x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Si ursii cersesc la semafor

Si ursii cersesc la semafor

de Alex Nedea    |    11 Iul 2006   •   00:00

In Romania, pana si fiarele salbatice au saracit. Ursii din Carpati au incetat sa mai vaneze si s-au apucat de cersit hrana de la oameni sau depind doar de mancarea din tomberoane. La Brasov, ursii sunt gunoieri, la Predeal cersesc la sosea, iar la Sinaia se lasa trasi in poza pentru un colt de paine.

FOTOREPORTAJ - Click pe imagine
GUNOI MORTAL. Anul trecut o ursoaica de doi ani a murit din cauza pungilor inghitite o data cu mancarea

In Romania pana si fiarele salbatice au saracit. Ursii din Carpati au incetat sa mai vaneze si s-au apucat de cersit hrana de la oameni sau depind doar de mancarea din tomberoane. La Brasov, ursii sunt gunoieri, la Predeal cersesc la sosea, iar la Sinaia se lasa trasi in poza pentru un colt de paine.

Pe soseaua dintre Predeal si Rasnov, un urs coboara in fiecare noapte, blocand circulatia. Se pune in fata masinilor, cerand cu mormaituri mormaind mancare. Zeci de soferi se opresc pentru cateva minute, coboara, ii dau biscuiti si paine si ii fac poze. Animalul este unul din reprezentantii unei noi specii de ursi romanesti: ursul milog.

PERICOL. Unii se apropie de puii de urs

MOS MARTIN, MAIDANEZUL. In acelasi judet, la Brasov, zeci de ursi coboara de cum se lasa seara la containerele de gunoi ale orasului, pentru a servi masa. Unii dintre ei, mai indrazneti, ajung pana in centrul orasului. Saptamana trecuta, un urs a nimerit taman in curtea Spitalului de Pneumologie Brasov, dupa doua nopti un altul s-a dus in vizita pana la o fabrica din oras. Dar cartierul cel mai des vizitat de ursi este Racadau, inconjurat de padure, unde containerele de gunoi sunt asezate in liziera. Animalele s-au obisnuit atat de tare cu oamenii, ca unele exemplare se pupa cu turistii: o poza care a facut inconjurul tarii arata un mos Martin care musca o "Eugenia" din gura unui turist. Economia cartierului incepuse sa infloreasca de cand din ce in ce mai multi turisti straini aflasera de ciudatenia brasoveana. Veneau autocare intregi sa-i aduca in fiecare seara la Racadau. Taximetristii se specializasera pe traseul Gara - Ursi, Ursi - Gara. Locuitorii din Racadau isi transformasera apartamentele in pensiuni ad-hoc, serveau masa si asigurau cazarea peste noapte turistilor englezi, japonezi, americani sau congolezi. Locatarii de la parter isi puneau mancarea pe pervaz, pentru a distra turistii dornici sa se trezeasca cu mos Martin la geamul din dormitor.

Situatia s-a schimbat acum doua luni, cand un grup de voluntari de la Fundatia "Carpati", impreuna cu studenti de la Facultatea de Silvicultura, a inceput sa pazeasca in fiecare noapte pentru ca turistii straini sa nu se mai adune in cartierul salbaticiunilor.

MULTI. La Sinaia se aduna noaptea si cate 15 ursi

GUNOIO-DEPENDENTA. Totusi, intalnim in Racadau un grup de turisti mexicani. "Are so cuuuute", exclama o fata din Mexic. Lungeste englezescu "dragut" cu un ton de parca alinta ursuletul de plus primit de la iubit. Tocmai vazuse un urs prostanac ce cazuse cu capul intr-un container si ramasese doar cu fundul in afara. Turistii, adusi acolo de o calauza, au ramas cu gura cascata cand au vazut dihaniile plimbandu-se printre masinile parcate in fata blocurilor. In cele cinci ore cat am stat in Racadau am numarat sapte ursi, dintre care o ursoaica cu doi pui. Ursilor li se pune mancare in padure, in locuri special amenajate, dar tot la gunoi trag. Cei mai multi dintre ei au crescut langa tomberoane. "Acesti ursi doar dorm si se plimba prin padure. Ei nu interactioneaza aproape deloc cu natura, fiind de fapt niste vizitatori, in loc sa joace un rol important in ecosistemul natural", sustine George Predoiu, reprezentant al Grupului European de Experti pentru Urs. S-au obisnuit atat de mult cu zgomotul facut de oamenii ca nici petardele nu-i mai sperie. Daca tragi cu pusca cu gloante de cauciuc in vreunul in timp ce mananca, nu fuge, ci doar tresalta si-si vede linistit de masa.

