x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Seruri pentru turbare și botulism, în rezerva de medicamente a statului

Seruri pentru turbare și botulism, în rezerva de medicamente a statului

de Monica Cosac    |    30 Ian 2023   •   06:40
Seruri pentru turbare și botulism, în rezerva de medicamente a statului

La câteva luni după ce doi bărbați din județul Olt au murit în urma infecției cu toxină botulinică, una dintre cele mai agresive toxine cunoscute în prezent, ministrul Sănătății a decis să facă stocuri strategice de medicamente pentru botulism.

Potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere pe site-ul instituției, 100 de fiole cu antitoxină botulinică vor fi introduse și păstrate în Rezerva Ministerului Sănătății, astfel încât spitalele să poată procura rapid tratamentele în caz de necesitate. Totodată, în urma apariției mai multor focare de rabie în nordul țării, va fi creat și un stoc de medicamente antiturbare.

Rezerva Ministerului Sănătăţii - care cuprinde nu doar medicamente, ci și seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, dispozitive medicale şi alte materiale specifice, iar la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, rezerva antiepidemică - este destinată, conform legislației în vigoare, „asigurării intervenţiilor medicale în situaţii în care se realizează un cumul neobişnuit de cazuri şi situaţii de urgenţă colectivă cu impact asupra sănătăţii publice”.

Un proiect de ordin al ministrului Sănătății, care a fost publicat pe pagina web a Ministerului Sănătății, la finalul săptămânii trecute, prevede introducerea în rezerva Ministerului Sănătății a 100 de fiole cu antitoxină botulinică și a 150 de flacoane de imunoglobulină antirabică umană. 

Reprezentanții instituției precizează, în referatul de aprobare care însoțește proiectul, că este necesară realizarea acestor stocuri de medicamente antirabice și de ser antibotulism în Rezerva Ministerului Sănătății ca urmare a cazurilor de botulism apărute în ultimul timp în România și a faptului că mai multe persoane au fost rănite de animale confirmate cu turbare.  

„Având în vedere existența unor cazuri de botulism, precum și a unor situații în care au existat persoane rănite de animale confirmate sau suspecte de rabie, care au necesitat tratament specific de imunizare pasivă, pentru a veni în sprijinul acestora, în situația în care acesta nu este disponibil în unitățile sanitare, este necesară achiziționarea acestuia în Rezerva Ministerului Sănătății”, se arată în document.

Două decese cauzate de botulism

Măsura este luată la patru luni după ce un bărbat în vârstă de 58 de ani din județul Olt a murit infectat cu toxină botulinică, în septembrie 2022, în timp ce medicii de la Spitalul Județean de Urgență Slatina, unde acesta fusese internat, au încercat în zadar să găsească serul antibotulinic, care ar fi trebuit administrat pacientului.

La momentul respectiv, dr. Florin Popa, directorul medical al spitalului, a declarat că medicii a căutat medicamentul salvator în mai multe spitale din țară, inclusiv la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală și la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, însă nu au găsit dozele necesare: „Nu aveau nici colegii din marile centre acest ser”.

Un al doilea deces din cauza botulismului a fost înregistrat tot în Olt, în noiembrie 2022, la un pacient de 68 de ani. Acestuia i s-a administrat serul antibotulinic, însă tardiv, deoarece bărbatul ajunsese la spital când deja avea complicații neurologice.

Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă, cauzată de cea mai puternică toxină cunoscută, neurotoxina botulinică, care determină afectarea gravă a sistemului nervos și muscular. Aceasta este produsă de bacteria Clostridium botulinum, prezentă în mediul înconjurător în plante, sol, fructe ori legume. Conservele, mai ales cele sterilizate insuficient, sunt cel mai des incriminate de apariția cazurilor de botulism.

Focare de rabie în nordul țării

Tot în luna noiembrie, nu mai puțin de opt persoane din Suceava - patru veterinari şi o familie formată din doi adulţi şi doi copii - au fost suspecte de turbare, după ce au luat contact cu un câine infectat cu rabie. Cu doar câteva zile mai înainte, alți doi medici veterinari și un asistent au operat un alt patruped confirmat cu turbare. Toți au avut nevoie de injecții cu imuno-globulină antirabică umană, după contactul cu animalele infectate, însă și acesta a fost greu de găsit, în acel moment, la noi în țară.

O alertă de rabie a fost înregistrată și într-o localitate din județul Satu Mare, cu trei săptămâni în urmă, după ce o vulpe turbată s-a jucat cu un câine dintr-o gospodărie, apoi a fost găsită moartă.

Peste 230 de medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, dispozitive medicale şi alte materiale specifice sunt stocate în Rezerva Ministerului Sănătății.

 

×
Subiecte în articol: turbare botulism medicamente