x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sa nu uitam Munchen si Atlanta!

Sa nu uitam Munchen si Atlanta!

09 Aug 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Jocurile Olimpice nu au fost ferite de atentate teroriste, Munchen 1972 si Atlanta 1996 reprezentand pagini scrise cu sange in istoria Olimpiadelor. In Grecia s-au luat masuri de securitate extraordinare pentru a preintampina astfel de tragedii.
PAUL ANDONE

In Antichitate, Olimpiada era prilej pentru greci de a pune deoparte armele si de a se intrece la diferite discipline sportive. Pe toata perioada Jocurilor Olimpice, armele taceau si toata lumea se concentra asupra sportului. In epoca moderna, terorismul a lovit de doua ori, in Germania si SUA, in timp ce in Australia a fost anihilata din timp o alta actiune de acest gen.

"SEPTEMBRIE NEGRU". Tragedia de la Munchen nu poate fi descrisa in cuvinte. Intreaga lume a fost consternata. La 5 septembrie 1972, lumea olimpica s-a cutremurat. Un sangeros atentat al gruparii palestiniene "Septembrie Negru" s-a soldat cu moartea a 11 sportivi israelieni si a unui politist german. Dar iata povestea. Teroristul Abu Daoud a introdus, din timp, arme in Republica Federala Germana cu cateva luni inainte de inceperea jocurilor olimpice. In noaptea de 5 septembrie, 8 teroristi cu fetele acoperite de masti de schi au patruns in cladirea in care erau cazati sportivii israelieni luand 11 ostatici. Ajunsi pe un aeroport micut din capitala Bavariei, teroristii au cerut Guvernului israelian eliberarea altor 3 atacatori capturati in timpul atentatului de la Aeroportul Lod din cursul aceluiasi an. Guvernul israelian a refuzat, iar politia germana a transmis raspunsul. Teroristii au deschis focul, politistii au ripostat, incercand sa elibereze ostaticii si totul s-a transformat intr-o uriasa baie de sange. Presedintele CIO, Avery Brundage, a transmis mesajul "Jocurile trebuie sa continue", dar in a doua zi dupa atentat mai multi sportivi si-au facut bagajele si au parasit Munchenul.

"RECOMPENSA". Ulterior, dictatorul libian Moammar El Kaddafi a anuntat ca "recompenseaza" gruparea terorista "Septembrie Negru" cu 25 de milioane de dolari pentru oripilantul masacru. 5 septembrie 1972 a ramas o data scrisa cu sange nu numai in istoria Olimpiadei, ci si in cea a omenirii. Simbolul Jocurilor Olimpice din Germania a ramas imaginea unui terorist cu o masca de schi pe fata si nu a unui sportiv in plina glorie.

RUCSAC-BOMBA LA ATLANTA

Dupa 24 de ani de la episodul sangeros de la Munchen, Jocurile Olimpice de la Atlanta erau in plina desfasurare. A fost editia cea mai profitabila din istoria Olimpiadelor, reteta din orasul Imperiului Coca-Cola fiind uriasa. Numai ca, gheara terorismului a lovit din nou, in ciuda masurilor exceptionale de securitate. In dupa-amiaza zilei de 27 iulie, in timpul unui spectacol organizat de unul dintre sponsorii Olimpiadei in Atlanta Centennial Olympic Park, o bomba amplasata intr-un simplu rucsac a explodat, atentatul soldandu-se cu 2 morti si 100 de raniti. Dezastrul putea fi mult mai mare, deoarece in rucsacul respectiv se aflau trei bombe, doar una explodand. Comitetul de Organizare a Jocurilor a platit spitalizarea tuturor victimelor, dar nimeni nu poate uita panica si teroarea din Centennial Park. O alta catastrofa a fost evitata din timp inainte de Olimpiada de la Sydney din 2000. Cu cateva luni inaintea startului, mai exact in luna mai, un barbat a fost arestat de politistii australieni, dupa ce in casa acestuia, amplasata chiar langa Satul Olimpic, a fost descoperita o cantitate de explozibil.

TREI ATENTATE LA ATENA

Cu mai putin de un an inainte de startul Jocurilor Olimpice, primele semnale de alarma in tara gazda a Olimpiadei au aparut chiar in capitala. La Atena au fost deja 3 atentate cu bomba soldate cu numerosi raniti, care au speriat atat populatia, cat si organizatorii. Astfel, in septembrie 2003, o bomba a fost detonata in Kalithea, o suburbie a capitalei Greciei, si a facut numeroase victime. Apoi, la 5 mai 2004, o noua explozie a cutremurat Atena. Amplasata langa o sectie de politie bomba a facut mai multe victime, dar atentatul nu s-a soldat cu nici un decedat. Actiunea a fost revendicata de gruparea extremista greaca "Lupta revolutionara". In fine, la 22 iulie 2004, doua bombe cu petrol au fost detonate langa Ministerul Culturii din Atena. Actiunea nu a fost revendicata de nici una dintre cele trei mari grupari teroriste care actioneaza pe teritoriul Greciei: "17 Noiembrie", ELA sau "Lupta Revolutionar".

