x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Satenii din Cosambesti si Saveni ridica diguri si sapa canale

Satenii din Cosambesti si Saveni ridica diguri si sapa canale

de Alex Nedea    |    Catalin Pruteanu    |    Cristian Stefanescu    |    29 Sep 2005   •   00:00
Satenii din Cosambesti si Saveni ridica diguri si sapa canale

Ialomita nu s-a intors pe de-a-ntregul in matca. Sute de hectare mai zac, in Baragan, sub ape. Pericolul maxim a trecut. Viitura s-a transformat, incet-incet, intr-o balta si nu mai ameninta cele doua localitati. Dar frica pazeste bostanaria.

Vazut din elicopter, Baraganul aduce a Olanda. Sate inconjurate de apa, sosele si cai ferate plutind, parca... Si aici comparatia ia sfarsit. Digurile olandeze nu pot fi asemanate improvizatiilor ridicate de sateni, in ultimele 48 de ore, in asteptarea unei viituri care, din fericire, pare sa nu mai vina.

Jurnalele televizate au isterizat judetul Ialomita. Toata tara aflase ca la Cosambesti se rupe digul. Autoritatile, intrate in stare de alerta inca de duminica, pe cand era, de fapt, asteptata viitura, s-au mobilizat si au trimis pe malurile Raului Ialomita, in aval de Ograda, dispozitive de interventie. Pentru orice eventualitate.

BARBULESTI. Apele se retrag mai incet decat si-ar dori sinistratii

NATURA SI OMUL. Riscul de catastrofa a scazut considerabil. Seful echipei de interventie a Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, locotenent-colonel Nicolae Fita, ne-a asigurat ca numai extravilanul este oarecum inundabil. Hidrologic vorbind, debitul Ialomitei s-a redus la jumatate. Prin ochii reporterului, aceasta inseamna ca, in fapt, apa in general balteste. In dosul digului construit langa Ograda, apa are putin mai mult de un metru adancime. Digul a crapat, intr-adevar, la ora 10 dimineata, cedand pe o lungime de circa 10 metri. In ultimele zile s-a lucrat in zona cu masini de mare tonaj, iar miscarile acestora au perturbat echilibrul unui sol si asa prea putin rezistent - ca orice teren argilos, de altfel. In plus, pe cand se lucra la consolidarea digului, expertii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si cei ai Apelor Romane au emis ipoteze de lucru contradictorii. Ramane de demonstrat cine a dat OK-ul pentru solutia care a mentinut digul in viata mai putin decat era necesar.

HEI-RUP! Cineva trebuie sa puna mana

De la dig in jos, spre Cosambesti si Saveni, sunt aproximativ 2 kilometri. Spatiu suficient ca apa sa se imprastie in camp. Mai mult chiar, "sistemul de irigatii din zona, construit in anii ’80, colecteaza surplusul, iar apa este orientata printr-un canal colector catre o statie a Agentiei de Imbunatatiri Funciare Ialomita", explica Fita, intrerupandu-si des discutia cu reporterii Jurnalului National pentru a raspunde apelurilor telefonice. Intaririlor, aflate pe drum, le-a fost destul de dificil sa localizeze catastrofa. Pe multe dintre harti, localitatile spre care s-a indreptat Ialomita involburata nici nu apar. Seful echipei de interventie s-a vazut obligat sa trimita, in mai multe randuri, la drumul mare, militari in intampinare. Intr-un tarziu au ajuns la Suditi, venind dinspre Braila, 20 de militari ai marinei militare si 30 de jandarmi. Acestia s-au alaturat dispozitivului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Ialomita si celor 80 de sateni din Suditi care, de doua zile, trag brazde cu tractoare si sapa canale cu buldozere, pentru a stavili un eventual puhoi.
ALARMA FALSA. Digul care a isterizat o tara intreaga dupa ce potopul a trecut

INCHIDETI CARCIUMILE!
NISIP. Se cara cu carutele, cu Dacia, cu carca
Cativa kilometri mai departe, 400 de jandarmi, adusi de la Bucuresti, din Braila, Calarasi si, desigur, de la Slobozia, au venit in ajutorul celor circa 400 de sateni din Saveni care, de mai multe ore, se chinuiau sa ridice un al doilea dig de protectie in jurul propriei localitati. Un al doilea, lung de 3 kilometri si lat de 60 cm, pe langa cel vechi construit cu ani in urma are 3 metri inaltime si 6 latime. "De data asta", explica primarul din Saveni, Nicolae Ursache, "daca o fi sa vina, apa ne-o lua prin spate". Satenii sunt multumiti de operativitatea autoritatilor. Si totusi au ceva a-i reprosa primarului: ca nu a ordonat inchiderea carciumilor din sat. "Nu vedeti ca numai copiii lucreaza? Tinerii, care ar putea sa care sacii de nisip, nu se arata la fata", comenteaza un satean mai in varsta, aratandu-ne, linistitor, un damb - dealul satului: "Daca o veni apa, ne suim pe deal. Animalele... Dumnezeu cu mila!". Langa el, o batrana isi pazeste, cu un bici improvizat, curcile si pare a-si rememora viata, cu siguranta nu una dintre cele mai simple. Nu suntem convinsi ca a dorit sa ne ofere noua informatia asta, parea sa vorbeasca mai mult pentru ea cand am auzit-o murmurand: "Numai prin 1970 am mai avut asa inundatii pe aici".

REFLUX
Situatia incepe sa revina la normal in judetele inundate, anunta, ieri de dimineata, Victor Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Zonele in care autoritatile considerau ca mai pot intampina probleme ramaneau judetul Ialomita si cartierul Giulesti Sarbi. In ceea ce priveste debitul Raului Ialomita, Dobre a precizat ca acesta este "intre diguri", adica nu vor exista riscuri pentru producerea de noi inundatii. "Imediat ce viitura va trece de Tandarei, vom reduce gradul de alerta, care a ramas doi numai in judetul Ialomita. Am redus aproape la jumatate efectivele din zona", a spus Dobre. (Florina Zainescu)

Foto: Lucian Alecu, Bogdan Iurascu, Karina Knapek
×
Subiecte în articol: eveniment ialomita