La Penitenciarul pentru minori si tineri de la Craiova au inceput scoala aproape 300 de elevi. "Bobocii" de la clasa I au intre 14 si 21 de ani.
Nici cochetele fundite, nici ghiozdane noi, nici macar suparatoarele uniforme in patratele. Nici o amintire despre cat de calda era marea sau cat de inalt muntele. Pentru elevii din curtea Penitenciarului pentru minori si tineri de la Craiova, vacanta a insemnat cate ceva de lucru pe la ateliere, maturat pe ici pe colo si cate o mult-asteptata partida de fotbal, sport la care multi dintre ei sunt foarte talentati. In penitenciar sunt inchisi aproape 300 de minori si tineri, cu varste intre 14 si 21 de ani. La scoala sunt inscrisi 278 de elevi. IN CIVIL. Prima zi de scoala i-a adunat pe toti in curte. Unii in uniforma de penitenciar, altii in civil. "Noi ne-am bucura tare daca n-ar mai trebui sa purtam uniforma de puscarie, asa cum am auzit ca o sa fie. Ne simtim mai altfel", spune Catalin, unul dintre baieti. E nou in penitenciar. "Am intrat pentru prostii, in urma cu vreo luna si ar trebui sa stau in inchisoare pana in 2009", explica rusinat baiatul. Are 16 ani. "Eu am terminat clasa a X-a, iar aici urmeaza sa se decida ce clasa voi urma", spune Catalin. Patru din elevii-detinuti, imbracati frumos si bine ingrijiti, au adus tricolorul, in pasul de defilare pe care l-au invatat de la profesorul de sport. "Desteapta-te, romane" s-a auzit si in curtea penitenciarului de la Craiova. Elevii au murmurat constiinciosi versurile pe care le mai stiau, iar unii dintre ei si-au pus chiar mana pe inima, asa cum au vazut ca fac fotbalistii de la Nationala, cand se intoneaza imnul inainte de meciuri.FARA UNIFORMA. Elevii-detinuti au deja voie sa umble in haine civile, insa decizia nu este inca oficiala. Tinerii abia asteapta sa scape de uniforma |
Citește pe Antena3.ro
DEOSEBITI. Printre elevii-detinuti sunt cativa copii foarte talentati la pictura Insa tot la fotbal s-au remarcat cei mai multi |
DRAMA
|
In urma cu un an, trei detinuti din penitenciar au murit si alti doi au fost grav raniti. Tinerii au blocat usa celulei in care locuiau si au dat foc, pentru a protesta fata de conditiile de detentie. Focul a fost stins de gardieni, insa cei cinci au suferit arsuri grave. Doar doi dintre ei au mai supravietuit. Conducerea de atunci a Penitenciarului pentru minori si tineri Craiova, a dat dispozitie ca urmele incendiului sa fie imediat sterse, astfel incat anchetatorii veniti la fata locului s-au trezit ca nu mai existau probe.
|
STRUCTURA
|
La scoala din penitenciar sunt inscrisi 278 de elevi, din care 131 sunt minori, iar restul - tineri. Unitatea de invatamant are doua clase de invatamant primar simultan, cinci clase a V-a, trei clase a VI-a, trei clase a VII-a si doua clase de a VIII-a. In afara de acestea, mai exista si o Scoala de arte si meserii, echivalentul unei scoli profesionale. Detinutii se pot specializa ca electromecanici, lacatusi, sudori, tamplari, zidari, strungari etc. In scoala predau 42 de cadre didactice.
|
ISTORIE
|
In 1970, s-a infiintat la Craiova o scoala de reeducare a minorilor in stare de libertate. Minorii erau internati si beneficiau de masa, rechizite, manuale. O parte din ei putea chiar sa mearga acasa, in vacante. Din 1997, centrul de reeducare s-a transformat in Penitenciar pentru minori si tineri. Un asemenea penitenciar mai exista, in Romania, doar la Tichilesti (Braila). Detinutii-elevi locuiesc cate opt intr-o camera. Sunt inchisi cu lacatul, insa in penitenciarele pentru minori conditiile sunt mai putin aspre decat intr-un penitenciar obisnuit. De exemplu, cei care ii pazesc n-au voie sa poarte nici macar bastoane de cauciuc.
|