x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scandalos - Prohibitie ignorata

Scandalos - Prohibitie ignorata

de Alexandru Nastase    |    01 Noi 2006   •   00:00
Scandalos - Prohibitie ignorata

Prohibitia impusa de autoritati pe o perioada de zece ani la pescuitul de sturioni pe teritoriul Romaniei nu se respecta. Braconajul este in floare de-a lungul Dunarii, in vreme ce Sulfina Barbu, ministrul Mediului, declara senina ca braconajul este in cote normale si ca nu ar trebui sa ingrijoreze.

Toata lumea, de la pescari la carciumari, patroni de pensiuni si autoritati locale, ia in ras seriozitatea cu care Bucurestiul anunta ce laude primeste Romania pentru ca a interzis recoltarea sturionilor. In plus, pescarii sunt revoltati ca bulgarii si ucrainenii prind exemplare de sute de kilograme, iar la noi acest lucru se pedepseste cu inchisoarea.

TEORIA. In apele romanesti, pescuitul la sturioni a fost interzis in scop comercial in primavara, printr-un ordin comun al Agriculturii si Mediului. E voie sa pescuiesti numai pentru reproducere artificiala si apoi sa arunci inapoi in apa exemplarul capturat. Autoritatile se bat cu pumnul in piept ca au dat o serioasa lovitura pietei negre, ca ajuta in acest fel la protejarea speciei si ca Europa si lumea ne-au laudat si ne-au dat exemplu pozitiv. "Nu conteaza ca bulgarii si ucrainenii pescuiesc, cantitatea de peste care nu se mai recolteaza la noi va ajuta la salvarea speciilor de sturioni", declara senini guvernantii.

PRACTICA. Ca de obicei in Romania, realitatea de pe teren este cu totul alta fata de cea prezentata in conferinte si la televizor. In practica, nimeni nu respecta prohibitia in apele romanesti. Croaziera de pe Dunare a fost cel mai bun prilej pentru a ne convinge de acest lucru. La adapostul intunericului sau chiar la lumina zilei, pescarii romani captureaza sturioni cu aceeasi determinare ca si inainte de introducerea prohibitiei. "Prostii cui ne cred? Noi sa stam sa ne fure bulgarii tot pestele? Asta s-o creada Sulfina", spun pescarii. Piata de desfacere in prohibitie? Sigur: in pensiunile si restaurantele situate de-a lungul Dunarii gasesti si carne, dar mai ales icre. Din nou aceleasi replici acide la adresa guvernantilor. "Nu sunt sturioni de Dunare, ii importam. Dam mii de euro, cand pestele e la nasul nostru", spune un patron de restaurant. La fel, in orice carciuma cu staif din Bucuresti, Constanta, Tulcea, Galati poti comanda sturioni…

STATISTICI. Autoritatile au anuntat ca vor cheltui un milion de euro pentru repopularea Dunarii cu puiet de sturion. Ar urma sa se deverseze 100.000 de pui proveniti de la doua firme si un institut de cercetare. Corpul de Control al ministrului Agriculturii a descoperit insa unele nereguli, iar repopularea s-a amanat pentru moment. Anul acesta, in Rezervatie s-au declarat cele mai mici cote de braconaj de cand se fac masuratori (1.400 t), in conditiile in care in ultimii ani se raportau circa 8.000 t. Politia de Frontiera, Inspectia Piscicola, Garda de Mediu si celelalte institutii de control au capturat alte aproximativ 1.000 t de peste si cateva zeci de kilometri de plase ilegale de la braconieri. Rezulta asadar in urma unui calcul simplu ca circa 5.500 de tone de peste au ajuns din primavara pe piata neagra.

MINISTRUL SULFINA BARBU MINTE DIN NOU
Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu (foto), isi da din nou in petic. La doar patru saptamani dupa ce ordonase crearea unui comandament anti-braconaj la Tulcea, motivat de faptul ca fenomenul a scapat de sub control si a ajuns la cote alarmante in Delta Dunarii, Sulfina declara senina ca braconajul este in cote normale si ca nu ar trebui sa ingrijoreze. La sfarsitul lui septembrie, Sulfina cerea la Tulcea crearea unui comandament cu scopul expres de a combate braconajul pe care actualii guvernanti l-au lasat sa infloreasca si apoi l-au scapat de sub control. Comandamentul s-a infiintat prin ordin prefectural, iar membri sunt reprezentanti ai Politiei Deltei, Politiei de Frontiera, Administratiei Rezervatiei, Prefecturii etc. Responsabilii s-au intalnit deja in cadrul Colegiului Prefectural si ar trebui sa instaleze puncte de control foarte severe in localitatile de la iesirea din judetul Tulcea. Cu toate acestea, Sulfina se face ca uita ce a decis acum o luna si declara senina ca primeste foarte des informatii statistice si ca braconajul nu atinge cote deosebite... Ministrul acuza chiar "anumite medii" care incearca sa induca ideea ca braconierii ar face prapad in Delta.
×
Subiecte în articol: eveniment sulfina