x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Soarele apune la Neverland - once upon a time...

Soarele apune la Neverland - once upon a time...

de Mihaela Biliovschi    |    03 Iul 2009   •   00:00
Soarele apune la Neverland - once upon a time...
Sursa foto: Mihaela Biliovschi/

Aşa începe şi povestea lui Michael. A fost odată ca niciodată ... a fost un copil talentat. Care a renunţat – sau a fost nevoit să renunţe - la copilăria lui pentru a aduce faimă şi bani familiei. Şi-a făcut datoria cu pasiune şi seriozitate. Atât de multă, încât s-a îndrăgostit de ea - CORESPONDENŢĂ SPECIALĂ DE LA NEVERLAND



A crescut fără să-şi dea seama când au trecut anii. A realizat că a pierdut ce-a fost mai frumos din viaţă între spectacole şi pregătiri, şi nu pe terenul de joacă, aşa cum alţi copii au avut parte. Şi-a petrecut copilăria fiind un adult responsabil iar când s-a trezit era deja la maturitate. A pornit în căutarea fericirii după care a tânjit toată copilăria lui. Numai că, acest Peter Pan a sfârşit tragic.

NEVERLAND – IMAGINEA SUFLETULUI SĂU

Din propria muncă, prin propriile eforturi şi-a construit lumea de vis. Departe de zgomotul oraşului, sus în munţi, între coline, unde şi păsările se rătăcesc. La Neverland. Un mini-orăşel întins pe 11 kilometri pătraţi unde timpul dispare şi apare lumea de poveste, a fericirii eterne. Acolo, Michael a redevenit copilul pe care îl pierduse. S-a înconjurat de alţi copii, „de vârsta lui”, cu care să-şi petreacă timpul. Iar dacă aveţi răgaz să reascultaţi glasul copilului Michael cântând, puritatea din vocea lui, pasiunea, seriozitatea, acestea sunt caracteristicile care au format „inima” superstarului american devenit mai târziu. Neveraland a fost contruit după asemănarea sufletului său.

Neverland există. Am fost acolo ieri. A trebuit să merg, deşi familia Jackson a anunţat clar şi răspicat că Michael nu va fi dus acolo. De ce m-am dus? Din acelaşi motiv pentru care s-au dus şi zecile, sutele de admiratori şi fani. Neverland a fost parte din Michael. Neverland este un brand recreat de Michael. O istorie încheiată trist, căzută pradă Căpitanului cel rău.

NEVERALND, UN BRAND MICHAEL JACKSON


Am mers pentru că, în toată lumea, Neverland a fost locul în care Michael şi-a pus amprenta clar. Drumul până acolo nu a fost atât de rău pe cât am fost avertizată. Sigur, să treci dincolo de traficul din Los Angeles îţi trebuie măcar o oră. Până sus, la Los Olivos –orăşelul neîncorporat aflat în vecinătatea Neverlandului, am făcut 3 ore cu maşina. Peisajul este de nedescris, ca să nu mai spun că am zărit albastrul cerului, în sfârşit. Aer de ţară, curat, cu pajişti ici-colo, căsuţe mici, vechi dar bine-întreţinute, cu beciuri de vin la fiecare pas unde poţi opri pentru o degustare. Cu animale lenevind ici-colo. Drumul de munte ce duce sus la fermă se numeşte Figueroa Mountain Road. Slavă Domnului cu noua tehnologie, că am condus direct la ţintă.

Porţile din metal ale fermei sunt închise. Trandafirii albi prinşi în coroanele aşezate pe porţi au început să se usuce. Mirosul a trecut deja, florile au prins iz de uscat, de ars. Iar el, Michael, e într-un frigider, undeva la o casă mortuară secret sau pe masa unei comisii de investigatori, de analişti, de curioşi. Sau poate deja în groapă. Cine ştie?

NEÎNŢELEGERI ÎN FAMILIE


„Eu cred că familia nu s-a pus de acord cu privire la înmormântare. Altfel nu îmi pot explica de ce atâta nebunie. Mă gândesc că Joe Jackson ar fi vrut o ceremonie publică, probabil să aducă venit familiei, pe când doamna Katherine Jackson poate doar vrea să-şi înmormânteze fiul în mod privat, să aibă posibilitatea să îşi ia rămas bun de la fiul ei aşa cum simte ea”, îmi explică detaliat o tânără care şi-a petrecut toată ziua în faţa porţilor de la Neverland. „Eu cred că este adevăr în ceea ce spui. Am auzit că părinţii lui Michael au o căsnicie foarte dezechilibrată. De fapt, am înţeles că cei doi nici nu au locuit împreună în ultimii ani şi că au rămas căsătoriţi doar pentru a salva aparenţele”, intervine o doamnă ce ţine lângă ea un panou mare, scris cu litere de tipar, negre: „50 de ani binecuvântaţi cu Michael”.

