Procurorii de pe lângă Curtea de Apel Târgu-Mureş au dispus începerea urmăririi penale în cazul şefului Poliţiei din municipiul Gheorgheni, comisarul Emil Coşa, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată, reţinere de documente sau înscrisuri în formă continuată şi fals intelectual.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu-Mureş, procuror Mariana Milăşan, a confirmat pentru Jurnalul Naţional faptul că şeful Poliţiei din Gheorgheni, Emil Coşa, este cercetat penal, împreună cu alţi doi ofiţeri, Ioan Rusu, şeful Biroului de Investigaţii Criminale, şi cms. şef (r) Eugen Şandor, fost comandant al Poliţiei Gheorgheni."Cercetarea penală se referă la trei persoane, printre care actualul şef al Poliţiei Gheorgheni şi alţi doi ofiţeri, iar încadrarea juridică a faptelor este cea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată, reţinere de documente sau înscrisuri în formă continuată şi fals intelectual", a declarat procurorul Mariana Milăşan.
FLIT LA CETĂŢEAN
Aşadar, cei chemaţi în a apăra ordinea publică ne flituiesc. Plângerile noastre sunt tratate cu dispreţ maxim. Asta dacă sunt înregistrate. Întâlnim cazuri, precum cel petrecut la Poliţia Gheorgheni, jud. Harghita, când plângerile depuse de noi, cetăţenii obişnuiţi, sunt "pitite". Fie într-o ladă de gunoi, fie într-un suport de maşină de scris antică, veche şi de demult - precum mentalitatea acestor funcţionari publici, plătiţi din banii noştri cu salarii babane! De ce? Tocmai pentru a ne umili pe banii noştri.
Cam aşa au păţit şi cele 114 persoane din zona Gheorgheni. Persoane care fie au fost furate, fie tâlhărite. Persoane care şi-au pus ultimele speranţe în Poliţie, în cei care au meseria să-i prindă pe răufăcători. Însă, ţeapă! Poliţiştii din Gheorgheni, în frunte cu şeful lor, comisarul Coşa, dau dovadă doar de indolenţă crasă, dosind o parte din plângerile oamenilor.
114 CAUZE PENALE NEÎNREGISTRATE
Numai că, spre ghinionul oamenilor legii, 44 din cele 114 cauze penale neînregistrate au ajuns la corespondentul Jurnalului Naţional din Harghita. După primirea documentelor am observat că de fapt sunt 44 de cauze penale (plângeri ale cetăţenilor din zona Gheorgheni) neînregistrate de poliţişti. În majoritate acestea aveau rezoluţia comandantului, Coşa Emil.
Ca să fim foarte clari, pe lângă plângerile propriu-zise erau şi acte premergătoare efectuate de poliţişti, iar în unele cazuri acestea erau însoţite chiar de planşa fotografică întocmită de criminalist. Cu toate acestea, poliţiştii au "uitat" să le înregistreze. De asemenea, trebuie arătat faptul că doi ofiţeri din cadrul Direcţiei de Control Intern al IGPR, în urma unui control desfăşurat la data de 6 martie, au mai găsit alte 70 asemenea plângeri neînregistrate.
Astfel, în urma unui simplu exerciţiu de aritmetică, rezultă că la Poliţia Gheorgheni, Biroul Investigaţii Criminale, sunt 114 cauze penale neînregistrate.
LIPSĂ DE ÎNCREDERE ÎN POLIŢIA DIN GHEORGHENI
Conform unor surse din cadrul Poliţiei Gheorgheni, cele 44 de plângeri se aflau în acelaşi loc în care au fost găsite celelalte 70, dar unul dintre poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale a reuşit să le sustragă pe cele 44 cu pricina, după care le-a aruncat în apropierea Poliţiei, încercând astfel să mai reducă din gravitatea faptei.
Se pare că cel care a încercat să facă să dispară aceste cauze penale ştia că pe majoritatea se află rezoluţia actualului comandant, Emil Coşa. A încercat astfel să diminueze "asaltul? la şef. Din păcate, pentru ei, documentele au fost găsite de o persoană care ne-a comunicat că nu are încredere în Poliţia din Gheorgheni şi că s-a hotărât să le predea corespondentului nostru.
Toate cele 44 de plângeri au fost predate apoi conducerii Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Harghita pentru a fi înregistrate şi, dacă se poate, soluţionate.
Conducerea IJP Harghita, în urma constatării acestor grave abateri, a decis efectuarea unui control de fond, care se pare că a scos la iveală mult mai multe nereguli în modul de organizare şi coordonare la nivelul Poliţiei din Gheorgheni.
"Rezultatele controlului au fost consemnate şi înaintate către Parchet. La finalizarea anchetei şi la existenţa unei soluţii în acest caz, vor fi luate măsurile legale", a declarat purtătorul de cuvânt al IJP Harghita, Gheorghe Filip.
Taxe de protecţie marca Coşa
Aceste probleme nu sunt singulare în ceea ce-l priveşte pe şeful Poliţiei. Cel care a rupt tăcerea şi a înaintat o plângere la DNA împotriva comisarului Coşa Emil(foto) este chiar un subordonat. Inspectorul principal de Poliţie Victor Ungureanu, din cadrul Biroului de Investigare a Fraudelor din Poliţia Gheorgheni. Acesta se află şi el în situaţia sutelor de persoane care l-au "împrumutat" pe comandant. În opinia păgubiţilor, "împrumuturile nerambursabile" pe care Coşea le percepea reprezintă în fapt adevărate taxe de protecţie.
Tot Coşa mai este bănuit că şi-ar fi autoincendiat o cabană din lemn, iar pe banii din asigurare şi-a construit ditamai viloaca. Întrebarea care se pune automat este până când sunt dispuşi şefii lui Coşa să îngăduie ca imaginea Poliţiei să fie terfelită de acest personaj extrem de controversat?!