x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special S-a iubit cu cine trebuie

S-a iubit cu cine trebuie

12 Dec 2004   •   00:00

NOBILI DE TRANSILVANIA
Samuel von Brukenthal a ajuns cetatean al Sibiului in urma casatoriei si guvernator al Transilvaniei dupa ce a fost consilier intim al imparatesei Maria Tereza.
CRISTIAN PETRU

De origine germana, baronul Samuel von Brukenthal a fost guvernator al Transilvaniei intre 1777 si 1787
Fiu al unui jude regal dintr-un sat din apropierea Sibiului, Samuel von Brukenthal a ajuns guvernator al Transilvaniei si consilier intim al imparatesei Imperiului Habsburgic, Maria Tereza. Nascut la 26 iulie 1721 la Nocrich, Samuel, mezinul lui Michael Breckner, de origine germanica, a facut gimnaziul evanghelic la Sibiu si colegiul unitarian din Targu-Mures. Dupa moartea parintilor sai, acesta urmeaza pentru doi ani cursuri politice, juridice, de istorie si de filosofie la Halle si Jena. In aceasta perioada, Brukenthal a devenit membru al francmasoneriei din Halle.

CASATORIA. Brukenthal revine in Sibiu in 1745 si se casatoreste cu Sofia Katharina von Klockner, fiica cea mai mica a primarului orasului. Mariajul ii aduce tanarului Samuel o avere considerabila si dreptul la cetatenia urbana. Cei doi au avut un singur copil, o fetita, care a murit la doi-trei ani. Relatiile noi sale familii l-au propulsat in functia de secretar la Instanta de Judecata si dupa doi ani in functia de vice-notar. Momentul decisiv din cariera si viata sa a avut loc in 1753, o data cu plecarea la Viena. Acolo, la 23 martie a fost primit de imparateasa Maria Tereza, care l-a remarcat si l-a numit consilierul ei intim. Zvonurile despre o relatie intima intre cei doi au aparut imediat. Imparateasa l-a facut baron, apoi seful Cancelariei Aulice a Transilvaniei de la Viena (functie care echivaleaza oarecum cu functia de ministru de acum). De asemenea, Maria Tereza l-a decorat cu ordinul Sfantul Stefan cu cel mai mic rang, dar dupa un an l-a decorat cu rangul urmator. La 30 iulie 1777, baronul este numit de catre imparateasa guvernator al Transilvaniei. Barfe ca imparateasa si Bruckental ar fi fost amanti au existat totusi.

BARFE. Intr-o scrisoare, o ruda de-a baronului insinueaza ca acesta primise niste tablouri de la protectoarea lui, imparateasa. Ruda lui Bruckenthal sustinea ca din veniturile sale baronul nu ar fi putut cumpara acele tablouri, dar mai spune in scrisoare ca nobilul transilvanean ar fi putut trisa in momentul in care si-a declarat averea pentru impozitare. "Exista caracterizari dure la adresa baronului Samuel von Brukenthal, dar in nici una nu se spune explicit despre o relatie intima cu imparateasa Maria Tereza", sustine Valentin Muresan, muzeograf la Muzeul National Brukenthal din Sibiu.

PENSIONAR. Dupa moartea suveranei in 1780, intre baronul Brukenthal si Iosif al II-lea s-au ivit neintelegeri cu privire la modul de infaptuire a reformelor. In 1787, la doar sapte ani de la moartea protectoarei lui, dupa o cariera de 34 de ani, Samuel von Brukenthal a fost pensionat oarecum fortat sub un pretext care nu i-a inselat pe contemporani: "din cauza varstei si a puterilor sale epuizate". Imparatul l-a decorat totusi pe baron cu cel mai inalt grad al Ordinului Sfantului Stefan, respectiv Marea Cruce cu colan. Vaduv, batran si singur, Brukenthal s-a intors in Sibiu, unde a trait retras inconjurat doar de colectiile sale. S-a stins din viata la 12 aprilie 1803, iar 100 de ani mai tarziu, in 1912 s-a stins si ultimul descendent al familiei sale.

GUVERNATOR IN TIMPUL RASCOALEI In 1784, in timp ce baronul era guvernator al Transilvaniei, a avut loc rascoala condusa de Horea, Closca si Crisan. Dupa infrangerea rascoalei, Brukenthal l-a trimis la Alba-Iulia, unde erau inchisi cei trei, pe Johan Martin Stock, consilierul sau artistic. Pictorul a realizat trei tablouri-portret ale capilor rascoalei. Sunt portrete pictate "dupa natura" in inchisoarea cetatii, frontal, cu plete si costume tipic taranesti.

IMPARATEASA MARIA TEREZA
De origine habsburgica, Maria Tereza a fost imparateasa a Sfantului Imperiu Roman de origine germana, arhiducesa de Austria si regina a Ungariei si Boemiei intre 1740 si 1780. Imparateasa a fost considerata un monarh luminat. A decedat in 1780, dupa 40 de ani de domnie, fiind singura femeie monarh in cei 650 de ani ai dinastiei de Habsburg. I-a urmat la tron fiul ei, Iosif al II-lea, care a domnit doar 10 ani.

.

.

Click pentru a mari imaginea

MUZEU DE COLECTII BRUKENTHAL
Colectiile baronului sibian, constand in pinacoteca si cabinet de stampe, biblioteca si colectie numismatica au luat nastere, in principal, intre anii 1759 - 1777, perioada in care Brukenthal era la Viena. Dupa revenirea la Sibiu in calitate de guvernator al Transilvaniei, baronul si-a adus si colectiile, iar Calendarul lui Hochmeister pe anul 1790 mentioneaza printre atractiile orasului pinacoteca, formata din 800 de tablouri si dispusa in 13 sali ale Palatului Brukenthal (foto). Pe parcursul timpului colectiile s-au imbogatit atat prin achizitii, cat si prin donatii.

.

.

×
Subiecte în articol: special brukenthal imparateasa