x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sighişoara cântă şi petrece

Sighişoara cântă şi petrece

de Costin Anghel    |    02 Noi 2008   •   00:00
Sighişoara cântă şi petrece

Cetatea Sighişoara devine un bun cămin pentru arte, pentru muzică, pentru boemă. Festivalul “Sighişoara muzicală”, primul pas spre un alt fel de turism în România.

Suflă un vânt bun prin cetatea saşilor. Suflă fluierul lui Grigore Leşe, răzbate ţambalul lui Marius Mihalache. Acordurile Romanian Piano Trio urmăresc pe străzile înguste octavele Feliciei Filip. Iar forţa muzicii trupei Iris vine ca o pecete pentru un lucru reuşit pe deplin! Toţi aceşti artişti uriaşi au venit la “Sighişoara Muzicală”, un nou festival găzduit de cetate, în perioada 24-28 octombrie 2008.  “Sighişoara Muzicală” nu putea fi perceput de la început decât ca un mare succes. Cu asemenea nume pe afiş, nici că se poate altfel.

CHEMAREA TOACEI. Festivalul este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Sighişoara, condusă de Eduard Bănărescu. Evenimentul este realizat sub egida Ministerului Culturii şi Cultelor din România, în cadrul Anului European al Dialogului Intelectual – AEDI 2008. “Sighişoara Muzicală” a început la 24 octombrie. La Biserica Mânăstirii, minunata biserică din centrul cetăţii, la ora 20:00, Grigore Leşe a adus cu sine o suită de cântece, ca o binecuvântare pentru bunul lucru ce stătea să înceapă. “O, Marie, frumos nume” şi Sfinţii şi-au aplecat ochii peste muritori. Mai bine de o oră, cântecele religioase, acompaniate de orgă, au înălţat sufletele celor prezenţi spre văzduhuri nevăzute… de mai bine, de frumos.

Chemările toacei, rapide sau lente, puternice sau slabe, au indus şi ele celor prezenţi o stare... o stare de reverie. Frumosul coborâse pe pământ, oamenii erau de acum gata să primească lucrurile bune în vieţile lor. Erau gata pentru... “Sighişoara muzicală”!

CONCERTE DE NEUITAT. Romanian Piano Trio a uimit lumea prezentă la 25 noiembrie, seara, în Sala Mihai Eminescu a Casei de Cultură din oraş, cu muzica pe care a propus-o. Un concert cu acorduri uimitoare, cu muzici menite să ducă omul pe culmile bucuriei. A urmat Marius Mihalache, la 26 noiembrie, în aceeaşi sală ce poartă numele marelui Eminescu. Etno jazz, un concert ca o primă zi de primăvară. Frumos, uşor, dar pretenţios în acelaşi timp. Pe scurt? Un alt mare succes!

A urmat Felicia Filip, marea doamnă a operei româneşti. Un recital minunat oferit de o soprană excepţională. Alte muzici, alte gusturi. Dar toate poartă acelaşi nume. CALITATE! Ultimul concert al primei ediţii a Festivalului Sighişoara Muzicală? “Iris şi Felicia Filip”! Din nou, vocea doamnei alături de cea a lui Cristi Minculescu, veteranul rock-ului românesc. O unire de voci inconfundabilă, sonorităţi aparte, oameni vrăjiţi! Numai că vrăjitorii nu au mai fost arşi pe rug, ci aplaudaţi! Aplaudaţi din tot sufletul. Sighişoara Muzicală, mulţumim!

UN ALT FEL DE TURISM. Cetatea Sighişoarei, alintată “Perla Transilvaniei”, este poate cel mai frumos obiectiv turistic din România. Unicitatea ei, frumuseţea, parfumul unei alte lumi, fac din cetatea din inima ţării un loc minunat. Cine nu a văzut Sighişoara... a cam trăit degeaba! Un motiv în plus pentru vizitarea cetăţii sunt aceste festivaluri, fie că este vorba de deja tradiţionalul Festival Medieval, ori de noile proiecte, printe ele şi Sighişoara Muzicală. Este vorba de un alt fel de turism, un turism cu note aparte, muzicale... cu parfumul unei cetăţi unice.

“Festivalul este cu siguranţă un succes. Am reuşit să aducem nume mari. Pentru o primă ediţie eu spun că am avut succes. Am primit foarte multe telefoane, mesaje de felicitare. Asta înseamnă că tot ce încercăm noi să facem aici la Sighişoara este apreciat, suntem pe calea cea bună. Sper să ne vedem şi la anul, la o nouă ediţie!”

“Sighişoara Muzicală a însemnat multă muncă. A implicat foarte mulţi oameni. A însemnat muncă cu pasiune. Dar nu am fi reuşit fără ajutorul sponsorilor, al autorităţilor locale. Vreau să le mulţumesc pentru tot sprijinul acordat, atât lor, cât şi uriaşilor artişti care au participat la festival”
Eduard Bănărescu, director Casă de Cultură

×
Subiecte în articol: sighişoara sighişoara muzicală