x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Seism ca in mai 1990"

"Seism ca in mai 1990"

29 Oct 2004   •   00:00

Seismul de miercuri poate fi considerat unul singular, sustine seful Departamentului Seismologic din Cadrul Institutului de Fizica a Pamantului, doctor inginer Aurelian Pantea, si poate fi asemanat cu cel din mai 1990.

MIHAI STIRBU

Click pentru a mari imaginea
ASEMÃ...NARE. Ca [i cutremurul din 1977, seismul de miercuri a fost unul singular

  • Jurnalul National: Ce ne puteti spune despre ultimul cutremur, care vine la cateva saptamani de la precedentul?

    Aurelian Pantea: Geneza acestuia e asemanatoare celui produs pe 27 septembrie in zona seismogena Vrancea (de 5,1), dar stiu ca acest cutremur a fost resimtit pe o arie destul de mare pe teritoriul Romaniei, aproape pe intreg teritoriul, chiar si in zonele transfrontaliere Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria. Intensitatea in Republica Moldova a fost de 5, in Bulgaria de 4, in Ucraina presupun ca a fost intre 3 si 4. Despre acest cutremur va mai pot spune ca poate fi considerat un cutremur singular, sper sa nu mai fie urmat de inca un cutremur. Seismul din 4 martie 1977 a avut magnitudinea 7,2 si intensitatea 9,5 in epicentru si a fost considerat un eveniment singular. Cutremurele din 30 mai 1990 si 31 mai 1990 au fost considerate dupleti, cutremure pereche. Cutremurul de miercuri il putem asemana foarte bine cu cel produs la 31 mai 1990, si ca intensitate in teritoriu.

  • Care sunt cauzele producerii cutremurelor in zona seismogena Vrancea?

    Au existat de-a lungul timpului mai multe ipoteze. In momentul de fata este acceptata ipoteza ca in aceasta zona se produce un fenomen de subductie, asa cum ii spune, si fenomenul inseamna subducerea unei placi sub cealalta. Initial placile au fost pe acelasi plan, din cauza tensiunilor exercitate de una din placi materialul cedeaza in fata si subduce sub placa mai stabila. Aceste placi tectonice sunt mase enorme de roca. Ele sunt intr-o miscare continua relativa una fata de cealalta. Pe masura ce tensiunile se acumuleaza, in anumite puncte se produc seismele. In functie de magnitudinea calculata cuantificata pentru zona Vrancea cele mai periculoase cutremure sunt cele care depasesc magnitudinea 7. In general, cutremurele mari se produc in zona seismogena Vrancea la adancimi de peste 70 de kilometri. Adancimea cutremurului influenteaza foarte mult intensitatea cu care este resimtita, dar, de fapt, e vorba de distanta intre focarul propriu-zis si punctul in care se afla observatorul care simte miscarea seismica, constructia chiar in mediul geologic.

  • Exista in tara noastra un sistem de prevenire a cutremurelor?

    In cadrul institutului nostru exista mai multe directii de cercetare. Cea mai importanta directie este de evaluare a gradului seismic. Alta directie de cercetare a institutului este predictia seismica, in acest caz lucrurile stau putin mai greu. Aici s-au obtinut succese notabile, dar acestea sunt numai in stadii de cercetari. Ele ne permit sa afirmam cu certitudine ca intr-un interval de timp se va produce un seism. Noi nu putem interactiona direct cu populatia, ci contactam factorii de decizie.

  • Domnul Gheorghe Marmureanu a afirmat ca putem sta linistiti pana in 2006, din acel an ar putea avea loc un cutremur devastator....

    Aceasta predictie este bazata pe niste cercetari cu un caracter predictiv strict. Predictiile pot fi infirmate cum s-a intamplat deseori, dar pot fi si confirmate. Pe masura ce trece timpul, noi acumulam noi date care, interpretate, ne pot permite sa ingustam fereastra de timp, sa putem face o predictie in sensul adevarat al cuvantului.

    Explicatii - "Iminenta unui cutremur poate fi prezisa"

    Click pentru a mari imaginea
    Cutremurul de miercuri seara i-a scos pe bucuresteni din casa, speriati de ceea ce s-ar fi putut intampla. Directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii si Economia Constructiilor (INCERC), profesor doctor Dan Lungu (foto), explica de ce depind cutremurele din Romania si care sunt cele mai expuse cladiri.
    CRISTIAN PETRU

  • Jurnalul National: Cum poate fi caracterizata Romania, dar mai ales Bucurestiul, din punct de vedere seismic?

