x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sibiu - Razboiul muzeelor

Sibiu - Razboiul muzeelor

de Dan Tomozei    |    21 Iul 2006   •   00:00
Sibiu - Razboiul muzeelor
ANCHETA
Dupa retrocedarea din luna decembrie 2005, noua conducere a Muzeului National Brukenthal din Sibiu someaza Muzeul National "ASTRA" Sibiu sa evacueze spatiile in care sunt depozitate 55.000 de obiecte de patrimoniu.

Directorul Complexului National Muzeal "ASTRA" Sibiu, prof. univ. dr. Corneliu Bucur, a fost informat recent de noua conducere administrativa a Muzeului National Brukenthal Sibiu ca va trebui sa evacueze bunurile de patrimoniu depozitate in "Casa Albastra". Somatia, formulata in doua etape, pana la 1 august si pana la 1 decembrie 2006, este fara echivoc, desi aceste termene sunt aberante.

"Suntem pusi intr-o situatie fara iesire. Evident nu suntem in masura sa punem in practica somatia primita, pentru ca nu dispunem de spatii pentru a realiza transferul de obiecte de patrimoniu depozitate in Casa Albastra. Am anuntat Consiliul Judetean Sibiu si mizam pe onestitatea Bisericii Evanghelice Sibiu si a noii echipe de administratie conduse de domnul Sabin Luca", a declarat Corneliu Bucur.

Directorul Muzeului ASTRA a solicitat Consiliului Judetean retrocedare catre muzeu a spatiului in care functioneaza in prezent Biblioteca judeteana "ASTRA" Sibiu, insa CJ Sibiu nu a emis o decizie in acest sens.

REACTIE. Directorul general al Muzeului National Brukenthal, prof. univ dr. Sabin Luca, declara ca evacuarea obiectelor de patrimoniu este fireasca, in conditiile in care in Casa Albastra vor fi demarate lucrari de renovare generala. "Daca este sa respectam legea, Muzeul "ASTRA" trebuia sa evacueze spatiile de 15 ani. Dar sper sa se respecte intelegerile avute si sa putem trece la demararea proiectelor pe care le avem. Am avut discutii ca intre barbati cu domnul Bucur si cred ca interesul este comun in perspectiva eve-nimentului Sibiu Capitala Culturala 2007", a declarat Sabin Luca.

BISERICA EVANGHELICA. Preotul paroh al Bisericii Evanghelice Sibiu, Kilian Dörr, apreciaza normala eliberarea spatiilor din Casa Albastra. "Noi sustinem pozitia domnului Sabin Luca. Desi nu suntem prea mult implicati in acest eveniment, noi fiind prezenti doar in Consiliul de Administratie al Muzeului, am avizat aceasta actiune. Cum am spus, sustinem actiunile directorului Luca", spune Dörr.

SOLUTIE PROASTA. Autoritatile nu exclud varianta de a transforma Casa Artelor, in care s-a investit peste un milion de euro de la Banca Mondiala, in depozit

O SOLUTIE NESERIOASA. Solutia gasita de a transforma Casa Artelor din Sibiu in spatiu de depozitare este cel putin neserioasa. Singurul spatiu expozitional serios din Sibiu, in care s-au investit peste un milion de dolari, veniti de la Banca Mondiala, risca sa se transforme in… depozit. Casa Artelor din Sibiu a fost construita in secolul al XV-lea de comerciantii de carne, dupa care a ajuns in posesia postavarilor. Apoi a fost sala de spectacole, pentru a ajunge in secolul al XVIII-lea spatiu de depozitare a cerealelor. Cele opt arcade ale fatadei dau imobilului o imagine demna de invidiat.

RETROCEDARE. Muzeul National Brukenthal Sibiu a fost retrocedat oficial la 27 decembrie 2005, cand, la Sibiu, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a semnat documentul de predare alaturi de reprezentantii Parohiei Evanghelice CA Sibiu. In cadrul procedurilor de retrocedare au fost predate Bisericii Palatul Brukenthal, Casa Albastra si Palatul de vara al baronului Brukenthal de la Avrig.

Cu mentiunea consemnata in actul de retrocedare ca Muzeul sa ramana in circuitul public, beneficiarul, Parohia Evanghelica Sibiu, a promis ca nu va demara actiuni care sa afecteze relatiile cu partenerii de pana la momentul decembrie 2005. In schimb, statul roman se obliga sa suporte toate cheltuielile de administrare si intretinere ale complexului muzeal.

PATRIMONIU. In depozitele Brukenthal se regasesc 55.000 de obiecte, ale carui proprietar este Muzeul "ASTRA" Sibiu. 8.700 au fost in patrimoniul "ASTRA" pana in 1950, restul fiind acumulate pana in prezent. Potrivit directorului Corneliu Bucur, nimeni nu ar risca o disputa in instanta pe aceasta tema.

Casa Albastra depoziteaza toate colectiile de patrimoniu de icoane, de cult, ceramica, lemn, os, fier, textile, port traditional si broderii. Valoarea bunurilor depozitate se ridica la zeci de miliarde de lei, insa acest lucru nu pare sa intereseze pe cineva la modul serios.

IMPOSIBIL
"Suntem pusi intr-o situatie fara iesire. Evident nu suntem in masura sa punem in practica somatia primita, pentru ca nu dispunem de spatii pentru a realiza transferul de obiecte de patrimoniu depozitate in Casa Albastra. Am anuntat Consiliul Judetean Sibiu si mizam pe onestitatea Bisericii Evanghelice Sibiu si a noii echipe de administratie" - Corneliu Bucur

INTELEGERE
"Muzeul «ASTRA» trebuia sa evacueze spatiile de 15 ani. Dar sper sa se respecte intelegerile avute si sa putem trece la demararea proiectelor pe care le avem" - Sabin Luca

SUSTINERE
"Noi sustinem pozitia domnului Sabin Luca. Desi nu suntem prea mult implicati in acest eveniment, noi fiind prezenti doar in Consiliul de Administratie al Muzeului, am avizat aceasta actiune. Cum am spus, sustinem actiunile directorului Luca si, evident, suntem de acord cu toate actiunile pe care le va intreprinde. Mi se pare normal sa se elibereze Casa Albastra" - Kilian Dörr
×