x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Şapte ofiţeri sârbi, artizanii capturării criminalilor

Şapte ofiţeri sârbi, artizanii capturării criminalilor

12 Feb 2009   •   00:00
Şapte ofiţeri sârbi, artizanii capturării criminalilor

Câteva dintre publicaţiile româneşti au editat ştirea potrivit căreia nu mai puţin de 300 de bodyguarzi sârbi, foşti luptători în războaiele balcanice, s-ar afla în căutarea criminalilor, punând această informaţie pe seama unei aşa-zise declaraţii ale lui Stevan Sesum, tatăl unuia dintre cei doi colegi ai lui Marian Cozma care au fost răniţi în timpul incidentului.




  • Silviu Tudor Saladjar


Vuk Jeremiç, ministrul de Externe sârb, aflat în vizită oficială în Ungaria, a respins aceste “bombe de presă – pornite exclusiv din România”. Ceea ce nu a spus ministrul de Externe sârb este că ministrul de Justiţie maghiar, Tibor Draskoviç, la rândul său cu rădăcini sârbeşti, i-a promis şefului diplomaţiei de la Belgrad să sprijine iniţiativa ca o brigadă de şapte ofiţeri de Poliţie sârbi să participe la cercetările desfăşurate de Poliţia maghiară. Brigada este compusă din foşti angajaţi ai forţelor celebrei Poliţii Militare din cadrul Departamentului de Securitate Internă a JNA – Armata Populară Iugoslavă. Astăzi, aceştia fac parte din Forţa de Intervenţie a Comandamentului Situaţiilor de Criză, echivalentă cu SPIR al României. Contactat, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne de la Belgrad nu a dorit să comenteze aceste informaţii. Generalul Milan Nestorovici, fostul comandant al Poliţiei Militare a VRS – Armata Sârbilor Bosniaci, director la firma de pază a lui Stevan Sesum şi consilier personal al  acestuia, ne-a precizat:

● ministrul de Externe sârb Vuk Jeremiç a discutat cu colegul său, vicepremierul şi ministrul de Interne Ivica Daciç, duminică la ora 9 dimineaţa, cerându-i acestuia să ia legătura cu Tibor Draskoviç şi să-i ceară permisiunea ca şapte profesionişti să ia parte la cercetările efectuate de autorităţile maghiare;

● anterior, vicepremierul fusese apelat de tatăl lui Zarko Sesum, care, într-adevăr, conduce o companie de pază importantă, a cărei activitate, în mod firesc, se află sub autoritatea Ministerului de Interne condus de Daciç. Stevan Sesum, tatăl handbalistului Zarko, îi spusese vicepremierului că se află în drum spre Veszprem pentru a-şi vedea fiul şi a desluşi filmul real al evenimentelor;

● surpriza a venit în momentul în care Stevan Sesum i-a spus ministrului de Interne că şi-a permis să apeleze la 5 prieteni, foşti camarazi de front, actuali ofiţeri ai Forţei de Intervenţie a Comandamentului Situaţiilor de Criză din Serbia: “I-am întrebat dacă mă pot ajuta, domnule ministru, şi mi-au spus că sunt liberi până luni, dar, dacă nu rezolvă situaţia, vă rog să le mai acordaţi o zi liberă”.

DE AICI, LUCRURILE AU MERS CA UNSE

Vicepremierul a trimis încă doi ofiţeri în misiune oficială, de data aceasta în Ungaria, “pentru protecţia familiei lui Zarko Sesum”, în cazul în care atacul asupra celor trei sportivi a fost unul premeditat, potrivit declaraţiilor lui Mirko Stojanoviç, consilier local belgrădean şi apropiat al vicepremierului Daciç. Cei doi ofiţeri au folosit un elicopter pentru a-i ajunge din urmă pe ceilalţi cinci colegi ai lor şi şi-au împărţit sarcinile, în aşa fel încât echipele de poliţişti maghiari să fie însoţite de câte un ofiţer sârb. Apropiata vizită a ministrului de Externe sârb în Ungaria, care avea să înceapă luni, la aproape 36 de ore de la producerea incidentelor de la Veszprem, a fost principalul catalizator al coordonării dintre ofiţerii de servicii speciale sârbi şi unităţile de cercetare-investigare ale Poliţiei maghiare.

