x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sfântul Andrei Şaguna, al Ardealului şi al tuturor românilor

Sfântul Andrei Şaguna, al Ardealului şi al tuturor românilor

de Diana Scarlat    |    23 Oct 2011   •   21:00
Sfântul Andrei Şaguna,  al Ardealului şi al tuturor românilor

Credinciosii din toata tara sunt asteptati la Sibiu la sfarsitul sapta­ma­nii, pentru a participa la canoni­zarea fostului mitropolit al Ardealului, Andrei Saguna. Acest eveniment, unic in fata unei comunitati, va avea loc la Ca­tedrala Mitropolitana din Sibiu, la 29 octombrie. Sfantul Sinod a ho­ta­rat, la 21 iulie, canonizarea mi­tro­po­li­tilor Transilvaniei Andrei Saguna si Simion Stefan, la pro­pu­nerea si­noa­delor mitropolitane ale Mi­tropoliei Ardealului si Mitropoliei Clu­jului, Albei, Crisanei si Maramu­resului. 'Sfantul Sinod a aprobat, dar proclamarea canonizarii este ca si intronizarea celui care a fost ales pe un post. Noi nu am facut altceva decat sa il trecem in randul sfintilor, in calendar, pe cel pe care Dumnezeu l-a ales si pe care credinciosii l-au cinstit pana acum', spune IPS Laurentiu Streza.

Propunerea canonizarii mitropolitului Andrei Saguna a venit pentru prima oara in 2006, atunci cand au fost trecuti in randul sfintilor mitropolitii Varlaam si Dosoftei ai Moldovei, Antim Ivireanul si Gri­gorie Dascalul ai Tarii Romanesti, Calinic cel Sfant al Ramnicului, dar si marii ierarhi ardeleni luptatori pentru Ortodoxie din secolul al XVII-lea Ilie Iorest si Sava Branco­vici. An­drei Saguna va avea zi de pomenire la 30 noiembrie, iar Simion Stefan, la 24 aprilie.

Andrei Saguna s-a implicat in miscarea revolutionara de la 1848 a romanilor transilvaneni. A fost copresedinte al Adunarii nationale romanesti de la Blaj, din 3/15 mai, cea care a formulat un program cu 16 revendicari politico-nationale, apoi tot Adunarea l-a delegat in fruntea unor intelectuali romani ca sa duca la Viena aceste petitii pe care le-a prezentat imparatului, la Innsbruck si la Viena, primind asigurari ca ele vor fi satisfacute. A tiparit mai multe manuale scolare, a cerut profesorilor sa scrie manuale, fiecare in specialitatea lui, a indrumat intregul in­va­ta­mant romanesc. Sub indrumarea lui, s-au infiintat aproape 800 de scoli in Arhiepiscopia Sibiului.

Saguna a infiintat mai multe fundatii la Arhiepiscopie din care se acordau burse unor elevi si studenti merituosi. La indemnul lui, avocatul Emanuil Gojdu a creat o fundatie din care sa se acorde burse pentru elevi, studenti, dar si meseriasi. S-au acordat peste 5.000 de burse pana la Unirea din 1918.
Viata mitropolitului Andrei Sa­guna a fost plina de evenimente dem­ne de un cap al Bisericii care a ad­us lu­mina in sufletele si in mintile ro­ma­nilor, in vremuri tulburi. S-a nas­cut la Miskolt, in Ungaria, la 20 de­cembrie 1808, intr-o familie de ne­gus­tori aro­mani. Cerul copilariei sale nu a fost chiar lipsit de nori, ba chiar a avut de depasit numeroase obstaco­le, mai ales dupa falimentul tatalui sau, cand arhiepiscopul romano-ca­tolic de Egger, Stefan Ficher, l-a de­ter­minat sa treaca la catolicism, im­preuna cu intreaga familie. Potrivit le­gi­lor de atunci, cei trei copii, intre care Anastasie, viitorul mitropolit, au fost declarati romano-catolici, in­sa, la varsta de 18 ani, toti au de­clarat ca vor sa se intoarca la credinta pe care mama lor, Anastasia, nu a parasit-o.

Andrei Saguna a studiat, la Universitatea din Pesta, filosofia si dreptul, avand rezultate exceptionale la invatatura. Cunostea cateva limbi straine iar multi se asteptau sa in­cea­pa o cariera in lumea laica. Si-a in­dreptat, insa, pasii spre Varset, la Scoala Teologica iar la varsta de 24 de ani, cand a terminat studiile teo­logi­ce, a pornit spre Manastirea sar­beas­ca Hopovo. A facut un an de novi­ciat, iar la 25 de ani a fost uns in monahism, la 12 octombrie 1833, sub numele de Andrei.

A activat in cadrul Bisericii Ortodoxe Sarbe timp de 13 ani, fiind foarte apreciat de ierarhi, intre care si ma­rele mitropolit Stefan Strati­mi­ro­vici de la Karlovitz si urmasul sau, Stefan Stancovici, apoi de Iosif Raiacici, care avea sa ajunga patriarh al Bi­sericii Ortodoxe Sarbe in anul 1848. A slujit ca asesor consistorial, in termenii de astazi un consi­lier eparhial si, in acelasi timp, a fost si administrator sau loctiitor de egumen la manastirile Iazac, Besenovo, Hopovo si Kovil.

In 1846, dupa moartea primului epis­cop roman de la Sibiu, Vasile Moga, mitropolitul ortodox sarb de la Kar­lovitz, Iosif Raiacici, l-a numit pe ar­himandritul Andrei Saguna vicar ge­neral al Episcopiei vacante de la Si­biu. A fost hirotonit arhiereu in Ca­te­drala ortodoxa din Karlovitz, in Du­minica Tomii din 1848, de mitropolitul Iosif Raiacici, viitorul patriarh, asistat de doi episcopi sarbi. Fa­ga­du­ia atunci sa-i 'trezeasca' pe romanii ardeleni din adancul lor somn si sa-i ridice spre tot ce este bun si inaltator.

A murit la 16/28 iunie 1873, la­sand prin testament intreaga agoni­seala a vietii sale Arhiepiscopiei Si­biului. Potrivit dorintei sale testamentare, a fost inmormantat langa bi­serica mare din Rasinari, unde slujise de multe ori, 'fara pompa, fara mu­zica si fara predica', prohodit de un singur preot, duhovnicul sau, ie­ro­monahul Gherman Bogdan. Cu toa­te acestea, la inmormantarea lui au participat mii de romani veniti din toate partile Ardealului.

Pentru toate meritele sale si tot ce a insemnat pentru spiritul ro­ma­nesc din Ardeal, Andrei Saguna va deveni sfant ortodox roman.

Moastele Sf. Apostol Andrei – in procesiune la Sibiu
Racla in care se afla Cinstitul cap al Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei, adus astazi la Bucuresti de o delegatie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, va fi dusa, in dupa-amiaza zilei de 28 octombrie, in procesiune, la Catedrala mitropolitana din Sibiu, cu prilejul proclamarii cano­ni­zarii Sfantului Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilva­ni­ei. Sfintele moaste vor ramane la Sibiu pana in dupa-amiaza zilei de 29 octombrie.

×
Subiecte în articol: special sfănt andrei Şaguna