MOARTEA L-A SURPRINS

I-am întrebat pe cei prezenţi ce cred despre faptul că nici la această dată nu se cunoaşte cu exactitate ziua şi locul în care îşi vor putea lua rămas bun de la Michael Jackson. „Nu ştiu ce să cred. Sunt încă în stare de şoc. Oare cine vrea, cu adevărat, să-l vadă pe Michael în groapă? Cred că moartea nu ne-a surprins doar pe noi. L-a surprins şi pe el. Că doar se pregătea de cel mai mare concert pe care l-a avut în ani de zile. Marea revenire pe scenă, şi era atât de bucuros, de entuziasmat. Pregătit! Păi el n-a avut idee că se va stinge într-o clipă de neatenţie. Nu ştiu ce să zic despre zăpăceala asta. Nimeni nu a fost pregătit să-l înmormânteze pe Michael. Deocamdată sunt aici ca să-l plâng şi ca să-i cinstesc memoria. Sunt foarte tristă însă toţi cei prezenţi aici ne încurajăm unii pe alţii şi zâmbim, facem glume, împărtăşim  amintiri despre Michael şi ne este tuturor mai bine”.

Nu sunt mulţi cei prezenţi astăzi la Neverland. Poate vreo sută de persoane, cu jurnaliştii la un loc. Aud vorbe în germană, în spaniolă, italiană, rusă. Fiecare vorbeşte cu fiecare, de parcă s-ar cunoaşte de multă vreme. Toţi au un numitor comun, Michael. Au venit tineri, vârstnici cu copiii, femei şi bărbaţi, albi şi negri. Pe toţi, Michael i-a unit cu muzica lui. Lumea va plânge mult de aici încolo. Paznicii de la poartă s-au împrietenit cu vizitatorii, acceptă să se fotografieze împreună, să treacă dincolo de porţi, chiar şi pentru câţiva centimetri în Neverland. Clădirile nu se văd de la poartă, sunt amplasate mai în interior.

SPIRITUL E LA NEVERLAND, SPUNE FRATELE JERMAINE

Deşi majoritatea celor construite de Michael la Neverland a dispărut, spiritul lui a prins rădăcini. Într-un interviu acordat lui Larry King, fratele lui Michael, Jermaine, a insistat că Neverland rămâne, în opinia lui, locul perfect unde Michael ar putea fi înmormântat. „Aici Michael a fost fericit. Se simte, îi simt prezenţa aici. Sunt convins că Michael ar fi vrut să rămână aici pe vecie”, a spus acesta. Singura persoană din familia Jackson care a afirmat că „Michael nu va fi înmormîntat la Neverland, niciodată, a fost tatăl său, Joe Jackson. Clar, o diferenţă de opinie între doi membri ai familiei cu privire la locul înmormântării.
Am ajuns la Neverand spre lăsarea serii, înainte de apusul soarelui. E greu de explicat ce poţi simţi când te ştii atât de aproape de locul în care Michael s-a simţit „acasă” pentru o bună perioadă de timp. A respirat acest aer, a văzut aceste privelişti, a mers pe aceste drumuri, a admirat frumuseţea naturii.
Pata de culoare de la porţile Neverland o reprezintă, cu siguranţă, jurnaliştii. Aproape că ţi-e milă de ei. Dorm în maşini, cu hainele puse la uscat pe capotă, prăfuiţi şi nespălaţi cu zilele, însetaţi de o ştire. Unul m-a abordat din plictiseală. „Păi tocmai am aflat că George W. Bush va veni la Los Angeles marţi ca să vorbească la înmormântarea lui Michael”, spune oferindu-şi satisfacţie crezându-se mult mai deştept decât visează să fie.

CONFRUNTAREA CU REALITATEA 1500 DE PROCESE

Lumea a venit la Neverland mai mult pentru un fel de terapie. Încercând să găsească o metodă prin care să treacă peste şocul şi durerea pierderii lui Michael. Pe un panou mare din lemn sunt scrise mesaje, de toate culorile, cu tot ceea ce simt ei. Din suflet. E trist. Poate că tristeţea este accentuată şi de faptul că ne simţim vinovaţi. Am crezut atunci când a fost acuzat de netrebnicii. Am crezut mai mult în inocenţa unor copii decât în inocenţa lui Michael. Ei bine, astăzi ştim cu toţii. Michael a fost cel mai inocent copil de pe Planetă. Nu-i aşa?
Nu încerc să fac acum un martir din Michael Jackson. Ci doar să evidenţiez că lumea în care trăim este de o cruzime fără margini. De unde provine? Din invidie. Michael a fost chemat în peste 1.500 de procese de-a lungul carierei sale, cerându-i-se daune în valoare de zeci de milioane de dolari de căciulă pentru diferite pretenţii nefondate sau chiar absurde.