    Dan Lungu: Bucurestiul este capitala europeana cu cel mai ridicat risc seismic. Aceasta a fost concluzia la care s-a ajuns dupa studierea cauzelor si particularitatilor miscarilor seismice din Bucuresti, cat si a caracteristicilor fondului construit.

  • Ce studii se fac in acest moment?

    Bucurestiul are cel mai avansat management pentru studierea riscului pentru cladiri din Europa, fiind unul dintre cele mai interesante studii de caz de pe continent.

  • De ce depind efectele unui cutremur?

    Efectele cutremurelor din Romania depind atat de seismul propriu-zis, cat si de cladirile existente. Principala sursa de probleme de la noi din tara este reprezentata de situatia fondului construit din Bucuresti, centrul capitalei fiind construit inainte de cel de-al doilea razboi mondial, perioada in care cunostintele de inginerie seismica si protejarea antiseismica a constructiilor erau inexistente.

  • Cand au fost identificate aceste cladiri?

    Cutremurul din 1977 a identificat aceasta categorie de cladiri ca fiind cea mai vulnerabila din Bucuresti si din Romania, vulnerabilitatea cladirilor crescand o data cu inaltimea. Miscarea seismica din 1977 a fost inregistrata de aparatele INCERC pe un accelerometru japonez, si pe baza masuratorilor a fost proiectat 40% din fondul construit din Bucuresti, adica ceea ce s-a realizat dupa 1977.

  • Nu toate cladirile sunt la fel de expuse in cazul unui seism. Care au cele mai mari probleme?

    Exista in Bucuresti cladiri construite intre 1944 si 1977, denumite cu parter "flexibil" din cauza faptului ca primul nivel este organizat ca o hala mai mare (de exemplu restaurante, magazine), la care a fost identificata o sensibilitate la cutremure. In timpul cutremurelor de intensitate moderata si mare, perioada lunga a miscarii terenului - de 1-4 secunde - este cvasirezonanta cu caracteristicile dinamice ale cladirilor inalte sau ale celor cu parter flexibil.

  • Ce trebuie facut acum?

    Cea mai mare problema a autoritatilor, dar si a populatiei ar trebui sa fie legata de procesul de consolidare a imobilelor cu risc seismic. Spre deosebire de situatia de dupa cutremurul din 1977 cand au fost efectuate numai reparatii partiale ale elementelor structurii, in mometul de fata cunostintele de inginerie seismica au crescut, iar procesul de consolidare se face intr-adevar cum trebuie.

  • Prin ce se definesc efectele seismelor din Vrancea?

    Efectele cutremurelor din Vrancea sunt definite de trei parametri. Acestia sunt: magnitudinea, adancimea si pozitia epicentrului, iar intervalul de recurenta este intre 50 si 100 de ani. Combinarea aleatoare a acestor 3 parametri complica si mai mult posibilitatea definirii simple a efectelor cutremurelor vrancene asupra constructiilor. Din cauza faptului ca Vrancea este o zona particulara pe glob, unde procesul de rupere dureaza zile, poate fi prezisa iminenta unui seism, dar nu poate fi precizata intensitatea sa. Iar in cazul seismelor, cea mai importanta este intensitatea.

    Efect - Societatile de asigurari, luate cu asalt

    Politele de asigurari pentru locuinte au devenit la mare pret dupa seismul de miercuri noapte. Cutremurul a creat un aflux ridicat de cereri ale persoanelor fizice pentru incheierea de asigurari de locuinte sau de plata la zi a ratelor contractuale pentru acest gen de asigurari. "De astazi (n.r. - ieri) au inceput sa creasca in mod simtitor cererile pentru acest gen de polite atat in Bucuresti, cat si in tara", au declarat reprezentanti ai companiei BCR Asigurari. Reprezentantii unei alte societati de asigurare, Allianz Tiriac Asigurari SA, au precizat ca se asteapta si ei la o crestere a cererilor de polite pentru asigurarea locuintelor. (Catalin Budescu)
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment vrancea cutremur