x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Romănilor le place armata?

Romănilor le place armata?

de Diana Scarlat    |    02 Dec 2007   •   00:00

Mii de oameni s-au adunat ieri-dimineaţă in jurul Arcului de Triumf să vadă parada militară de 1 Decembrie.

Mii de oameni s-au adunat ieri-dimineaţă in jurul Arcului de Triumf să vadă parada militară de 1 Decembrie.

Foarte mulţi copii, impinşi in faţă de părinţii sau de bunicii lor, adolescenţi la fel de curioşi, bucuroşi de sărbătoare, şi tineri indrăgostiţi s-au călcat pe picioare cu bătrănele venite dis-de-dimineaţă in Piaţă ca să vadă de-aproape parada militară. Se poate spune că nu degeaba a fost paralizat traficul rutier in Capitală in zilele de repetiţie şi de Ziua Naţională.

PRIVILEGIUL DE-A FI IN FAŢĂ. "Domnişoară, unde vă duceţi, domnişoară? Că noi am venit aici de la opt să ţinem rănd! Şi noi vrem in faţă! Ce? Dacă vreţi in faţă veniţi mai devreme!", striga o doamnă nemulţumită, ţinăndu-se cu simţ de răspundere de gardul albastru al jandarmeriei. Ca şi ceilalţi veniţi cu noaptea-n cap să apuce un loc mai in faţă, căt mai aproape de Arcul de Triumf, femeia era nemulţumită că unii incearcă să se fofileze spre stradă ca să vadă mai bine. Prin cordonul de oameni, format in jurul Pieţei, nu se mai putea trece cu o jumătate de oră inainte de inceperea ceremoniei.

DE BUNaVOIE. Peste zece mii de oameni au venit in Piaţa Arcului de Triumf fără să fie aduşi cu arcanul. Nerăbdarea mulţimii, găturile lungite pentru a face loc ochilor curioşi şi inghesuiala de după gardurile care delimitau zona oficială sunt posibile doar atunci cănd oamenii vin la paradă de bunăvoie. "Domnilor, de ce vă-mpingeţi aşa?", incerca un jandarm să-i liniştească pe curioşii care inaintau in stradă. "Păi am venit aici pentru paradă şi nu se vede nimic de-aici. Lăsaţi-ne şi pe noi mai in faţă!" "Aţi venit la paradă? Eu, dacă eram in locul vostru, imi luam familia şi mă duceam undeva, la munte, dar a trebuit să vin aici", le-a mărturisit acelaşi jandarm, căruia nu-i venea să creadă ce aude.Â

TEHNICĂ ŞI OAMENI NOI. La unsprezece fix, preşedintele Traian Băsescu a ieşit de la tribuna oficială pentru a depune o coroană de flori la Arcul de Triumf. Parada a durat 40 de minute şi i-a făcut fericiţi pe participanţi. Pentru că a fost prima oară in istoria modernă a Romăniei cănd au defilat pe sub Arcul de Triumf doar reprezentanţi ai unor structuri militare profesioniste, cu prilejul Zilei Naţionale. 1.200 de militari ai Ministerului Apărării, MIRA, SRI, SPP şi IGSU au trecut "călare" pe noile maşini blindate MEDEVAC MLI 84, pe blindate TEHEVAC MLI 84, pe motociclete şi chiar pe

ATV. La paradă au mai fost Maşinile de Forat Rapid pentru Distrugeri (MFRD), excavatorul NX 7 B3, vehiculul pe roţi multirol de mare mobilitate cu un design revoluţionar sau HUMVEE-ul M1113, intrat recent in dotarea forţelor pentru operaţii speciale. Forţele Aeriene s-au prezentat cu sistemul de rachete sol-aer HAWK din compunerea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer, care au zburat alături de unităţi de artilerie antiaeriană Gepard, elicoptere Puma Socat şi Mig 21 Lancer.

FĂRĂ BAIE DE MULŢIME. Spre surprinderea multora, Traian Băsescu a plecat doar salutănd şi zămbind mulţimii care-l aştepta la "baie". I-au urmat exemplul şi ceilalţi politicieni, care-au mers doar căţiva paşi pentru a saluta oamenii, fără să profite de ocazie. Aşa au făcut foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, fostul premier Adrian Năstase, liderii PSD, Mircea Geonă şi Titus Corlăţean, şi ceilalţi oameni politici. Elena Udrea a fost singura "pată de culoare" la finalul paradei. S-a fotografiat cu poporul şi a aruncat zămbete in mulţime. Spre deosebire de politicieni, tinerii veniţi la paradă s-au dat in spectacol căt au putut. S-au fotografiat in toate poziţiile cu steaguri tricolore şi cu tancuri (5 lei stegul mare, la vănzătorii ambulanţi!). Ba chiar in faţa tancurilor in mişcare, la sfărşit, spre disperarea celor care asigurau paza. Mulţi ar fi vrut să dureze mai mult parada. Nu le venea să creadă că totul se sfărşise cu puţin inainte de ora 12:00 şi işi păstrau poziţiile ocupate cu mare greutate, in speranţa că vor mai vedea ceva.

×
Subiecte în articol: eveniment