x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Sa nu vi se urce puterea la cap!"

"Sa nu vi se urce puterea la cap!"

19 Dec 2004   •   00:00

Mai rau ca la o inmormantare au curs lacrimi sambata la Conferinta Nationala a PD. Lideri ai PD cunoscuti ca duri sau flegmatici - Radu Berceanu, Vasile Blaga, Alin Albu, Mihai Stanisoara, Sorin Frunzaverde, Dorin Iacob - au plans de sarea camasa pe ei la despartirea de Traian Basescu.

OANA STANCU

SEFIA PD. Basescu i-a predat stafeta lui Emil Boc asa cum planificase cu luni in urma
Sala Palatului a fost sambata neincapatoare pentru cei peste 5.000 de pedisti veniti de prin judete la ultima lor intalnire cu Traian Basescu in calitate de presedinte al PD si la sarbatorirea lui ca presedinte al tarii. Minute in sir, sala a scandat numele lui Basescu, intrerupandu-se doar pentru a-i aplica acelasi tratament si lui Theodor Stolojan, prezent la reuniunea democratilor pentru a le multumi ca au avut incredere in Alianta D.A. "Va multumesc ca ati inteles ca doar uniti putem fi capabili sa invingem forta raului. Nu uitati sa puneti cap compas 2008", le-a spus Stolojan democratilor.

BASESCU S-A RETRAS, TRAIASCA BOC! Transferul de putere s-a facut la sefia PD asa cum planificase Traian Basescu inca de acum multe luni, cand anunta ca se va retrage de la sefia PD pentru a da locul unui politician mai tanar. Emil Boc, sugera el atunci. Iar Emil Boc a devenit sambata presedinte interimar cu votul unanim al pedistilor, cerut de Basescu. "Partidul avea un ultim mohican al generatiei 92. Aveam planificat sa ma retrag in mai 2005. Poporul a vrut sa plec mai devreme", au sunat cuvintele demisiei lui Basescu de la sefia PD, in timp ce i-a infipt lui Boc la rever si insigna cu trandafir de care nu s-a despartit niciodata pana acum. O demisie se pare definitiva, caci noul presedinte al tarii le-a transmis colegilor sai de partid sa nu-i pastreze "locul cald" pentru cand va reveni de la Cotroceni.

Ca printr-un testament, Basescu le-a lasat astfel mostenire democratilor pe care i-a condus in ultimii trei ani si jumatate proiectul sau politic de intinerire a partidului, despre care le vorbeste minute in sir. "Dragi mei, v-as ruga sa pastrati aceasta fibra noua, sa nu abandonati aceasta idee mai ales la conducerea partidului. Dati gir noii generatii de politicieni! Va rog sa ma credeti ca am ajuns aici pentru ca am avut curajul in momente dificile sa ne asumam si modernizarea partidului. Noi stim unde ne-a adus clientelismul intern: aproape sa nu intram in Parlament", a avertizat Traian Basescu.

NECRUTATOR. "Aveti grija de oameni, atrageti oameni valorosi", si-a continuat Basescu testamentul politic, facand si o recomandare: "Sase luni suspendati orice inscriere in partid. Nu va uitati la cei care va bat acum la usa spunand cat de mult au suferit in PSD si au venit sa se elibereze in PD."

De aici tonul devine amenintator. "Fiti demni! Ramaneti voi la putere si nu sa vi se urce puterea la cap! Structurile administrative sunt platite din bani publici, nu ca sa consolideze structurile de partid. Daca nu intelegeti aceste lucruri acum, nu va fi nici o deosebire intre administratia anterioara si administratia voastra. Luati aminte ca primii cu care voi fi necrutator sunteti chiar voi", a avertizat presedintele Basescu de aceasta data.

PROMISIUNI. Basescu i-a cerut primului-ministru pe care vrea sa-l instaleze, Calin Popescu Tariceanu, sa puna in practica rapid programul de guvernare. "Va rog sa retineti ca sunt deja batrani care cand vine pensia spun: «Aoleu, nu e deja cum au promis Basescu si Tariceanu?». Nu exista nici o justificare, decat lipsa de vointa politica, daca macar unul dintre angajamente nu va fi realizat", a cerut noul sef al statului.