FARA VANATOARE. Pentru ursi padurea a devenit doar loc de "cazare"

MILOGEALA URSULUI. In judetul invecinat, Prahova, la Sinaia, ursii coboara in fiecare seara in fata Restaurantului Taverna Sarbului si asteapta sa primeasca de mancare de la turisti sau de la administratorul tavernei care, speriat ca nu cumva animalele sa flamanzeasca si sa produca vreo tragedie, se simte nevoit sa le dea de mancare. Am ajuns la Taverna cu o zi inainte ca cei de la Ocolul Silvic sa-i interzica administratorului sa mai hraneasca animalele. "Ar fi bine daca ar reusi cineva sa ii alunge de aici. Intr-o noapte au venit vreo 15 ursi aici, te sperii. Nu i-am putut alunga nici cu petarde. Ar fi periculosi daca i-am tine flamanzi. Toata ziua trebuie sa fiu atent la turisti, sa nu se apropie de ei", ne-a spus sarbul Carlo, administratorul restaurantului. Barbatul se ocupa pentru ultima data de ospatul animalelor. Arunca zeci de turte ca pe discuri spre ursii care de la ora zece noaptea incepusera sa-i dea tarcoale restaurantului. Vorbea cu ei in limba romana, ca doar asta e limba "Tarii Ramesti": "Bravo, Carlo iubeste". Cand ursul sare parleazul si vine spre restaurant sarbul striga la el: "Moment!". Si mos Martin, intelegator, se opreste in drum de parca ar fi dresat. Nu se misca pana ce Carlo nu se intoarce cu alte turte ce le arunca in padure. La Taverna vin si zeci de turisti sa admire peisajul cu ursi milogi. Aduc paine, pizza, tot ce-i pofteste inima ursului, dupa care se pun in dreptul animalului, tragand un zambet tamp pentru aparatul de fotografiat. Cei din Sinaia spun ca ursii vin dintotdeauna in acea zona a localitatii, numai ca nimeni nu a reusit pana acum sa-i alunge de acolo. Dar nici ursii nu au atacat vreodata vreun om in acea zona.

NARAV. Pozitia: "Daaati si mie ceva de mancare"

OMUL PACALIT DE URS. La Brasov, insa, s-au intamplat lucruri dramatice. Acum doi ani o ursoaica care obisnuia sa se hraneasca din containerele de gunoi de la marginea orasului a atacat noua oameni, omorand doi si ranind alte sapte persoane. Autoritatile au concluzionat ca acel animal era turbat, desi, conform specialistilor, cazurile de ursi cu acest virus sunt la fel de rare ca si caracatitele cu "boala vacii nebune". Exista insa si o varianta neoficiala a ceea ce s-a intamplat atunci: "Ursul era hranit cu mititei de oamenii veniti la iarba verde. Cand s-au terminat micii au inceput sa-i arunce cu carbuni aprinsi. Mai apoi i-au aruncat gratarul incins in cap si atunci ursul a innebunit", povesteste Gruita Ienasoiu, reprezentantul unei organizatii ce militeaza pentru conservarea faunei salbatice, Fundatia Carpati, din Brasov.

Autoritatile locale si-au pus imaginatia la contributie, pentru a scapa de ursii gunoieri. De fiecare data mos Marin s-a dovedit mai destept decat mai-marii Brasovului. Mai intai, Primaria a incercat sa vada cum functioneaza containerele anti-urs. Au montat vreo trei, dar au devenit si anti-oameni, pentru ca lucratorii care ridicau gunoiul seara aveau probleme la scoaterea deseurilor si pana la urma le-au rupt. S-a incercat si varianta cu gardul electric. Parea sa functioneze. Numai ca ursii au abandonat zona periculoasa si si-au gasit locuri de hrana prin alte zone ale orasului. Asa l-au lasat pe edil cu ochii in soare, aratandu-i ca, daca vrea cu adevarat sa scape de ei, ar trebui sa inconjoare ditamai Brasovul cu gard electric.

CURIOZITATE. Ursii gunoieri au atras strainii in Brasov

CONDAMNATI LA "EXTRAGERE". Anul acesta in martie mos Martin a fost inscris, cu gunoi cu tot, intr-un "plan de actiune" privind "managementul populatiei de ursi" si "managementul deseurilor menajere". Adica, in timp ce ursul isi facea siesta, vreo zece oameni, vanatori, reprezentanti ai ONG-urilor si ai primariei se adunau la o masa rotunda si, cu grafice si cifre in fata, incearcau sa gaseasca cam care ar fi vulpea ce l-ar mai putea pacali pe urs. Asa au hotarat ca o echipa de voluntari sa vegheze in fiecare noapte ca locuitorii din Cartierul Racadau sa nu mai arunce gunoiul in tomberoane, astfel incat animalele sa nu mai aiba de ce sa se apropie de Brasov. Au decis sa-i captureze cu tranchilizante si sa-i duca, hat, in padure, dupa ce le monteaza un dispozitiv prin care sa ii poata urmari. O ursoaica a fost prinsa si mutata la treizeci de kilometri distanta. A doua zi era inapoi, la containere. Altii nu s-au mai intors, insa au venit ursi noi sa acupe locul lasat liber. In ciuda acestor masuri, acum o saptamana un urs a atacat din nou. Un brasovean care isi plimba cainele prin padurea de langa Cartierul Noua s-a intalnit cu o ursoaica. Fiara a atacat animalul barbatului si omul a sarit sa-si salveze patrupedul de la o moarte sigura. Brasoveanul a ajuns la spital, in stare grava. Dupa trei zile, un reprezentant al Ministerului Agriculturii a venit la Brasov si s-a tinut, pentru a nu stiu cata oara, sedinta. "Am hotarat modificarea sezonului de primavara de vanatoare la urs si reducerea in mod progresiv a celor care produc pagube. In prima faza vom recurge la extragerea a trei exemplare", ne-a declarat imediat dupa sedinta Daniel Dicu, seful serviciului de management cinegetic al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Ce alte solutii decat "extragerea" si "reducerea progresiva" se puteau gasi intr-o sedinta tinuta la Asociatia Vanatorilor?
×
Subiecte în articol: special