x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special România încearcă să ardă și cărbuni, să ia și bani din PNRR

România încearcă să ardă și cărbuni, să ia și bani din PNRR

de Adrian Stoica 554    |    11 Aug 2023   •   07:00
România încearcă să ardă și cărbuni, să ia și bani din PNRR

​​​​​​​Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a decis să înființeze un grup de lucru pentru renegocierea planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia.

 Această structură va trebui să identifice, până în luna octombrie, argumentele cu care ministrul va merge în fața Comisiei Europene pentru a încerca să obțină decalarea termenelor de închidere a capacităților pe cărbune. Noul comitet este condus de secretarul general al ministerului, Constantin Saragea, nepotul fostul ministru al Energiei Adriean Videanu. Și actualul ministru Sebastian Burduja este legat de Adriean Videanu, fiindu-i fin. 

 

Noua structură înființată la nivelul Ministerului Energiei va începe să lucreze în perioada imediat următoare, la lucrări urmând să participe atât conducerea complexului energetic, cât și reprezentanții sindicatelor. Costurile totale de restructurare a CE Oltenia se ridică la 3,94 de miliarde de euro. Din această sumă, aproximativ 2,7 miliarde de euro sunt fonduri de la stat, care includ și un grant de aproximativ 896 de milioane de euro din Fondul de Modernizare, destinat noilor investiții. Contribuția proprie a CE Oltenia va fi de 1,27 de miliarde de euro, având ca sursă veniturile din vânzările de energie electrică și și creditele atrase de companie. Principalele măsuri de restructurare includ renunţarea la cărbune, separarea centralei de la Craiova într-o entitate juridică distinctă, reduceri de personal, excelenţă operaţională şi management performant, digitalizarea şi renunţarea la activele care nu sunt de bază. Planul de restructurare a CE Oltenia este construit pe doi piloni principali: construirea de noi capacități bazate pe energie solară și gaze și reducerea capacităților existente pe bază de lignit. Planul a fost aprobat de Guvernul României și de Comisia Europeană și trebuie implementat ca măsură necesară de retehnologizare și menținere în activitate a CE Oltenia, în condițiile în care compania reprezintă o componentă esențială a Sistemului Energetic Național. Termenul final de implementare este 1 ianuarie 2026, însă există întârzieri în ceea ce privește noile proiecte de investiții, astfel că se dorește prelungirea termenului cu încă un an.

 

Bruxelles-ul, inflexibil: Rovinari 3 și Turceni 7, trase pe dreapta

 

Executivul a adoptat în iunie 2022 OUG 108 privind decarbonizarea sectorului energetic, care prevedea că țara noastră va elimina cărbunele din sistemul energetic național. Proiectul  amâna însă până în anul 2032 renunțarea completă la cărbune, putând fi amânate închiderile de grupuri energetice pentru a asigura siguranța și stabilitatea Sistemului Energetic Național (SEN). Astfel, ordonanța introducea o prevedere potrivit căreia se putea amâna termenul de închidere prevăzut pentru grupurile energetice Rovinari 3 și Turceni 7 (cu termen de închidere în PNRR 31 decembrie 2022), pentru asigurarea siguranței și stabilității SEN. Ulterior însă a modificat OUG 108 în sensul că aceste grupuri pe lignit din cadrul Complexului Energetic Oltenia intrau, începând cu data de 1 iunie 2023, în conservare pentru trei ani. Executivul a încercat să renegocieze cu Bruxelles-ul un nou termen de închidere a termocentralelor sale pe cărbune, care constituie jalon în cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar închiderea celor două grupuri energetice a demonstrat că demersul a eșuat. Comisia Europeană, prin comunicarea din data de 8 martie 2023, a solicitat oficialilor de la București închiderea acestor capacități și a unor cariere de lignit până pe data de 1 octombrie 2023. În caz contrar, jalonul 114 din PNRR inclus în cadrul Cererii de plată 2 urma să fie considerat de către Comisia Europeană neîndeplinit, astfel că se bloca plata a aproximativ 700 de milioane de euro către România. Acum Guvernul Ciolacu vrea să facă și el o încercare pentru a convinge Comisia Europeană să prelungească termenul de restructurare a complexului.

 

Constantin Saragea, bugetar de meserie și membru în CA-uri

 

Începând cu anul 2005, Constantin Saragea a lucrat în cadrul Ministerelor de Finanțe, Fondurilor Europene, Dezvoltării Regionale, Ministerul Cercetării, având atribuții inclusiv în acțiuni de coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență. De-a lungul anilor el a făcut parte și din diverse consilii de administrație. Ultima numire datează din data de 1 august, când a devenit membru în Consiliul de Administrație din partea statului român în compania Rompetrol Rafinare. În trecut a mai făcut parte din Directoratul companiei Transelectrica, membru în CA la Poșta Română și la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Metale Neferoase și Rare. Și soția sa, Mihaela Saragea, a lucrat de-a lungul anilor tot în administrația publică centrală, în prezent fiind angajată la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: restructurare ce oltenia carbuni PNRR