PIETRELE RAMAN... Cu Boc in brate, Basescu iese la scena deschisa. "Vantu’ bate, apa trece, pietrele raman", incepe sa curga imnul PD si lacrimile din ochii pedistilor. Vasile Blaga da tonul. Si el pleaca la Cotroceni. Alin Albu se zgaltaie in hohote. Cornelia Cazacu, senator, se cufunda toata in batista. Paula Ivanescu e desfigurata. "Un ultim lucru va mai spun ca presedinte al vostru: sa fiti convinsi ca va iubesc mult! Sa traiti bineee", le mai spune Basescu fostilor sai colegi si fuge de pe scena inainte de a repeta scena plansului. Ii sare in brate insa Ioana, fiica sa, si il cuprinde Bodo, ginerele, si el scaldat in plans. In bratele lui Bodo se ascund si lacrimile lui Basescu.

SEFUL BOC
"Adio, Traian Basescu, dar ramanem cu tine", si-a inceput Emil Boc mandatul de succesor al lui Basescu, promitand sa continue toate proiectele politice ale celui care l-a promovat in politica. "E greu sa conduci partidul dupa Basescu", a remarcat Boc, insa Basescu a replicat: "Emil, vezi ca dupa partid vine tara!" Boc si-a sfatuit colegii sa invete "din certurile din Conventia Democrata si din aroganta PSD", pentru ca "puterea e trecatoare". PD a fost insa predat cu adevarat in mainile lui Radu Berceanu si Adriean Videanu, ei preluand atributiile lui Vasile Blaga, actual sef al administratiei prezidentiale, primul de vicepresedinte cu organizarea, deci si sef peste filiale, al doilea ca sef al PD Bucuresti.

DISCURS
Calin Tariceanu a tinut un discurs lung, in care a vorbit repetat despre tandemul pe care il face el cu Traian Basescu, comparandu-l cu tandemurile din trecut. "Tandemul Iliescu - Roman s-a bazat pe dezbinare, iar arma secreta a fost Miron Cozma. Intre mine si Traian Basescu nu exista un Miron Cozma", a spus liberalul, sustinand ca tandemurile ulterioare, Iliescu - Vacaroiu, Constantinescu si prim-ministrii sai, Iliescu - Nastase s-au bazat pe "aranjamente de culise", respectiv pe "interesele oligarhiei corupte si setea de putere a celor doi". Dupa ce l-a laudat pe Basescu, Tariceanu a incheiat: "Ursul a pierdut: Traian Basescu este presedinte, iar bucurestenii nu vor fi expulzati din tara asa cum vrea acest mormaila al politicii romanesti".

Guvern pana la Anul Nou

Noul guvern va fi instalat pana pe 31 decembrie, a anuntat Traian Basescu sambata dupa sedinta conducerii Aliantei D.A., si va respecta, pentru eficienta, structura actuala cel putin cateva luni.

NOUL CABINET. PD si PNL si-au stabilit de principiu cine vor fi viitorii ministri astepand insa si decizia UDMR si PUR pentru a putea contura Cabinetul. Pana acum sunt vehiculate numele lui Adrian Videanu ca vicepremier si ministru al Transporturilor, pentru Finante si Economie liberalii Varujan Vosganian, Ionut Popescu, Dan Radu Rusanu, la Agricultura Gheorghe Flutur, la Interne pedistii Cezar Preda sau Alin Albu, la Educatie Andrei Marga sau Adrian Cioroianu, Mona Musca la Cultura, Mircea Cinteza (PNL) sau Cristian Radulescu (PD) la Sanatate. Pentru portofoliul Apararii este cert deja Sorin Frunzaverde. Gheorghe Barbu (PD) este cotat pentru Ministerul Muncii. Mihai Stanisoara (PD) este posibilul ministru al Integrarii daca postul nu-i va reveni udemeristului Gyorgy Frunda.

RENATTE WEBER. Daca pentru Ministerul Justitiei liberalii tin inca secret numele viitorului ministru, Traian Basescu si-a stabilit, spun surse din PD, consilierul pe probleme juridice: Renatte Weber, presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa. In suspans sunt insa doua nume mult mai importante: cine va conduce SRI si SIE? Functiile ar fi revendicate de catre Cozmin Gusa si Dorin Iacob, insa Traian Basescu a anuntat sambata ca nu a luat inca nici o decizie. Decat aceea ca si Radu Timofte si Gheorghe Fulga vor fi schimbati tot "in timpi minimi". (Oana Stancu, Monica Iordache)
×
Subiecte în articol: basescu traian eveniment