x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Senzational - Ratie de soare pentru Bucuresti

Senzational - Ratie de soare pentru Bucuresti

26 Sep 2005   •   00:00
Senzational - Ratie de soare pentru Bucuresti

Saptamana trecuta a plouat de doua ori, in Bucuresti. Prima oara trei zile, a doua oara tot atat. Intr-un final, timid, pe la orele amiezei de duminica, deasupra Capitalei s-a ivit soarele. Nu pentru multa vreme. Un simplu semn de viata. Sa recunoastem, in contextul ultimei saptamani, o stire de senzatie.

LACUSTRU. A fost o saptamana istorica pentru Bucuresti. Concluzia apartine directorului interimar al Apelor Romane, Madalin Mihailovici, si a fost rostita la finalul reuniunii comitetului national pentru situatii de urgenta. Ploile semnalate la nivelul Capitalei, din 19 septembrie, s-au ridicat la valori cumulate de 270 litri pe metru patrat, situatie care a alertat, zilele trecute, autoritatile locale. Exista riscul de inundare a tuturor parcurilor Capitalei.

AFACERI. Obisnuiti deja, probabil, cu ploaia sau, pur si simplu, resemnati, bucurestenii au renuntat sa se mai ascunda si au iesit in oras, la plimbare sau la cumparaturi. Prin urmare, centrul a fost destul de aglomerat, cei mai fericiti fiind vanzatorii ambulanti de umbrele, pe care vremea i-a ajutat sa-si rotunjeasca considerabil veniturile. Motopompele au ajuns sa se cumpere la suprapret, comerciantii de profil pornind negocierile de la "nu mai avem pe stoc". Si vidanjele profita de situatie, selectandu-si clientii dupa o evaluare ochiometrica a potentialului pecuniar al inundatului.

Periferia Bucurestilor, ca si marginile orasului, mai baltesc. Dar si locuitorii suburbiilor sunt, desigur, romani inventivi. La Crevedia, satenii au intins navoade, de teama sa nu le fuga pestele spre Buftea sau chiar mai jos, la Mogosoaia unde, de altfel, densitatea pescarilor a depasit cantitatea de apa cazuta, din cer, pe metru patrat. (R.I.A, Vladimir Ioan)

DEPASITI
Bucurestenii nu trebuie sa se astepte la surprize din partea autoritatilor locale daca va continua sa ploua in aceasta saptamana in Capitala. Singurul lucru pe care acestea il pot face este sa puna pe hartie un plan de interventie care nu a existat pana acum. "Zonele vulnerabile ale Capitalei sunt cele periferice, unde nu exista canalizare. Vom face un plan si vom trimite mai multe utilaje in cartierele cu probleme", a declarat prefectul Mioara Mantale. Ea a solicitat primarului general, primarilor de sector, celor de la Administra-tia Apele Romane si Apa Nova sa achizitioneze de urgenta utilaje speciale de interventie in caz de inundatii. "Este foarte clar, Apa Nova nu a avut decat o vidanja si o cisterna in teren. Abia acum au scos autocuratatoarele, care oricum nu fac fata", a mai spus Mantale. Potrivit prefectului, interventia autoritatilor s-a facut "dupa ureche". "Slava Domnului ca s-a oprit ploaia, pentru ca eram depasiti din punctul de vedere al capacitatii de interventie. ADP-urile nu au utilaje pentru a interveni eficient in sectoare, iar, in cazul pompierilor, cad masinile, iar oamenii trebuie sa se odihneasca", a conchis Mantale. (Monica Andrei)
×
Subiecte în articol: eveniment