x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Românii sunt primii în UE când e vorba despre mâncatul nesănătos

Românii sunt primii în UE când e vorba despre mâncatul nesănătos

de Adrian Stoica    |    05 Oct 2022   •   07:20
Românii sunt primii în UE când e vorba despre mâncatul nesănătos

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), peste 3 miliarde de oameni nu și-au putut permite o dietă sănătoasă în 2020, cu 112 milioane de oameni în plus față de 2019.

 

În august 2022, indicele FAO al prețurilor la alimente a crescut cu 40,6% față de nivelul mediu din 2020. Deși nu există deocamdată date statistice, pe acest fond este de presupus că s-a amplificat criza dietei sănătoase, în special în țările cu venituri mici. Procentual, numărul românilor care nu-și permit să mănânce sănătos este cel mai mare din Uniunea Europeană, noi regăsindu-ne la acest capitol mai degrabă în compania unor țări precum Trinidad și Tobago, Mauritius sau Iordania.

 

O dietă sănătoasă este cea care satisface nevoile zilnice de energie, precum și cerințele speciale de alimentație și de dietă stabilite de fiecare țară. În cazul în care costul acestei diete depășește 52% din venitul mediu al unei gospodării, ea este considerată inaccesibilă de către FAO.

42 % din populația globului nu-și permite să mănânce zilnic sănătos, potrivit FAO.

 

În nota obișnuită, păstrăm lanterna roșie a UE

 

Potrivit unei analize realizate de site-ul visualcapitalist.com, din cele 138 de țări incluse, România se plasează pe locul 90, dar pe ultimul din Uniunea Europeană. Cu un procent de 8,8% din populația țării care nu-și permite o alimentație sănătoasă zilnic, deși costul acesteia este estimat la 3,2 dolari, suntem mai aproape de țări de pe continentul asiatic sau sud-american decât de blocul UE. Ne situăm totuși foarte aproape de Bulgaria, dacă asta poate fi o consolare, care are 8,5% din populație în imposibilitatea de a-și asigura o alimentație sănătoasă, deși costul ei zilnic este estimat la 4,1 dolari. Mult mai bine stă față de noi Republica Moldova, unde doar 6,5% din populație nu are un meniu sănătos, în condițiile în care costul său zilnic este evaluat la 2,8 dolari. Dintre țările UE provenite din fostul bloc comunist, cel mai bine sunt plasate Cehia, cu 0,2% din populație, Polonia cu 1%, Slovacia și Lituania, cu câte 1,2%. 

 

Potrivit unui studiu realizat de Mercury Research şi Global Market Research, românii consideră că a mânca sănătos înseamnă, în primul rând, o dietă echilibrată şi un meniu cu mai multe fructe şi legume, dar şi să alimente proaspete şi naturale, un consum redus de zahăr şi să gătească acasă.

 

4 țări au 100% din populație pe dietă sănătoasă

 

Cele mai recente date FAO disponibile arată că din cele 138 de țări analizate, în 52 mai mult de jumătate din populație nu își poate permite o dietă sănătoasă. Majoritatea acestora se află în Africa, restul fiind situate în Asia, Oceania și America. Cu 97% din populație aflată în această situație, Burundi și Madagascar sunt țările aflate la coada clasamentului. În schimb, în ​​patru țări, Azerbaidjan, Islanda, Elveția și Emiratele Arabe Unite, toată lumea își poate permite o dietă sănătoasă. Imaginea este similară pentru majoritatea țărilor europene dezvoltate, unde mai mult de 95% din populație își poate permite o dietă sănătoasă. Când procentele sunt traduse în cifre, Asia are cel mai mare număr de oameni care nu își pot permite o dietă sănătoasă, acesta fiind de 1,89 de miliarde, din care 973 de milioane sunt numai în India. De asemenea, încă un miliard de oameni aflați în aceeași situație sunt în Africa.

 

Creșterea populației și insecuritatea alimentară

 

În noiembrie 2022, se estimează că populația globului va depăși 8 miliarde de oameni, iar multe dintre țările cu cea mai rapidă creștere se află în criză alimentară. Până în 2050, populația lumii va crește probabil cu 35%, iar pentru a satisface cererea în creștere de alimente, producția agricolă va trebui să se dubleze. 

 

În multe țări africane vorbim despre foamete

 

Invadarea Ucrainei de către Rusia a adâncit criza alimentară în Africa, multe țări de pe acest continent importând peste 50% din grâul lor din cele două țări aflate în conflict. Majorarea prețurilor la alimente, generat de întreruperea lanțului de aprovizionare, a dus nu doar la creșterea numărului de persoane care nu își permit diete sănătoase, ci și a numărului celor care se confruntă cu foametea. De exemplu, regiunea Cornul Africii este deosebit de agitată. Toate țările din zonă depind de grâul din Rusia și Ucraina, cu Eritreea (100%) și Somalia (>90%) în fruntea dependenței de import. În plus, regiunea se confruntă cu cea mai mare secetă din ultimii 40 de ani, iar conflicte politice în curs agravează și mai mult situația. Drept urmare, 22 de milioane de oameni sunt expuși riscului de foame.

 

Top 10 țări care stau cel mai bine

 

Țara Procentul populației care nu își poate permite o dietă sănătoasă Costul unei diete sănătoase (USD/ persoană pe zi)

×