Am stat de vorba cu un profesor de matematica care a cunoscut-o pe fiica lui Nicolae Ceausescu, dupa cum se stie absolventa a facultatii de matematica din Bucuresti. Acesta a intalnit-o de nenumarate ori la reuniunile cu tematica de profil. "Am fost la aceleasi conferinte. Si asa o stiam foarte bine. Ca profesionist in domeniul matematicii era foarte serioasa. Fuma foarte mult si eu banuiesc ca se droga inca de atunci. Dar nu pot sa spun cu certitudine, ca nu ma pricep.
Erau si anumite disparitii ale ei care ridicau semne de intrebare in aceasta privinta', spune profesorul iesean care afirma ca acest lucru nu este doar o banuiala de-a sa. "Circula acest zvon intre noi si nu mi se pare chiar cu totul exagerat'. Afirmatia facuta de profesor capata valente noi in contextul in care la acea vreme, Occidentul era in plina euforie "flower-power', cu tot ce insemna ea, libertinaj, intoarcerea la natura, festivalul Woodstock si mai ales drogul aflat atunci la moda, LSD, un drog experimentat de americani pe detinuti, dar luat si de combatantii din Vietnam. Bune referiri la acesta sunt facute si in legendarul film al lui Oliver Stone, "Platoon'.
Contactat telefonic, matematicianul academician Solomon Marcus a confirmat si el afirmatia facuta de profesorul iesean. "Am auzit si eu la acea vreme acel zvon ca se droga, aveti dreptate. E plauzibil (faptul ca se droga - n. red.) prin comportamentul pe care il avea. Si dupa 1990, din aceasta cauza s-a si imbolnavit. De aici i s-a tras boala de a murit asa de repede de cancer. Insa cu siguranta, nu stiu, cert este ca fuma mult, vedea toata lumea, chiar in timpul sedintelor importante pe care le aveam la nivelul Consiliului national de conducere in matematica, ea nu se putea abtine sa nu fumeze.
II placea si sa bea…De la o disparitie de genul acesta s-a ajuns la desfiintarea institutului de matematica. Disparuse cu un barbat cu care era in relatii atunci si Ceausestii s-au legat de faptul ca nu i se da indrumare suficienta pentru pregatirea tezei ei de doctorat si s-a desfiintat institutul in urma acestei chestii…Ea ca persoana a avut o atitudine variabila, a avut si multe momente in care s-a comportat corect, altele in care nu s-a comportat. Pe unii i-a sprijinit, insa nu pe toti', a spus acad. Solomon Marcus.
Tigarile de import pe care le fuma erau sigilate dar puteau contine uneori si droguri
Legat de momentele bizare in care Zoia pur si simplu disparea pentru o vreme, acest lucru este confirmat si de un alt profesor de matematica de la Institutul de matematica al Academiei Romane (IMAR) cel care s-a aflat la acea vremea foarte aproape de fiica Ceausestilor. "A fost un matematician decent. Atunci cand s-a desfiintat Institutul de matematica intr-adevar a disparut o perioada, dar am inteles ca dintr-un conflict major cu mama sa', a spus prof. Radu Gologan. Acest conflict de care vorbeste Gologan putea sa apara tocmai pe fondul presupusului consum de droguri de care vorbeau matematicienii din acea perioada, iar Elena Ceausescu banuind ca din cauza colegilor de breasla intrase in necaz i-a "desfiintat' pe toti printr-o simpla dispozitie.
Cum am spus, Zoia fuma foarte mult. Privitor la banuiala ca pe langa drogurile luate in diverse moduri (pe cale orala, de exemplu) si tigarile puteau contine uneori drog, Gologan spune ca e greu sa fie certificata o asemenea supozitie. "Dupa cate stiu eu pachetele sale cu tigari erau sigilate. Erau tigarete din import'. La observatia reporterului cum ca ele puteau sa contina droguri chiar si sigilate, Gologan a raspuns: "Din nenumaratele discutii purtate cu ea si cu familia, stiu ca nu accepta un astfel de comportament: de tipul drogatului. Zoia a fost o persoana care a suferit o viata intreaga prin prisma pozitiei parintilor sai si a relatiilor deficitare cu o parte dintre membrii familiei. O persoana care si-a dorit foarte mult sa reuseasca in acest domeniu (matematica). Si prin prisma acestor divergente, contradictii, cu unii membrii ai familiei, nu a reusit'.