Fregate americane si avioane NATO

Pentru a preintampina astfel de nenorociri, masurile de securitate luate sunt exceptionale si nemaiintalnite pana acum. Bugetul alocat a depasit 1,5 miliarde de dolari, 41.000 de oameni fiind angrenati in aceasta actiune.

FORTE. 21.000 de politisti, 3.300 de puscasi marini, 1.400 de pompieri, 7.000 de membri ai fortelor terestre, 2.800 de angajati ai firmelor private de paza si protectie si 7.000 de voluntari. Politia elena este cea responsabila de securitatea jocurilor, dar numeroase forte externe sunt implicate si ele. Astfel, in Grecia s-a infiintat OSGD, un comandament care cuprinde politia, pompierii, armata si paza de coasta, care va fi sprijinit de o forta de elita formata din specialisti in lupta contra terorismului din 7 tari (Australia, Franta, Germania, Israel, Spania, Anglia si SUA). NATO va trimite avioane care vor survola permanent Grecia si imprejurimile.

INSTRUCTIUNI. Directorul FBI, Robert Muller, s-a deplasat personal la Atena, unde a participat la mai multe intalniri cu autoritatile locale si a prezentat mai multe scenarii teroriste. Acestea cuprind de la atentate cu bombe pana la lunetisti ce ar putea actiona de pe cladiri sau de pe nave situate in porturi. Astfel, apele grecesti vor fi patrulate de fregate americane, iar in marile porturi, precum Pireu, au fost instalate cabluri optice pentru detectarea submarinelor. Mai ales ca in portul mai sus-amintit va ancora, pe durata Olimpiadei, Queen Mary II, cel mai mare pachebot din lume. Un dirijabil va survola Atena zi si noapte, iar Israelul a fost singura tara participanta care a solicitat masuri sporite de securitate pentru sportivii sai. De altfel, dupa atentatul de la Munchen din 1972, sportivii israeliti sunt permanent insotiti de agenti Mossad la toate competitiile sportive la care participa.

INVITATIE

Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, a fost invitat, alaturi de alti sef de stat si personalitati politice, sa asiste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Aceasta va avea loc la 13 august, pe Stadionul Olimpic din Atena.

STIRILE JO

TENTATIVA DE ASASINAT. Presedintele Comitetului Olimpic Irakian, Ahmed al-Hijeva, a scapat nevatamat dintr-o ambuscada ce a avut loc in centrul orasului Bagdad, pe Strada Haifa, locul unde, in mod constant, au loc astfel de actiuni teroriste, ca si lupte intre fortele insurgente si cele americane si irakiene. Asupra masinilor au fost aruncate grenade, fiind ranite garzile de corp. "Sunt surprins, deoarece Comitetul Olimpic nu este amestecat in politica", a declarat al-Hijeva. La Atena, Irakul va deplasa o delegatie formata din cativa halterofili si echipa de fotbal.

"JOCURILE OLIMPICE DE LA ATENA VOR FI CELE MAI SIGURE". Primul-ministru al Greciei, Costas Karamanlis, anticipeaza ca Jocurile Olimpice din aceasta luna vor ramane in istorie drept cele mai sigure si de succes Jocuri organizate vreodata. Intr-un interviu publicat de cotidianul italian Corriere della Sera, Karamanlis a declarat ca Grecia este pe deplin pregatita pentru eveniment, desi in mai putin de un an doar la Atena au fost trei atentate. Tara a alocat 1,2 miliarde de USD pentru securitate, aproape de 5 ori mai mult decat suma cheltuita la Sydney in urma cu patru ani. Zeci de rachete Patriot au fost amplasate in jurul Atenei ca parte din operatiunea de securitate. Trei elicoptere de politie si un dirijabil dotat cu echipament electronic monitorizeaza capitala. Pana la ceremonia de inaugurare a Jocurilor din 13 august, autoritatile vor avea in alerta un personal de securitate de 70.000 de membri si mii de camere de supraveghere instalate. Aeronavele de control AWACS ale NATO vor patrula cerul.

SUA AU OFERIT TREI SALUPE DE PATRULARE. Trei vase de patrulare ultramoderne au fost livrate politiei portuare de catre secretarul pentru probleme de securitate al SUA, Francis X. Taylor, pentru a contribui la securitatea Jocurilor Olimpice. Vasele - lungi de "27 picioare", de tip Boston Whaler - sunt utilizate in mai multe porturi din lume de catre fortele maritime contra navelor suspecte. Pentru problemele de securitate ale Jocurilor Olimpice, Grecia a alocat peste un miliard de euro.

OLIMPIADA SE INTOARCE ACASA - EDITIE DE COLECTIE (9 august 2004)

Din Antichitate si pana in prezent

Olimpiada a costat 10 miliarde de euro

Istoria notei 10 a inceput la Montreal - Nadia, perfecta!

Gabriela Szabo, regina absoluta

Portdrapelul Romaniei la Atena va fi Elisabeta Lipa: "Inca mai am emotii"

Linca, singurul campion

Sarbu, puscasul nemuritor

Sa nu uitam Munchen si Atlanta!

Cancerul sportului

7 Mari si tari

Componenta delegatiei Romaniei la Olimpiada
×