x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Legea junglei, la Romsilva: șefii le mănâncă salariile pădurarilor

Legea junglei, la Romsilva: șefii le mănâncă salariile pădurarilor

de Adrian Stoica    |    23 Feb 2024   •   07:00
Legea junglei, la Romsilva: șefii le mănâncă salariile pădurarilor

Regina Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva estimează pentru acest an obținerea unei profit brut de 100 de milioane de lei, în scădere puternică față de cel din anul trecut, care a fost previzionat la 250 de milioane de lei.

Efectele Legii austerității, adoptată la sfârșitul anului trecut, ajung anul acesta și la pădurari, care nu vor mai beneficia de creșteri salariale consistente ca în anii trecuți. Totuși, pentru șefii regiei, proiectul de buget prevede majorări ale veniturilor consistente. În anul 2024 comparativ cu nivelul preliminat a se realiza în anul 2023, cheltuielile aferente contractului de mandat și ale altor comisii și comitete înregistrează o creștere de 51,8% și sunt în valoare de 2,38 de milioane de lei. Această majorare vine după ce anul trecut în bugetul regiei a fost prevăzută o reducere a acestora comparativ cu 2022, ele fiind stabilite la 1,6 milioane de lei.

Cheltuielile cu salariile în anul 2024 vor înregistra o creștere de numai 5,2% comparativ cu nivelul preliminat a se realiza la sfârșitul anului 2023, ca urmare a diminuării bonusurilor pentru cei circa 14.200 de angajați ai regiei. Astfel, valoarea totală a bonusurilor acordate va fi redusă cu 32,6% comparativ cu valoarea preliminată a se realiza în anul 2023, în condițiile în care se diminuează cheltuielile cu tichetele de masă de la 30 de lei/zi/salariat la 16 lei/zi/salariat (scădere cu 47,8%), voucherele de vacanță au fost reduse de la 3.000 de lei, respectiv de la 3.300 de lei (pentru perioada octombrie - decembrie 2023) la 1.600 de lei/an/salariat, iar cheltuielile privind participarea salariaților la profitul obținut în anul precedent au fost reduse cu peste 30%. Toate aceste tăieri de venituri au fost impuse prin celebra Ordonanță „trenuleț” privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală și combaterea evaziunii fiscale adoptată de Executiv la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, transformată ulterior în Legea 296/2023

Cheltuielile salariale au depășit inflația în 2023

Această plafonare a veniturilor pentru angajații Romsilva vine după ce anul trecut cheltuielile salariale ale regiei au crescut cu 11,5%, un procent care s-a situat peste rata anuală a inflației din România care a fost de 7%, potrivit datelor Eurostat. Pe parcursul anului trecut a fost majorată valoarea bonusurilor cu 46,3%, cheltuielile cu tichetele de masă au crescut cu 52,3%, iar cele cu voucherele de vacanță cu 13,7%. Trebuie precizat că aceste majorări au venit, în principal, ca urmare a creșterii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Pentru anul în curs, Romsilva și-a programat recoltarea unui volum total de  9,3 milioane de metri cubi de masă lemnoasă, după ce pentru 2023 volumul a fost stabilit la 10 milioane metri cubi.

Indemnizații în creștere pentru administratori 

Dacă angajații trebuie să se supună austerității financiare impuse de Executiv, pentru administratorii și directorii regiei vin vremuri bune. Proiectul de buget pe acest an prevede o creștere a cheltuielilor aferente contractului de mandat și altor comisii și comitete de 51,8%, urmând să ajungă la 2.385.000 de lei, în condițiile în care anul trecut aceste cheltuieli au fost stabilite la 1.602.000 de lei. În prezent, Consiliul de Administrație al regiei este format din șapte persoane, deși Legea austerității prevede maximum 5 membri (număr la care se adaugă și un secretar al CA), iar cheltuielile cu indemnizațiile lor au fost stabilite la suma de 1.316.000 de lei (1.107.000 de lei anul trecut). 

Conform legislației actuale, indemnizația membrilor CA are o componentă fixă și una variabilă, stabilită în funcție de anumite criterii de performanță impuse prin contractul de mandat, dar în cazul administratorilor Romsilva nu este inclusă și această componentă în indemnizație. În ceea ce privește indemnizaţia fixă, ea nu poate depăşi de maximum 3 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de regia autonomă, la nivel de clasă, conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii. Câştigului salarial mediu brut lunar luat în calcul pentru fundamentarea componentei fixe a administratorilor regiei pe anul 2024 este de 7.268 de lei. 

Venituri mai mari și pentru directori

În ceea ce îi privește pe directorii regiei, veniturile se vor ridica la suma totală de 523.000 de lei, după ce anul trecut ele fuseseră stabilite la suma totală de 464.000 de lei. În cazul lor, componenta fixă lunară poate depăşi de trei ori, dar nu mai mult de maximum șase ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de regia autonomă. În aceste condiții, la stabilirea salariilor directorilor regiei a fost luat în calcul multiplul maxim prevăzut de lege, iar câştigul salarial mediu brut lunar luat în calcul este de 7.268 de lei [componenta fixă: 43.608 lei (câştigului salarial mediu brut lunar: 7.268 de lei * 6 salarii) *12 luni = 523 de mii de lei].

