni? Sau mai inapoi? Spre Avram Iancu, care-si lua opincile in spate si pleca la Viena si Budapesta sa se certe cu aia... Apai, daca-i asa, domnule draga, noi tot spre vest vrem sa merem, ca acolo-i civilizat si frumos, nu spre est, spre Brasov, Bucuresti si rusi... Nici sa nu mai aminteasca de lucruri de-astea... Io-ti spun dumitale ca motii is rabdatori, dar au o limita. Nu-i mult de cand or vrut sa ni-l trimita pe sovinul ala pe aici, pe la Abrud, sa stea cu urmasii marelui Iancu pe care l-o batjocorit... Amu ce vor aia, sa fim vecini, sa stam cu el la masa si sa fim de acord cu prostiile lui? Asa ceva nu-i oblu, domnule draga... Sa ne lase in pace cu viata noastra grea de pe munti, sa nu ne mai strice mintile cu povesti de Bucuresti... ca aceia nu stiu cum se traieste aici la noi, la munte... nu stiu ce-i ala trai de pe o zi pe alta si munca pana cazi in cap pentru nimica-nimicuta...", ne-a povestit Ioan Neag, un mot vrednic din comuna Horea, Muntii Apuseni. (Lucian Dobrater)
Valcenii vor sa faca referendum
Presedintele Consiliului Judetean, Ion Calea, va supune votarii, in sedinta extraordinara de vineri, propunerea de organizare a unui referendum pentru pastrarea in forma actuala a impartirii administrativ-teritoriale, in judete, si nu in regiuni, informeaza valcea1.ro. Social-democratul spune ca propunerea democrat-liberalilor de a imparti Romania in opt regiuni este ilegala si vine in contradictie cu posibilitatile materiale ale cetatenilor. Intr-o eventuala reimpartire administrativ-teritoriala in regiuni, valcenii ar fi nevoiti sa-si schimbe toate documentele de identitate si sa bata cale lunga, pana la Craiova, pentru a afla raspunsuri la petitiile adresate institutiilor. In plus, aceasta actiune incalca nu numai Constitutia, dar si celelalte legi, sustine Opozitia, care vorbeste din ce in ce mai des despre un abuz. Fiind convins de justetea rationamentului valcenilor, presedintele Ion Calea va propune consilierilor judeteni, in sedinta extraordinara de vineri, organizarea unui referendum. Potrivit proiectului PDL de reorganizare, judetul Valcea ar urma sa fie comasat alaturi de Mehedinti, Gorj, Dolj si Olt in Regiunea Sud-Vest – Oltenia, cu capitala la Craiova.