x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nouă meserie: parfumier

Nouă meserie: parfumier

de Diana Scarlat    |    24 Feb 2023   •   07:20
Nouă meserie: parfumier

O asociație fondată la finalul anului trecut are o ambiție foarte mare: să aducă România pe podiumul țărilor cu cei mai buni parfumieri.

Membrii asociației au organizat o serie de workshopuri și cursuri pentru parfumieri și specialiști în cosmetice, dar urmează să introducă noi meserii în nomenclatorul din România și să deschidă o școală pentru formarea profesională a specialiștilor. Au mai fost români care au creat parfumuri, dar cursurile de specializare le-au făcut la școlile din străinătate. Asociația a primit deja sprijinul mediului diplomatic din țara noastră, de care are nevoie mai ales pentru procurarea ingredientelor pentru parfumuri și cosmetice, dar și pentru schimburile de experiență cu școlile renumite din alte țări. În următoarea perioadă va pune bazele noului domeniu de educație, deschis pentru toți tinerii care doresc să devină parfumieri.

 

Asociația Parfumurilor și Aromaterapiilor din România a organizat, miercuri, un eveniment despre istoria parfumurilor din Egipt, la Casa Egipteană, cu sprijinul soției ambasadorului Egiptului, doamna May Saied. Asociația s-a fondat în decembrie 2022, cu scopul de a sprijini tinerii care ar putea să devină parfumieri. „Dorim să introducem meseria de parfumier în România și să înființăm o școală de profil, să formăm tinerii care vor să lucreze în această industrie, atât pentru partea de cosmetice, cât și pentru creare de parfumuri. Prin diversele activități și cursurile pe care le organizăm, ne dorim să trimitem trei tineri la școlile de profil din Europa. Cele mai renumite astfel de școli există în Franța, Italia și Spania”, explică Izabela Corina Juncu, președinta asociației, consultant parfumier. 

 

Pasiune preluată din familie

 

Tânăra expertă în parfumuri, președinta asociației, vrea să pună bazele unei noi industrii în România după ce a fost marcată mai întâi de experiența membrilor familiei ei care au lucrat în acest domeniu. Înțelegând încă din copilărie ce presupune arta creării parfumurilor, și-ar fi dorit să poată face cursuri de specializare în România, dar aici nu a existat niciodată o astfel de specializare. După ce a acumulat suficientă experiență și a obținut diplome în străinătate, s-a hotărât să facă pentru ceilalți tineri ceea ce ea și-ar fi dorit să aibă în țara sa: o școală adevărată de parfumieri care să poată urca pe orice podium alături de alte astfel de școli renumite, din întreaga lume. 

Izabela a mai organizat până acum workshopuri pentru cei interesați de arta parfumurilor sau a cosmeticelor. La evenimentul care a avut loc miercuri, la București, a prezentat câteva principii de bază din istoria cosmeticelor antice egiptene, pentru doamnele din mediul diplomatic.

„Am primit invitația din partea domnului ambasador și a soției sale, care sprijină asociația. Încă nu suntem în legătură cu nicio casă din Egipt, dar urmează să căutăm asociați și acolo. Am pornit de la ideea că există o conexiune între parfumuri și diplomație, mai ales pentru că țările care dau tonul în tendințele din industria de cosmetice și a parfumurilor sunt europene - Spania, Franța, Italia -, sau țările arabe. Ingredientele pentru fabricarea parfumurilor nu se găsesc în România, ci în aceste țări, ceea ce face ca sprijinul lor să fie foarte important. Inclusiv târgurile și alte evenimente din acest domeniu sunt în țările respective”, mai spune Izabela. 

 

Vor avea acces și tinerii din medii defavorizate

 

Școala de parfumieri nu se dorește a fi una doar pentru tinerii din marile orașe sau pentru cei cu foarte mulți bani, ci și pentru cei din medii defavorizate. „Ne dorim să sprijinim inclusiv tineri din zone rurale sau din orașe mai mici, care nu au acces la acest domeniu, din perspectiva educației. În pandemie am avut 90 de ore la un liceu din Oradea, pe care le-am susținut online, cu scopul de a dezvolta acest interes pentru îngrijirea pielii. Le-am explicat elevilor mai ales ce alergii pot să apară de la utilizarea incorectă a unui produs. Urmează să facem o campanie națională, dar acum suntem abia la început. Suntem în expansiune, iar echipa este în plină dezvoltare”, explică președinta Asociației Parfumurilor și Aromaterapiilor din România.  

 

Cosmeticele ca stil de viață, în Egiptul Antic

 

Crearea unui parfum necesită pricepere, timp și dăruire. Nu este doar un proces mecanic prin care se pun la un loc niște ingrediente, ci este un proces căruia parfumierul i se dedică în totalitate, ca un adevărat artist. Pe lângă toate cunoștințele de chimie pe care trebuie să le dobândească, specialistul sau consultantul în parfumuri trebuie să cunoască foarte bine și problemele legate de reacția pielii la anumite substanțe, astfel încât produsele să nu genereze reacții alergice. Arta parfumurilor și a cosmeticelor exista în Egiptul Antic, fiind legată atât de înfrumusețare, cât și de igienă, dar și de latura magico-mistică și religioasă a egiptenilor, fiind un stil de viață, nu doar un accesoriu cotidian

 

Pentru a fi înscrise noile meserii în codul COR, parfumierii trebuie să depună documente pentru aprobarea unor noi standarde ocupaționale. Fiind noutate absolută pe piața din România, latura creativă a acestor meserii va prelua standardele internaționale.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: scoala parfumieri