x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scolari de dupa gratii

Scolari de dupa gratii

de Carmen Plesa    |    14 Sep 2005   •   00:00
Scolari de dupa gratii

La Penitenciarul pentru minori si tineri de la Craiova au inceput scoala aproape 300 de elevi. "Bobocii" de la clasa I au intre 14 si 21 de ani.

Nici cochetele fundite, nici ghiozdane noi, nici macar suparatoarele uniforme in patratele. Nici o amintire despre cat de calda era marea sau cat de inalt muntele. Pentru elevii din curtea Penitenciarului pentru minori si tineri de la Craiova, vacanta a insemnat cate ceva de lucru pe la ateliere, maturat pe ici pe colo si cate o mult-asteptata partida de fotbal, sport la care multi dintre ei sunt foarte talentati. In penitenciar sunt inchisi aproape 300 de minori si tineri, cu varste intre 14 si 21 de ani. La scoala sunt inscrisi 278 de elevi.

IN CIVIL. Prima zi de scoala i-a adunat pe toti in curte. Unii in uniforma de penitenciar, altii in civil. "Noi ne-am bucura tare daca n-ar mai trebui sa purtam uniforma de puscarie, asa cum am auzit ca o sa fie. Ne simtim mai altfel", spune Catalin, unul dintre baieti. E nou in penitenciar. "Am intrat pentru prostii, in urma cu vreo luna si ar trebui sa stau in inchisoare pana in 2009", explica rusinat baiatul. Are 16 ani. "Eu am terminat clasa a X-a, iar aici urmeaza sa se decida ce clasa voi urma", spune Catalin.

Patru din elevii-detinuti, imbracati frumos si bine ingrijiti, au adus tricolorul, in pasul de defilare pe care l-au invatat de la profesorul de sport.

"Desteapta-te, romane" s-a auzit si in curtea penitenciarului de la Craiova. Elevii au murmurat constiinciosi versurile pe care le mai stiau, iar unii dintre ei si-au pus chiar mana pe inima, asa cum au vazut ca fac fotbalistii de la Nationala, cand se intoneaza imnul inainte de meciuri.

FARA UNIFORMA. Elevii-detinuti au deja voie sa umble in haine civile, insa decizia nu este inca oficiala. Tinerii abia asteapta sa scape de uniforma

MAJORI. N-a lipsit nici preotul inchisorii, care a tinut o slujba si i-a botezat cu agheasma pe invatacei. Apoi s-a strigat catalogul. Cei mai speriati au fost cei 61 de "boboci" (cu varste cuprinse intre 14 si 21 de ani). Jumatate din ei - cei care stiu sa citeasca si sa scrie, cat de cat, vor lucra cu cei doi invatatori care se ocupa de clasa I. De fapt, clasa I de la Penitenciarul pentru minori nu e cea clasica, pe care o gasim in fiecare scoala. La inchisoare, aceasta clasa ii reuneste pe toti cei cu studii primare (indiferent daca in momentul in care au intrat in inchisoare adunasera una, doua sau trei clase de studiu). Dupa un an sau chiar doi - pentru elevii foarte slabi - , ei pot trece la clasa a V-a.

"Eu vin de la Tichilesti. Acum o sa intru aici in clasa I. Dincolo am invatat sa scriu si sa citesc. Da, eu in inchisoare am invatat asta. Nu stiam, in gara, ce tren sa iau, ca nu stiam sa-l citesc. Cand o sa ma eliberez, nu mai gresesc eu trenul. Acum stiu sa citesc si o sa invat si mai bine", se mandreste unul dintre boboci. Are planuri mari pentru cand o sa se elibereze, pentru ca ii place foarte mult sa faca, din salcie, cosulete impletite. "Stiti, astea se vand de Craciun, de Pasti si la toti de aici le-au placut cosuletele mele, ca le fac frumoase. Oricum, vreau sa plec in Italia si sa muncesc cand o sa scap de aici", explica bobocul.

PRIMA SCRISOARE. "Cea mai mare mandrie a lor este cand ajung sa scrie singuri o scrisoare si s-o trimita familiei fara sa roage colegul de camera; cand pot sa citeasca traducerea filmelor de la televizor si nu trebuie sa mai dea colegului o tigara ca sa-i spuna ce scrie pe ecran", spune unul dintre dascalii detinutilor.

