x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Senatorul Vasile Duta, senatorul spagilor

Senatorul Vasile Duta, senatorul spagilor

22 Apr 2004   •   00:00

Senatorul independent Vasile Duta, membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii, este urmarit penal de procurorii anticoruptie pentru ca si-ar fi traficat statutul de parlamentar in schimbul banilor, ca sa scoata „basma curata" mai multe persoane cercetate pentru infractiuni economice.

Vasile Duta este invinuit, potrivit anchetatorilor, pentru doua fapte de trafic de influenta savarsite cu ajutorul avocatului Vania Zabau. Membru al Baroului Dambovita, avocatul Zabau a fost acum un an aparatorul afaceristului ardean Gheorghe Medintu, trimis in judecata de Parchetul Anticoruptie pentru inselaciune de peste 2.000 de miliarde de lei si coruptie. Cei doi au intrat in vizorul procurorilor dupa ce mai multe persoane au formulat autodenunturi prin care senatorul si avocatul erau acuzati ca au cerut spaga pentru a face uz de relatiile si autoritatea lor.

Doua autodenunturi

Anchetatorii au facut verificari si au stabilit ca, in luna aprilie 2002, senatorul Duta, in intelegere cu avocatul Zabau, ar fi cerut unei femei de afaceri din Ploiesti, cercetata pentru infractiuni economice, o spaga de 10.000 de dolari, din care ar fi primit o treime. In schimbul banilor, Vasile Duta i-ar fi promis afaceristei ca va interveni pe langa prim-procurorul parchetului care cerceta dosarul si pe langa anchetatorul cazului pentru a-i obtine o solutie de netrimitere in judecata.

Intr-un alt autodenunt, senatorul independent si avocatul Vania Zabau sunt acuzati ca ar fi cerut de la rudele unui arestat preventiv suma de 5.000 de dolari, din care ar fi primit 3.500. Potrivit procurorilor, ei ar fi promis ca vor obtine, in schimbul spagii, eliberarea persoanei arestate pentru inselaciune prin interventiile pe care le vor face la procurori, comandanti ai inspectoratelor Judetene de Politie Prahova si Dambovita, dar si la judecatorii care urmau sa solutioneze dosarul. Parlamentarul Vasile Duta a fost instiintat de punerea sa sub urmarire penala la 15 aprilie si ar fi trebuit sa se prezinte ieri la audieri. La cererea senatorului, audierea a fost insa amanata pentru 27 aprilie.

Retea organizata

Cercetarea celor doi invinuiti este, potrivit comunicatului PNA, o continuare a anchetei pe care procurorii de la Anchete Speciale au inceput-o cu retinerea comisarului Dumitru Constantin de la Inspectoratului Judetean de Politie Prahova. Acesta a fost ulterior arestat preventiv de judecator pentru doua infractiuni de luare de mita. Cercetarile vor continua pentru stabilirea intregii situatii si descoperirea tuturor persoanelor implicate in reteaua de trafic de influenta.

Miruna Pasa


Ancheta a pornit de la IPJ Prahova

Urmarirea penala a senatorului Vasile Duta si a avocatului Vania Zabau face parte, dupa toate probabilitatile, din descoperirea unei intregi filiere de spaga si trafic de influenta la nivelul autoritatilor locale din Dambovita si Prahova si a altor persoane cu functii publice importante. Procurorii au ajuns la cei doi cercetand un alt oficial arestat pe 30 martie pentru luare de mita: comisarul Dumitru Constantin, sef de cabinet al inspectorului sef al IJP Prahova. Anchetatorii stabilisera ca, in calitatea pe care o avea, Constantin ar fi cerut in cursul lunii aprilie 2002 spaga de 20.000 de dolari de la cel care l-a denuntat ulterior. Comisarul i-ar fi promis acestuia ca ii va finaliza dosarul de evaziune fiscala cu propunere de neincepere a urmaririi penale. Ancheta a stabilit de asemenea ca la sfarsitul anului 1998 - inceputul lui 1999, Constantin in calitatea sa de atunci, cea de maior la Serviciul Politiei Economico-Financiare, ar fi cerut suma totala de 80 de milioane de lei, din care a primit jumatate, pentru a dispune ridicarea unui sechestru pus pe un utilaj intr-un dosar penal.


„Procurorii au indicii cu privire la faptul ca in cauza sunt implicate in savărsirea unor fapte de coruptie si alte persoane ce detin demnitati publice importante".
Comunicatul Parchetului Anticoruptie.


Senatorul Duta sustine ca nu PNA trebuie sa-l ancheteze

Senatorul Vasile Duta a respins acuzatiile de coruptie aduse de PNA si a sustinut ca aceasta institutie nu are competenta sa-l ancheteze, deoarece, potrivit Constitutiei, cazul unui parlamentar intra in atributiile Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Senatorul a recunoscut ca o cunoaste pe avocata Vania Zabau, cu care a lucrat mai multi ani la tribunalul Dambovita. Mai mult, in timpul mandatului de senator, a colaborat cu aceasta, punandu-i la dispozitie si proiecte de lege adoptate de Parlament. Senatorul spune ca actiunea PNA ar fi consecinta unei initiative legislative privind Politia judiciara, pe care el a propus-o, acum cateva luni. „Am fost avertizat in mai multe randuri de colegi sau cunoscuti ca o sa am probleme cu acest proiect de lege", a afirmat Duta. Referitor la cercetarile facute de PNA asupra sa, Duta a declarat: „Astept sa se pronunte Curtea Constitutionala, pentru a se vedea daca sunt competenti pentru aceasta cercetare. Pana nu se raspunde la aceasta exceptie, pasi nu mai pot fi facuti in aceasta cauza". Desi avocat, Vasile Duta a uitat probabil ca o ordonanta de urgenta stabileste ca PNA functioneaza ca Parchet pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Senatorul nu isi aminteste nici ca exceptiile de neconstitutionalitate se pot ridica intr-un caz ca al sau numai in fata judecatorului, nu si a procurorului care efectueaza urmarirea penala. (Carmen Vintila)

×
Subiecte în articol: eveniment vasile senatorul duta vasile duta