Nu era usor sa o controlezi pe Zoia pentru ca era bine pazita
Revenind la Zoia, profesorul iesean lasa de inteles ca Zoia s-a reintors mai cu ravna la vechiul obicei odata cu caderea regimului comunist. "Sigur ca a fost si rasturnarea aceasta (de regim, in 1989 – n.red.) care nu putea sa se intample fara sa o faca sa sufere. Probabil ca si bea mai mult alcool, in afara de faptul ca fuma foarte mult'. Isi aprindea tigarile, una dupa alta, in salile de conferinte pentru ca atunci era voie, nu ca astazi. "Extraordinar de mult fuma. Insa eu asta am inteles: ca se droga'. Il intreb pe profesor daca a vazut-o vreodata intr-o stare mai euforica, la care profesorul imi spune ca nu era atat de usor sa ajungi la ea, dat fiind faptul ca era pazita permanent de oameni de la Institul de matematica (inclusiv de profesorul Gologan – n. red.), acolo unde si ea isi desfasura activitatea. "Erau macar doua persoane cunoscute din institut care aveau misiunea asta si ei stiau (ca se drogheaza - n. red.) si atunci banuiesc ca de acolo vine totul'.
Zoia conducea un Mercedes alb decapotabil, alaturi de acesta sosea si un alt automobil cu oamenii de paza
Povestind mai multe despre ea, profesorul a lasat sa se inteleaga ca Zoia nu se cobora pana la a merge la o bere cu colegii sau la un suc, cum s-ar putea intampla astazi. "I-am vazut masina, condusa de ea. Cu siguranta venea inca un alt automobil cu oamenii care sa o protejeze. Autovehiculul sau era superb: un Mercerdes alb decapotabil ultimul model de atunci. Cu asta stiu ca venea. Nu stiu ce numar avea, dar iesea in evidenta autovehiculul in sine. In ce priveste felul ei de a fi, profesorul iesean remarca faptul ca Zoia se purta cat se poate de natural. Era un om ca si ceilalti, numai ca a avut posibilitatea de a ajuta si a si folosit aceasta posibilitate. Atunci cand au avut nevoie, pe unii matematicienii i-a sprijinit'.
Cadrul didactic face referire la ajutorul pe care Zoia l-a dat intru functionarea INCREST, faimos institut de cercetari din vremea comunista acolo unde s-au refugiat cei mai valorosi matematicieni dupa desfiintarea de catre regim a Institutului de Matematica. Atunci cand a fost desfiintat, toate somitatile in domeniu, cercetatori importanti, trebuiau sa paraseasca activitatea stiintifica pentru a pleca direct in "campul muncii', la diferite fabrici din tara, sa munceasca cot la cot cu muncitorii de rand . "Erau matematicieni de elita trimisi la intreprinderea cutare, unde te tinea opt ore si trebuia sa faci cine stie ce. Acestia nu erau obisnuiti si, mai ales, nu era meseria lor, nu pentru asta se pregatisera! Majoritatea, in special cei mai buni, au mers la INCREST unde nu numai ca au fost impreuna dar au fost si lasati in pace', completeaza profesorul universitar iesean. Cadrul didactic a cerut din motive lesne de inteles sa-i pastram anonimatul. Ne-a oferit totusi o fotografie in care apare alaturi de alti colegi matematicieni (foto).
Am incercat sa obtinem un punct de vedere si din partea lui Madalin Voicu, omul care s-a aflat si el in anturajul copiilor lui Ceausescu inainte de 1989, insa maestrul nu ne-a raspuns la telefon.
Profil Zoia Ceausescu
Pentru cei care nu stiu, Zoia Ceausescu a absolvit Facultatea de Matematica de la Universitatea din Bucuresti. Dupa ce a luat doctoratul in matematica a lucrat ca cercetator la Institutul de Matematica al Academiei Romane "Simion Stoilow' (IMAR), domeniul sau de specializare fiind analiza functionala. Nicolae Ceausescu, nemultumit de alegerea fiicei lor desfiinteaza institutul in 1975. Atunci multi cercetatori si-au gasit salvarea la Institutul National pentru creatie stiintifica si tehnica (INCREST), institutie unde Zoia a condus un nou departament de matematica. La 24 decembrie 1989, Zoia a fost arestata pentru "subminarea economiei romanesti'. Dupa o scurta perioada de detentie, a incercat, fara succes, sa se intoarca la fostul ei loc de munca. Macinata de depresie, Zoia a dus atunci o viata dezordonata, stropita din belsug, spun unii, chiar cu droguri.