x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Rusii din Transnistria vor pasapoarte romanesti

Rusii din Transnistria vor pasapoarte romanesti

10 Aug 2004   •   00:00

EVENIMENT

Reporterii Jurnalului National si Antenei 1 au trecut in Transnistria si au ajuns la Grigoriopol, unde viata e grea si pentru moldoveni, si pentru rusi, si unde viseaza cu totii la cetatenia romana.
LAVINIA TUDORAN - Transnistria

La 8:00 am pornit spre Dorotcaia. Incercam pentru a doua oara sa trec de vamesii transnistreni. De data aceasta voiam sa ajung la Grigoriopol, loc in care vorbitorii de romana sunt greu incercati. Cu o zi inainte, vineri, am reusit sa pacalesc gardienii si sa ajung la Tighina, oras moldovenesc de dincoace de Nistru, controlat insa de transnistreni.

CASA AICI, PAMANTUL DINCOLO. Acum eram doi romani, eu si Moise Guran, de la Antena 1. El aranjase cu niste tarani moldoveni din Dorotcaia sa ne duca la Grigoriopol. Am ajuns acasa la sotii Gherlac pe la 10:00. Familia Gherlac este obisnuita sa treaca in fiecare zi asa-zisa granita dintre Moldova si Transnistria. Casa o au in Moldova, pamantul - in Transnistria. N-au stat pe ganduri cand Moise i-a intrebat daca ne pot trece pe pamantul lui Smirnov. Poate asa s-au razbunat pe transnistreni, ca oricum le-au scos sufletul din ei, cu pamantul intr-un loc si casa intr-altul. In plus, de cateva zile, Smirnov a decis sa le taie lumina, ca reactie la sanctiunile economice impuse Transnistriei de catre puterea de la Chisinau.

MISA SI NATALITA. Tamara Gherlac ne-a ascuns intr-un prosop camera de filmat si aparatul de fotografiat, ne-a luat in geanta ei pasapoartele si ne-a spus: "Va cheama Misa si Natalita, daca va intreaba careva la vama. Da’ vorbiti cu accent moldovenesc". Am facut repetitii si am urcat in masina familiei Gherlac.

Emotiile au fost mari cand transnistrenii au oprit masina la bariera. N-am stat insa mult, au schimbat un salut si au verificat actele soferului. Drumul spre Grigoriopol, aflat la 7 kilometri departare, s-a terminat repede. Cand am intrat in oras, am vazut imagini dezolante, blocuri ca niste ghetouri, case darapanate, mizerie. Singura, maiestuoasa si curata se ridica in centrul localitatii cladirea administratiei locale, cu steagul Transnistriei in varf.

RUPTI DE LUME. Dupa cateva minute am ajuns acasa la un prieten de-al sotilor Gherlac, Iurie Vasilati. Om instarit printre ceilalti localnici. Are o taraba la piata si un magazin acasa. Nu e insa multumit de viata lui. "Suntem rupti de lume. Nu avem ziare, nu avem informatii. Noi, ca romani sau moldoveni, cum doriti, suntem lasati de izbeliste. Daca se mai taraganeaza asa vreo doi-trei ani, Moldova dispare ca stat", spune mahnit Iurie. Aduce o masa si niste scaune in curte.

"REFUGIATI". Il cheama pe Alexei Mocreac la el. "El va poate spune mai multe, se simte mai roman", ne zice Iurie. Alexei este director adjunct la Scoala Numarul 1 din Grigoriopol, scoala romaneasca inchisa de transnistreni in 2001. Acum, scoala cu 200 de elevi s-a "refugiat" la Dorotcaia, in raionul Dubasari, pentru a putea functiona. Cladirea arata ca o ruina. Dar se fac cursuri, in limba rusa.

Copiii si profesorii care vor sa invete in limba romana merg cu trei autobuze in fiecare dimineata la Dorotcaia si se intorc dupa-amiaza ori seara. 7 kilometri dus, 7 intors. "Toti o duc rau. Eu nu stiu in Grigoriopol om treaz la cap care sa nu vrea cetatenia romana. Aici, si rusii vor in Romania", spune Alexei. Nici el, nici Iurie nu pot pleca din Grigoriopol. Aici si-au facut casa, gospodarie. Unde sa se duca si sa aiba si casa?

PREMONITIE

"Suntem lasati de izbeliste. Daca se mai taraganeaza asa doi-trei ani, Moldova dispare" - Iurie Vasilati

DORINTA

"Eu nu stiu in Grigoriopol om treaz la cap care sa nu vrea cetatenia romana" - Alexei Mocreac

INSEMNE

Desi republica sa nu este recunoscuta de nimeni, Smirnov a facut totul pentru ca aceasta sa functioneze ca atare. A batut moneda: rubla nistreana. Bineinteles, moneda nu poate fi folosita in alta parte decat in Transnistria, nici macar in Moldova. Transnistrenii au si buletine, si pasapoarte care sa ateste ca ei sunt cetateni ai Republicii Moldovenesti Nistrene. Nici unul dintre actele de identitate nu mai sunt insa valabile in afara teritoriului controlat de liderul separatist Igor Smirnov.

CHIN

Tamara Gherlac nu are curent electric de saptamana trecuta. Si-a scos frigiderul in curte. Fara lumina sunt cateva sate din Transnistria, raionul Dubasari, localitati aflate sub jurisdictia Chisinaului, dar alimentate cu energie electrica de Transnistria.
×
Subiecte în articol: eveniment Transnistria grigoriopol