x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Au secretizat transparentizarea!

Au secretizat transparentizarea!

de Ion Alexandru    |    28 Apr 2023   •   07:45
Au secretizat transparentizarea!

Pentru prima dată de la apariția informației că anumite anexe din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și procedurile de negociere cu reprezentanții Comisiei Europene au fost secretizate de către fosta conducere a Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE), cineva a decis să sesizeze instanțele de judecată cu privire la acest lucru.

Nu este vorba despre vreo autoritate a statului, ci de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), organizație care a dat în judecată ministerul condus, în prezent, de Marcel Boloș, solicitând obligarea acestei instituții să declasifice corespondența. FACIAS arată, în acțiunea depusă, că informațiile secretizate cu „Secret de Stat”, conțin informații care afectează întreaga populație a României, iar cei care au dispus secretizarea au încălcat chiar una dintre reformele prevăzute în PNRR, aceea privind transparența decizională.

 

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) face cunoscut, prin intermediul unui comunicat de presă, că a acționat în judecată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) pentru faptul că refuză să furnizeze informații cu privire la modul în care a fost negociat celebrul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR), respectiv anexele acestui plan. Sursa citată precizează că aceste informații au fost solicitate ministerului condus, în prezent, de liberalul Marcel Boloș de două ori. Prima dată, pe 7 februarie 2023, iar a doua oară, în data de 2 martie 2023.

Acțiunea FACIAS a fost înregistrată la Curtea de Apel București, în data de 26 aprilie 2023 și face obiectul dosarului nr. 2780/2/2023, unde FACIAS are calitatea de reclamant, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are calitatea de pârât. Cauza va fi judecată de către magistrații Secției a IX-a de Contencios Administrativ și Fiscal, iar, în cererea de chemare în judecată se solicită ca instanța să oblige pârâtul să declasifice corespondența cerută. Conform Portalului Instanțelor de Judecată, în acest proces nu a fost stabilit încă un prim termen de judecată.

 

Se încalcă o reformă asumată în PNRR

 

Potrivit comunicatului de presă, în fapt, FACIAS „a aflat că atât corespondența între partea română, reprezentată de MIPE și Comisia Europeană, dar și documentele aferente procedurii de elaborare a PNRR au fost clasificate ca «secret de stat»,>> deși conțin informații despre măsurile economice și sociale ce vor afecta pe toți românii”. FACIAS a explicat prin cererea de chemare în judecată faptul că prin secretizarea acestor documente se încalcă chiar una dintre reformele propuse prin PNRR, respectiv cea privind transparența decizională.

 „Mai mult decât atât, având în vedere că PNNR a fost deja aprobat în 2021, care poate fi motivul ca documentele care au stat la baza acestuia să fie în continuare secretizate? În acest context absurd, apare întrebarea legitimă, ce are de ascuns MIPE? Ce concesii au fost făcute partenerilor europeni de a fost necesar să fie ascunse de ochii românilor. De asemenea, ne întrebăm cum este posibilă secretizarea unor informații care privesc viitorul României, în condițiile în care cetățenii au dreptul să știe ceea ce urmează să le afecteze viața de zi cu zi? FACIAS consideră că a expus toate argumentele de ordin legal și moral pentru ca această acțiune să aibă ca rezultat desecretizarea acestor informații și are toată încrederea că instanța va obliga MIPE să respecte principiul transparenței decizionale în beneficiul cetățenilor”, se precizează în respectivul comunicat de presă.

 

Ce spune legea

 

Studiind Legea 182/2002, privind informațiile secrete de stat, aflăm, din cuprinsul articolului 17, că în categoria informațiilor secrete de stat sunt cuprinse informații care reprezintă sau se referă la: „sistemul de apărare a țării, operațiunile militare, tehnologiile de fabricație ale armamentului și tehnica de luptă”, „planurile și dispozitivele militare”, „cifrul de stat și alte elemente”, „organizarea unităților de protecție și de apărare a obiectivelor”, „datele, schemele și programele de securitate”, „activitatea de informații, inclusiv tehnica și echipamentul de lucru”, „rezervele naționale de metale și minereuri”, „sistemele și planurile de alimentare cu energie”, „activitățile științifice, tehnologice și care au legătură cu siguranța națională”, dar și „relațiile și activitățile externe ale statului român care nu sunt destinate publicității, precum și informații ale altor state sau organizații internaționale față de care, prin tratate ori înțelegeri internaționale, statul român și-a asumat obligația de protecție”.

 

Artizanul Planului, dar și al clasificării informațiilor – Cristian Ghinea, de la USR

 

Reamintim că fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, este cel care a coordonat activitatea de redactare și de negociere a PNRR, în mandatul său de membru în Guvernul Cîțu. Ulterior, actualul ministru, Marcel Boloș, dar și liderul PSD, Marcel Ciolacu, l-au acuzat pe Ghinea că a secretizat cu bună știință documente din PNRR.

Presa centrală a dezvăluit un document olograf semnat de Cristian Ghinea, prin care mai multe persoane din Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene au fost „tăiate” de pe lista persoanelor care au avut acces la documente „S.S.” (Secret de Stat), după secretizarea PNRR. „Vă rog să procedați la secretizarea documentelor atașate, la nivel SS, și totodată la distribuirea lor, conform listei anexă”, se arată în documentul scris de Ghinea și devoalat de presă.

În luna octombrie a anului trecut, Marcel Boloș a afirmat, referitor la corespondența cu reprezentanții Comisiei Europene privind PNRR, că este secretizată cu „secret de serviciu”, însă dacă Parlamentul sau Guvernul o vor solicita, desecretizarea va avea loc.

Se pare că nimeni nu a solicitat desecretizarea, de vreme ce FACIAS, o organizație non-guvernamentală, a fost nevoită să apeleze instanțele de judecată, pentru a avea acces la aceste informații care privesc PNRR.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×