x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Schimbări la permisele de conducere. Se introduce o nouă categorie

Schimbări la permisele de conducere. Se introduce o nouă categorie

de Monica Cosac    |    05 Sep 2024   •   06:40
Schimbări la permisele de conducere. Se introduce o nouă categorie

​​​​​​​După ce, la finalul săptămânii trecute, a anunțat cum va arăta și care va fi procedura de emitere a permisului de conducere internațional, Ministerul de Interne vrea acum să modifice și legislația privind permisele naționale de conducere. Astfel, va apărea o nouă categorie de permis pentru cei care conduc tractoarele agricole sau forestiere a căror viteză este de până-n 40 km/h și se schimbă procedurile de examinare pentru motocicliști, potrivit unui proiect de Ordin pus zilele acestea în dezbatere. Actul normativ propune, de asemenea, modificări la preschimbarea permiselor auto eliberate de autoritățile altor state. 

O primă modificare adusă legislației actuale de proiectul de ordin al ministrului de Interne constă în introducerea în cuprinsul permisului de conducere a unei noi categorii de permis - categoria „Tr1” - care arată dreptul deținătorului de a conduce „tractoarele agricole sau forestiere a căror viteză maximă constructivă este mai mică sau egală cu 40 km/h”. Această modificare vine după ce, în luna ianuarie, a fost introdusă această nouă categorie Codului Rutier prin OUG 1/2024. Practic, noua categorie  Tr1 se alătură categoriei existente deja - Tr -, care include tractoarele agricole sau forestiere, dar fără să stabilească o limită de viteză pentru ele.

Conform OUG 1/2024, valabilitatea permiselor eliberate pentru vehiculele din categoria Tr1 este aceeași cu a celor emise pentru categoriile A și B, respectiv 10 ani.

Codul național 100 vine cu restricții pentru șofer

Totodată, documentul pus în dezbatere de MAI prevede introducerea unor mențiuni pe permisele de conducere (codul național 100), care sunt valabile doar în țara emitentă a permisului.

Această modificare este necesară „pentru a implementa, la nivelul legislației secundare, cadrul legal necesar înscrierii în permisul de conducere a codului național „100. Valabil pentru conducerea vehiculului pe teritoriul României în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorității competente în timpul desfăşurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obţinerea certificatului de calificare profesională inițială”, explică reprezentanții MAI.

Potrivit prevederilor din Codul Rutier, permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C și CE, respectiv D și DE se poate elibera prin excepție de la vârsta minimă prevăzută în același act normativ, de la 18 ani, respectiv de la 21 de ani, „cu înscrierea în acesta a codului național”.

Practic, românii vor putea primi permis de conducere pentru camioane și autovehicule pentru transport persoane înainte de a împlini vârsta standard, însă acestea vor conține codul național specific, care indică faptul că sunt valabile doar pe teritoriul României. Mai mult, conducerea vehiculelor va fi permisă doar în prezența unui instructor auto atestat sau a unui examinator autorizat.

Proba practică a examenului moto, înregistrată video din alt vehicul

O altă modificare propusă de Ministerul de Interne vizează modificarea procesului de examinare pentru obținerea permisului de conducere categoriile A1, A2 și A. Astfel, este introdusă obligația de a înregistra audio și video examenul practic de conducere și-n cazul motocicletelor. 

Pentru mașini, camerele și microfoanele se instalează direct pe vehiculul de examen. Însă, în cazul motocicletelor, situația este diferită: examinatorul îl va urmări pe cel care dă proba practică în traseu pentru a obține permisul de motocicletă dintr-o mașină a școlii de șoferi, iar echipamentele de înregistrare vor fi montate pe mașina în care se află examinatorul.

„Datele colectate cu ocazia înregistrării audio/video a probelor practice se transmit într-un mediu de stocare, altul decât local, prin conexiuni securizate, iar cele colectate cu ocazia înregistrării video a probelor teoretice se stochează la nivel local”, stipulează proiectul de Ordin. 

Printre măsuri prevăzute în proiectul de ordin, este introdusă și posibilitatea de a depune o traducere autorizată a permisului de conducere eliberat de statele care nu utilizează alfabetul latin, ca alternativă la traducerea legalizată.

Se schimbă regulile și pentru șoferii cu carnete eliberate în țări non-UE

Proiectul de act normativ pus în dezbatere publică de MAI introduce, de asemenea, și posibilitatea preschimbării permiselor de conducere expirate, emise de state din afara Uniunii Europene, în anumite condiții. Măsura vizează cetățenii români care și-au schimbat permisul românesc cu unul similar emis de un stat non-UE, iar ulterior s-au întors în România. 

Foarte mulți români care au locuit temporar în Marea Britanie se află în această situație și, după această modificare legislativă, nu vor mai fi nevoiți să dea din nou examenul auto. 

„Au fost constatate numeroase situații ale cetățenilor români care și-au schimbat permisul de conducere românesc cu unul similar, emis de un stat non-UE (în special Marea Britanie), iar după întoarcerea în România, acesta din urmă a expirat din punct de vedere administrativ. Ca urmare a acestor evenimente și a restricțiilor de preschimbare cu documente similare românești a unor permise de conducere expirate din punct de vedere administrativ, mulți cetățeni care prezintă un asemenea permis de conducere și au obținut, inițial, prin examen, dreptul de a conduce în România, sunt nevoiți să susțină un nou examen pentru obținerea unui nou permis”, se arată în referatul care însoțește proiectul de act normativ.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹



 

×