Sindicaliștii resping proiectul de buget

Angajații din RNP, reuniți în cadrul Federației Sindicatelor Silva, resping varianta bugetului de austeritate propusă și au cerut încheierea unui memorandum pentru exceptarea regiei de la prevederile Legii 296/2023. 

„Am solicitat respectarea tuturor drepturilor prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă și Statutul personalului silvic. Acest proiect de buget nu asigură drepturile negociate prin Contractul colectiv, nu răspunde nevoilor personalului silvic și nici nevoilor de cheltuieli ale regiei. Deși de la 1 ianuarie 2024 valoarea maximă a tichetelor de masă a crescut, conform OUG 69/2023, la 40 de lei/zi, la Romsilva tichetele de masă s-au redus la 16 lei/zi, iar dacă eliminăm impozitul pe venit și contribuția la sănătate rămâne o valoare netă de 12,8/zi. Cum poate să reziste un muncitor silvicultor sau un pădurar, care lucrează zilnic în pădure, în condiții atmosferice vitrege și depune un efort fizic considerabil, să își poată acoperi necesarul de hrană cu 12 lei/zi. Avem pădurari care gestionează cantoane silvice supradimensionate, de 1.500-2.000 de hectare, niciunul dintre ei nu este dotat cu mijloace de transport, iar în anumite cazuri își cumpără singuri inclusiv echipamentul de lucru, dotările necesare și combustibilul pentru deplasare. Mulți au salarii de 3.000 - 4.000 de lei, depinde de vechime. Cifrele din proiectul de buget sunt influențate și de blocajul din sectorul silvic generat de legislația aberantă care a impus proceduri birocratice privind evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice și obligativitatea publicării în Monitorul Oficial a amenajamentelor. Din cele 312 ocoale ale RNP, 130 sunt într-un mare blocaj acum”, a declarat pentru cotidianul Jurnalul Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor Silva, care a mai subliniat că în timp ce veniturile angajaților scad în 2024, cele ale membrilor Consiliului de Administrație vor crește.

Cine sunt administratorii regiei

- Adrian-Dănuț Apostu, numit de UDMR, preluat de PNL 

Președintele Consiliului de Administrație este Adrian-Dănuț Apostu și el a beneficiat începând cu anul 2020 de prelungirea permanentă a mandatelor de administrator. A fost impus ca președinte al Consiliului de Administrație pe vremea când Ministerul Mediului era controlat de UDMR și a rămas în continuare aici și după ce ministerul a fost preluat de PNL. Este acționar și angajat în mai multe firme, iar în ultimii ani averea sa a crescut considerabil. Când a fost numit în iunie 2020 ca administrator-șef provizoriu la Romsilva, Adrian-Dănuț Apostu deținea patru terenuri în zona Brașov, trei case de locuit și patru case vacanță. Potrivit ultimei declarații de avere, depusă în octombrie 2023, averea s-a imobiliară a crescut cu încă două case, dintre care una de 844 mp, și un apartament. De asemenea, Adrian-Dănuț Apostu mai figurează și în Consiliul de Administrație de la Ocolul Silvic al orașului Râșnov, iar în trecut a fost director al Direcției Silvice Brașov.

- Corvin Nedelcu - pensionar militar, pădurar, meteorolog, specialist în traficul aerian, în rețele de apă și finanțist

Tot în Consiliul de Administrație mai apare și pensionarul militar Corvin Nedelcu. Potrivit declarației sale de avere depuse în octombrie 2023, el figurează ca angajat la Ministerul Mediului și la Administrația Națională de Meteorologie. De asemenea, pe lângă Consiliul de Administrație de la Romsilva el mai face parte din consiliile de la Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian Romatsa și la compania de apă Exploatare Sistem Zonal Prahova SA Ploiești. Cea mai bănoasă sursă de venit este însă Banca de Import-Export a României (Eximbank), de unde din „venituri salariale sau asimilate salariilor” a încasat nu mai puțin de 257.916 lei (circa 52.000 de euro). Cu venituri care au depășit în ultimul an 730.000 de lei, banii încasați în ultimul an din pensia sa militară - 46.128 de lei - nici nu mai contează.

- Un loc și pentru Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta

Pe lista specialiștilor în păduri și-a făcut loc și socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu, fost parlamentar PSD, fost ministru al Agriculturii și actual membru al Curții de Conturi. De aici a încasat în ultimul an 325.130 de lei, la care s-au mai adăugat banii din cele două pensii pe care le ridică lunar, potrivit declarației de avere depuse în octombrie 2023. Una de la Casa de Pensii (72.012 lei anual) și una ca fost parlamentar (51.998 de lei).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: salarii padurari plafonate Romsilva