x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sărbătoarea Crucii in meşteşuguri

Sărbătoarea Crucii in meşteşuguri

de Irina Munteanu    |    16 Sep 2007   •   00:00
Sărbătoarea Crucii in meşteşuguri
Sursa foto: Victor Stroe/

La Muzeul Ţăranului Romăn, Ziua Crucii a fost prilej de tărg, praznic şi expoziţie. Dacă vă grăbiţi, astăzi ii mai puteţi vedea in curte pe iconari şi cruceri.

Expoziţii - La tărgul iconarilor au venit meşteri din toată ţara

La Muzeul Ţăranului Romăn, Ziua Crucii a fost prilej de tărg, praznic şi expoziţie. Dacă vă grăbiţi, astăzi ii mai puteţi vedea in curte pe iconari şi cruceri.

Â

"Cruce-n casă/ Cruce-n masă/ Cruce-n toţi patru cornuri de casă/ Dumnezeu cu noi la masă/ Maica Sfăntă la fereastră/ Să iasă tot răul din casă/ Cruce-n casă/ Cruce-n piatră" spune pe o foaie ce-am găsit-o intr-un săculeţ-cadou, oferit vizitatorilor la expoziţia "De ziua crucii. Semne". "Am vrut ca de data asta de Ziua Crucii să facem aici la Muzeu puţin altceva. Am imaginat totul ca un praznic de trei zile şi am oferit publicului un traseu generos", ne-a explicat Lila Passima, organizatorea evenimentului. Pe lăngă expoziţia deja aminitită, alte locuri de popas au fost: Sala Irina Nicolau, unde expozeul vizual "Portret/ Atelier Paul Balaci" a reconstituit traseul unui meşteşugar de troiţe, instalaţia "Praznic" de pe pajiştea din spatele Muzeului, sala Acvariu, cu instalaţia "Insemne".

Â

ICOANE PE STICLĂ. In curte am intălnit meşteşugari sosiţi din ţară sau de prin blocurile bucureştene să-şi expună şi să-şi văndă arta. Natalia Lupolov Tănase, 28 ani, a venit din Dubăsari - Transnistria să studieze artele plastice la Bucureşti. Deşi e căsătorită cu un romăn, n-a obţinut cetăţenie, aşa că nu işi poate găsi un loc de muncă. Işi ocupă timpul pănă la vremuri mai bune cu pictarea icoanelor pe sticlă, pe care le vinde cu acelaşi preţ pe care il cerea şi in 2003. "O icoană mai mare costă 2 milioane; dar vănd foarte slab - anul trecut am dat una sau două. Am mai mult succes de Florii şi de Sfăntul Nicolae".

Din ţinutul iconarilor Laz - Lancrăm - Alba, a venit la Tărgul de Ziua Crucii Nicu Muntean. "Datorită lui Dumnezeu, incerc să păstrez tradiţia iconarilor transilvăneni", ne-a spus cu măndrie bărbatul imbrăcat in costum popular. "Am fost tehnician la Intreprinderea Mecanică din Cugir, dar intotdeauna m-am identificat cu acest meşteşug, pictatul de icoane." Nicu Muntean pledează prin culori şi cuvinte pentru arta populară autentică, pentru "spiritul iconarului tradiţional". El se laudă că icoanele lui au ajuns peste tot in lume - mai mult de 50.000 de icoane. Preţul e de un milion de lei vechi, dar pentru cine cumpără e şi mai puţin.

Â

CERAMICĂ. Ligia Cămărzan, 43 de ani, o fostă profesoară de biologie, s-a apucat de lucrat ceramica după naşterea copilului, ca să scape de program. "Anul acesta mi se pare că a fost o selecţie mai riguroasă a meşterilor veniţi la tărg; nu am mai văzut kitschuri. Imi place atmosfera de aici, de la Muzeul Ţăranului, şi, de căteva ori pe an evadez in grădină. Pentru noi, cei de la blocuri, e ceva extraordinar." Ea face cruci din ceramică, dar şi plăcuţe cu modele ce pornesc de la semnul crucii, aflate de Ligia pe iile din colecţia Muzeului. "Crucea inseamnă pentru mine ce inseamnă pentru toată lumea - un simbol. Mi se pare şi extrem de decorativă, cred că de fapt ăsta e lucrul cel mai important pentru mine. Mi-a plăcut mereu să port cruci la găt şi m-am intrebat mereu cum ar fi fost dacă m-aş fi născut musulmană."

De la tărg mai puteţi cumpăra miniaturi, izvoade, mozaicuri, lucrări care au ca sursă meşteşugurile iconarilor şi crucerilor.

×
Subiecte în articol: eveniment crucii