x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Singurul Ceausescu care s-a sinucis

Singurul Ceausescu care s-a sinucis

27 Dec 2004   •   00:00

2004 - ANUL JURNALUL NATIONAL
Pentru prima oara de la Revolutie, Mihaela Moraru, fiica lui Marin Ceausescu, ne-a vorbit despre sinuciderea tatalui ei, petrecuta in decembrie 1989, in cladirea Agentiei Economice din Viena. Si despre cum au trait Revolutia membrii familiei Ceausescu, ce credeau ei ca se intampla de fapt si despre problemele din prima familie a tarii.
CRISTIAN GROSU

MISTERELE REVOLUTIEI. Mihaela Moraru, fiica lui Marin Ceausescu: "Inca se cerceteaza cum a murit Alexandru Macedon. Cum as putea sti ce s-a intamplat cu tata?"
Jurnalul National: Dintre fratii fostului dictator al Romaniei, despre Marin Ceausescu se stie cel mai putin. Si despre el s-au facut cele mai multe speculatii, legate de sinuciderea lui, in zilele Revolutiei, la Viena. Cine a fost, de fapt, tatal dumneavoastra?
Mihaela Moraru: Era fratele mai mare al fostului presedinte. In momentul mortii lui, in zilele Revolutiei, era seful Agentiei Economice a Romaniei la Viena, post pe care l-a ocupat vreme de 17 ani. Acolo si locuia. Sa va dau un exemplu. La Congresul al XIV-lea, in 1989, tata a venit de la Viena. Tatei ii era clar ca Romania era ultimul bastion, fata de ce se intamplase in celelalte tari comuniste, iar tavalugul venea. Si atunci, la Congresul al XIV-lea, a avut o intalnire in particular cu presedintele, la el acasa. Si i-a spus ca cel mai bun lucru pe care mai poate sa-l faca - pentru ca, oricum, in curand se va termina totul - ar fi ca presedintele sa apara, sa faca un fel de dare de seama, sa anunte ca se retrage si ca il numeste ca succesor pe Ion Iliescu. Si in felul asta ar fi dejucat totul. Pentru ca Iliescu ar fi fost compromis, fiind recomandat chiar de Ceausescu, si si-ar fi pierdut orice credibilitate.

Reintoarcerea la Viena

Dupa Congres, Marin Ceausescu s-a intors la Viena si s-a sinucis in 28 decembrie. Cum ati aflat de moartea lui?
Eram in casa la celebrul violonist Ion Voicu, tatal lui Madalin Voicu. Ma ascunsesem la ei sa nu fiu arestata. Toti verii mei au fost arestati cateva saptamani, eu nu am fost, la Voicu n-ar fi avut curajul sa vina sa ma ia.

Am reusit la un moment dat sa gasesc pe cineva la Viena, am cerut cu tata, dar mi s-a raspuns ca nu se poate. Mai tarziu am aflat eu, din scrisoarea, pe care a scris-o inainte de a se sinucide, de ce n-am putut sa vorbesc cu el. A venit 25 decembrie, am vazut la televizor ce-am vazut, executia, a fost un mare soc.

"Executie absolut inutila"

V-ati asteptat ca Ceausescu sa fie executat?
Nu, in nici un caz, nici o clipa.

De ce nu v-ati asteptat?
Pentru ca eu am perceput executia aia ca fiind absolut inutila.

Ati crezut ca e vreo diversiune sau credeati ca nu s-a sinucis?
Ba da, eu cred ca intr-adevar s-a sinucis. Dar ce s-a intamplat exact nu pot sti. Sinuciderea apare si in variantele oficiale din Romania si din Austria, e versiunea oficiala.

Imediat pe 22 decembrie tata a fost arestat in apartamentul lui de la etajul V al Agentiei de catre ceilalti membri ai misiunii. I-au luat actele si l-au incuiat pe dinafara. Se facuse si in cadrul agentiei o organizatie FSN, iar sef era un tip care era acolo un fel de administrator. Ei, tipul asta a disparut chiar in noaptea in care tata s-a sinucis si a mai aparut in Romania dupa vreo sapte-opt ani, timp in care si-ar fi cautat bunastarea prin Occident. Ce ma face sa cred ca a fost intr-adevar sinucidere? Povestea celui care l-a gasit spanzurat si care ne-a relatat cu lux de amanunte cum au stat lucrurile. I-au luat totul, chiar si televizorul, lucruri care apar si in scrisoarea de adio a tatei. El scrie ceva de genul: "Nu stiu ce se intampla in tara, n-am ziare, mi-au luat televizorul". In plus, mi s-a povestit, tata era intr-o groaznica stare de depresie. Tata fiind un depresiv.

Scrisoarea de adio e ca un jurnal

ALTE VREMURI. Marin Ceausescu si familia sa, la mijlocul anilor ’60, la Praga, unde era atasatul economic al Romaniei

Obisnuia sa bea?
Scrie asa acolo: "Mi se pare lipsit de bun-simt ca eu, un batran de 73 de ani, sa ma agat de viata atata timp cat sotia mea este moarta". De ce apare chestia asta in scrisoare cand mama traia si traieste si-n ziua de azi? Inseamna ca asta i s-a spus. Si iarasi un lucru foarte interesant: el spune ca lasa totul in contul Libertatea, pentru clementa fata de fiicele lui. Scrisoarea e ca un jurnal, pe 22, 23, pana pe 26 decembrie. Scrie ca pe 25 decembrie i-au readus televizorul, iar pe 26 scrie ca intelege de ce i l-au adus, ca sa vada executia.

Conturile lui Ceausescu au existat

Tatal dumneavoastra era seful unei misiuni economice. Nu una oarecare, ci din Viena. Credeti ca era la curent cu celebrele conturi ale lui Ceausescu?
Sigur. Sigur stia. Viena era un loc foarte greu, el a stat 17 ani acolo, la inceput nu i-a placut pentru ca era un adevarat cuib de spionaj de peste tot, i-a fost greu. Mai ales ca era foarte vizitat de tot felul de oficiali, ca era o zona de mare interes. Stanculescu, de exemplu, mergea acolo foarte des, imi scria mereu despre asta mama, care nu-l putea suporta, zicea ca e un om alunecos. Dar conturile nu erau ale lui Ceausescu personale, erau ale statului. Nu stiu prea multe amanunte, dar exista un plan al lui Ceausescu sa faca in Romania o banca pentru tarile arabe.

Asta cu banca nu e o legenda?
Nu. Eu o stiu chiar de la Nicu, cu el vorbeam despre planurile astea ale lui taica-sau. Voia sa faca un fel de banca mondiala in regiunea asta. Iar conturile erau alimentate din operatiuni comerciale normale, exporturi, operatiuni cu armament…

DEPRESIV

"Mi se pare lipsit de bun-simt ca eu, un batran de 73 de ani, sa ma agat de viata atata timp cat sotia mea este moarta" - Marin Ceausescu

DESPRE CONTURI

"Conturile nu erau ale lui Ceausescu personale, erau ale statului. Nu stiu prea multe amanunte, dar exista un plan al lui Ceausescu sa faca in Romania o banca pentru tarile arabe" - Mihaela Moraru Ceausescu
×
Subiecte în articol: special ceausescu tata viena marin ceausescu