După ce timp de trei ore ieşenii i-au adus un ultim omagiu în Sala Paşilor Pierduţi a Universităţii “Al.I.Cuza” din Iaşi, loc ce i-a fost cel mai apropiat de suflet, Sabin Bălaşa a fost înmormântat ieri la cimitirul Eternitatea, pe aleea personalităţilor.
După ce timp de trei ore ieşenii i-au adus un ultim omagiu în Sala Paşilor Pierduţi a Universităţii “Al.I.Cuza” din Iaşi, loc ce i-a fost cel mai apropiat de suflet, Sabin Bălaşa a fost înmormântat ieri la cimitirul Eternitatea, pe aleea personalităţilor.
La Iaşi a plouat fără întrerupere de când trupul neînsufleţit al maestrului a fost adus aici, de parcă Sabin Bălaşa ar fi vrut să-şi arate astfel regretul că nu a putut termina o ultimă pictură. Dacă de undeva, din Ceruri, a putut privi, artistul a văzut însă că ieri, pentru trei ore, a fost din nou în locul care i-a fost drag, Sala Paşilor Pierduţi a Universităţii “Al.I.Cuza” din Iaşi. Pe la sicriu, adus pentru un ultim popas în sala pe care a îmbogăţit-o cu 21 de picturi murale întinse pe 268 de metri pătraţi, au trecut oameni de toate vârstele pentru a-i aduce cel din urmă omagiu. Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, le-a înmânat celor doi fii ai maestrului, Matei şi Tudor, placheta cu titlul de cetăţean de onoare al oraşului, titlu conferit de municipalitate lui Sabin Bălaşa chiar la 31 martie, cu o zi înainte ca artistul să treacă în nefiinţă.
PREŢUIRE. Pe acorduri de muzică clasică, pe la catafalcul maestrului au fost în pelerinaj tineri, vârstnici şi chiar copii, pentru a lăsa câte o floare. Unii au vrut să imortalizeze momentul şi bliţurile au fulgerat sala periodic. Ieşenii, deşi nu foarte mulţi, i-au fost alături marelui artist, dovedindu-i astfel că nu a greşit atunci când a spus că ieşenii îl preţuiesc cel mai mult. Unul dintre fiii maestrului, Matei Bălaşa, a amintit că de la Bucureşti n-au venit decât câţiva prieteni ai familiei. Alături de cei doi băieţi a fost şi mama lor, una dintre soţiile pictorului. N-au lipsit însă artiştii care au depus coroane de flori, printre ei fiind pictorul Dan Hatmanu şi actorul Dionisie Vitcu, prieten cu maestrul. Au fost prezenţi şi politicieni, lângă autorităţile locale fiind reprezentanţi ai Guvernului: ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, şi ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei.
FLORI ŞI FOTOGRAFII. Dacă politicienii au adus discursuri, ceilalţi oameni, printre care şi mulţi studenţi, au venit cu flori. La rândul lor, au primit câte o carte, “Sabin Bălaşa – Exodul spre lumină” şi câte o vedere cu operele maestrului. Fotografii ale artistului în diferite ipostaze, chiar şi urcat pe schele pentru a picta muralele “Galaxiei Iubirii” din Sala Paşilor Pierduţi, erau aşezate pe stative, de o parte şi de alta a frescelor. Intrarea în Universitate era străjuită de un afiş cu chipul maestrului, încadrat de o bandă neagră. Pe trecerea de pietoni din apropiere, supravegheată de un poliţist, se puteau vedea mereu oameni, care, cu flori în mâini, se îndreptau pentru a-l vedea pentru ultima dată pe cel care l-au admirat.
MAESTRUL ŞI ETERNITATEA. Din Sala Paşilor Pierduţi cortegiul s-a îndreptat spre cimitirul Eternitatea şi locul în care Bălaşa îşi va dormi somnul de veci, după cum i-a fost ultima dorinţă, alături de Garabet Ibrăileanu şi Vasile Pogor şi aproape de Ion Creangă şi Mihail Kogălniceanu.