"Eu mai am 16 zile si plec de aici. Stau de trei ani. Am invatat aici, la scoala de meserii, si zidarie, si tapiterie, si lacatuserie. De unde am putut, am mai invatat cate ceva. Cand ies de aici, o sa ma duc la matusa mea in Italia, sa muncesc la o ferma sau intr-un magazin", spune Ilie N. "Daca va spun de ce sunt aici de trei ani, nici n-o sa ma credeti. Am furat o oglinda de la o masina. Nu-mi mai trebuie vreodata asa ceva, pot sa stea masini, palate, tot ce vrei inaintea mea. Nu vreau sa mai ajung aici", adauga el. Si apoi, timid: "Dar sa nu-mi dati poza in ziar, ca stiti, fetele...".

DEOSEBITI. Printre elevii-detinuti sunt cativa copii foarte talentati la pictura Insa tot la fotbal s-au remarcat cei mai multi

TALENTATI. Daca nu ai sti ca sunt detinuti, n-ai ghici, dupa fetele lor, cele mai multe de copii, ca au savarsit cine stie ce grozavii. Majoritatea celor inchisi la Craiova au fost condamnati pentru furturi usoare, talharii. Dar sunt si elevi-detinuti care au ucis. N-ai zice, pentru nimic in lume, ca in spatele ochilor nevinovati se ascund oameni care au omorat. Multi dintre acesti ucigasi sunt elevi foarte buni, picteaza bine, joaca cu dezinvoltura unor actori profesionisti in piesele de teatru regizate de profesori, fac minunatii, cu mingea, la fotbal.

Pentru fapta lor insa ii asteapta ani intregi in spatele gratiilor. Cand ajung la varsta de 21 de ani, cei cu pedepse mari trebuie sa paraseasca Penitenciarul pentru minori si tineri si sa mearga intr-o inchisoare de maxima securitate.

"Eu vreau foarte mult sa invat bine anul asta. O sa particip si la piesele de teatru. Stiti, daca inveti bine, te trimit in excursie, la manastire. Am fost si anul trecut. Am stat o zi intreaga afara", spune unul dintre elevii detinuti, cu ochii in lacrimi. A ajuns in inchisoare pentru ca a furat. E in clasa a VIII-a.

DRAMA
In urma cu un an, trei detinuti din penitenciar au murit si alti doi au fost grav raniti. Tinerii au blocat usa celulei in care locuiau si au dat foc, pentru a protesta fata de conditiile de detentie. Focul a fost stins de gardieni, insa cei cinci au suferit arsuri grave. Doar doi dintre ei au mai supravietuit. Conducerea de atunci a Penitenciarului pentru minori si tineri Craiova, a dat dispozitie ca urmele incendiului sa fie imediat sterse, astfel incat anchetatorii veniti la fata locului s-au trezit ca nu mai existau probe.

STRUCTURA
La scoala din penitenciar sunt inscrisi 278 de elevi, din care 131 sunt minori, iar restul - tineri. Unitatea de invatamant are doua clase de invatamant primar simultan, cinci clase a V-a, trei clase a VI-a, trei clase a VII-a si doua clase de a VIII-a. In afara de acestea, mai exista si o Scoala de arte si meserii, echivalentul unei scoli profesionale. Detinutii se pot specializa ca electromecanici, lacatusi, sudori, tamplari, zidari, strungari etc. In scoala predau 42 de cadre didactice.

ISTORIE
In 1970, s-a infiintat la Craiova o scoala de reeducare a minorilor in stare de libertate. Minorii erau internati si beneficiau de masa, rechizite, manuale. O parte din ei putea chiar sa mearga acasa, in vacante. Din 1997, centrul de reeducare s-a transformat in Penitenciar pentru minori si tineri. Un asemenea penitenciar mai exista, in Romania, doar la Tichilesti (Braila). Detinutii-elevi locuiesc cate opt intr-o camera. Sunt inchisi cu lacatul, insa in penitenciarele pentru minori conditiile sunt mai putin aspre decat intr-un penitenciar obisnuit. De exemplu, cei care ii pazesc n-au voie sa poarte nici macar bastoane de cauciuc.
×
Subiecte în articol: special scoala clasa tineri minori penitenciar