CAPTURAREA

Astfel, la arestarea primilor doi suspecţi – Raffael Sandor şi  Nemeth Gyozgyo – dimpreună cu şoferiţa lor, poliţiştii austrieci de circulaţie nu monitorizau traficul pentru a-i prinde pe suspecţi, nu alcătuiseră filtre, ci s-au luat după trei autoturisme care goneau cu viteză nebună pe drumul către graniţa cu Italia, ultimele două aflate în plină urmărire a celui de-al treilea. Vehiculul suspecţilor era urmărit de două dintre echipele mixte maghiaro-sârbe, el fiind blocat de echipa condusă de maiorul Geza Ferencz, din cauza unei manevre defectuoase comisă de femeia de la volanul maşinii urmărite. Poliţistul austriac Andreas Stoirer, şeful patrulei de circulaţie din Hartberg implicată accidental în operaţiunea de  capturare a celor doi suspecţi în ziua de duminică, 08.02.2009, a primit toate meritele. Probabil jenat, el a declarat postului public de televiziune din Austria că nu poate face declaraţii despre felul în care s-a produs reţinerea celor doi.

ALŢI DOI MEMBRI AI CLANULUI SANDOR-SZTOJKA, PRINŞI DE OAMENII LUI SESUM

Grănicerii sloveni au reţinut în noaptea de luni spre marţi un grup de pakistanezi, care se aflau în aşteptarea călăuzelor care urma să îi conducă fraudulos în Italia. În urma aflării semnalmentelor călăuzelor de la pakistanezi, elemente din Poliţia slovenă l-au alertat pe unul dintre consilierii lui Stevan Sesum, suspectând că persoanele indicate de pakistanezi fac parte din grupul interlop de la Veszprem. Oamenii lui Sesum s-au deplasat la Trieste, în Italia, unde i-au identificat şi reţinut pe cei indicaţi de asiatici, care se află acum în localitatea sârbească Cacak. Aici, “veteranii” lui Sesum senior vor afla identitatea tuturor membrilor grupării conduse de Raffael Sandor şi Ivan Sztojka, potrivit aceluiaşi general Milan Nestoroviç. Prin telefon, generalul sârb a folosit expresia: “Acum vom reuşi să identificăm toţi membrii clanului din Veszprem care au fost în local, fără probleme”. Nu a folosit sintagma vagă şi laşă, atât de cunoscută publicului român: “Încercăm prin mijloace specifice să...”.

Diversiunea 300

Pentru partizanii ideii celor “300 de tigri ai lui Arkan” implicaţi în cazul Veszprem, un simplu exerciţiu logic ar fi dus la concluzia că veteranii, care au în jur de 35-45 de ani, nu s-ar fi deplasat cu uşurinţă în Ungaria sau în Europa într-o vânătoare de asemenea anvergură. Potrivit informaţiilor telefonice pe care le-am primit de la reporterul special T. Dragojeviç, de la cotidianul belgrădean Blic, Stevan Sesum nu a menţionat în nici un caz numărul 300 atunci când s-a referit la posibilitatea de a acţiona în paralel la capturarea celor vinovaţi de atacarea fiului său. Sesum a fost întrebat de un reporter de la Radio B92 dacă intenţionează să formeze un comando din toţi angajaţii săi pentru prinderea şi căutarea infractorilor. Camaradul lui Arkan a declarat: “Am aproape 320 de angajaţi, care merg la serviciu zilnic pentru a presta nişte servicii de pază şi protecţie stabilite prin contracte ferme. Dacă puneţi o astfel de întrebare înseamnă că nu vă pricepeţi nici la afaceri, nici la presă şi cu atât mai puţin la armată. Un comando înseamnă maximum 9 persoane”. De altfel, a fost nevoie de numai doi veterani ai războiului din Iugoslavia să decapiteze, în mai puţin de două zile, gruparea interlopă care terorizează Veszprem, prin capturarea interlopului Raffael Sandor.

“Am aproape 320 de angajaţi, care merg la serviciu zilnic pentru a presta nişte servicii de pază şi protecţie stabilite prin contracte ferme. Dacă puneţi o astfel de întrebare înseamnă că nu vă pricepeţi nici la afaceri, nici la presă şi cu atât mai puţin la armată. Un comando înseamnă maximum 9 persoane”
Stevan Sesum - tatăl lui Zarko

×
Subiecte în articol: special sesum stevan sesum