A CREZUT ÎN CUVINTE

Într-un interviu acordat pe când era copil, Michael a fost întrebat cum de reuşeşte să cânte cu atâta convingere. Răspunsul său a fost: „pentru că eu cred în ceea ce cânt”. Muzica lui Michael a fost despre dragoste.
Fanii prezenţi la Neverland au învăţat lecţia. Două tinere vând tricouri Michael Jackson. Una dintre ele numără banii şi se minunează de profit. „Ce facem cu atâţia bani? Poate ar fi mai bine să donăm 20% din profit unei firme de caritate. Să aflăm unde a donat Michael bani şi să donăm tot acolo, în numele lui”. Aceasta este lecţia pe care Michael a predat-o de-a lungul carierei lui.

SĂ-I REDĂM NEVERLAND-UL

E greu să pleci de la Neverland. Întorci spatele unui loc pe care el l-a vrut perfect. Aici întind să-i dau dreptate fratelui său, Jermaine. Neverland este imaginea lui Michael. Iar dacă lumea vrea să plătească tribut, într-adevăr, celui care le-a influenţat viaţa în bine, atunci Neverland trebuie să redevin` paradisul lui Michael.

Mihaela Biliovschi, din Neverland


0-95985-reuters_geneblevins_20090626t024053z_01_luc33_rtrmdnp_3_peoplejacksoncopy.jpg

"Michael, de ce ai plecat? De ce m-ai părăsit? Am simţit întotdeauna că am avut o legătură specială cu Michael. Îl iubeam foarte mult"
Jermaine Jackson - fratele mai mare al lui Michael Jackson



Cel mai mare show

Serviciul în memoria lui Michael Jackson va fi "cel mai mare show de pe Pământ", exact aşa cum a prezis megastarul, arăta ieri cotidianul britanic The Sun. Nu mai puţin de un milion de oameni sunt aşteptaţi la Staples Center din Los Angeles, marţi, 7 iulie. Lor li s-ar putea adăuga 750 de milioane de telespectatori. Stadionul are o capacitate de 20.000 de locuri şi aparţine echipei de baschet Los Angeles Lakers. Vor fi distribuite gratuit 11.000 de bilete pentru ceremonia funebră. Ecrane uriaşe vor fi montate în exterior pentru fanii care nu mai pot încăpea pe stadion. Printre invitaţi s-ar putea număra preşedintele SUA, Barack Obama, dar şi cântăreaţa Diana Ross, ori legendara actriţă de film Liz Taylor, alături de alte personalităţi din showbiz. Construcţia Staples Center, deschis în 1999, a costat 228 de milioane de dolari, stadionul găzduind deja nouă ceremonii de acordare a premiilor Grammy şi concerte cu U2, Prince, Madonna. (Mihaela Mătăchiţă)

Încasări uriaşe
Înregistrările video şi audio din cursul ultimelor repetiţii pentru concertele lui Michael Jackson de la Londra pot să aducă încasări de câteva sute de milioane de dolari şi astfel să şteargă datoriile vedetei. Randy Phillips, directorul AEG Live, a declarat, potrivit Reuters, că firma pe care o conduce a înregistrat suficiente cântece ale lui Michael pentru a lansa două albume şi suficient material video pentru a putea să lanseze un film, un DVD sau chiar ambele, cu imaginile de la ultimele repetiţii ale megastarului, care se pregătea intens pentru cele 50 de concerte pe care ar fi trebuit să le susţină la Arena O2 din Londra. Miza este foarte mare atât pentru compania de producţie AEG, cât şi pentru familia Jackson. "Dacă ne facem cu toţii bine treaba, am putea să strângem, probabil, câteva sute de milioane de dolari doar din înregistrările de care dispunem. Societatea lui Michael ar putea să îşi achite toate datoriile", a explicat Phillips. (MFM)

Era plin de viaţă
Înregistrările de la repetiţiile pentru concertele de la Londra, date publicităţii de organizatori, arată că Michael Jackson era plin de viaţă, contrazicând descrierile privitoare la sănătatea precară a starului înainte de deces. Kevin Mazur, fotograful megastarului timp de 30 de ani, a declarat la Fox News că Michael Jackson arăta sănătos în cursul ultimei repetiţii pentru concertele de la Londra. "Era acelaşi Michael Jackson pe care l-am fotografiat de-a lungul anilor, plin de energie, plin de viaţă", a răspuns Mazur la întrebarea dacă a observat ceva neobişnuit la megastar. Înregistrările îl arată pe Michael dansând şi zâmbind, comenta ieri şi BBC. "Eram atât de emoţionat. Şi când Michael a apărut, am fost şi mai emoţionat, pentru că Michael se întorsese", a declarat Mazur citat de BBC. "Era fericit, era energic, era plin de viaţă. (...) Era ca prima dată când l-am fotografiat, când «mergea pe Lună»", a adăugat el.

Coşciug elegant
Trupul lui Michael Jackson îşi va petrece odihna de veci într-un coşciug din bronz masiv, placat cu aur de 14 karate, informează site-ul TMZ.com, preluat ulterior de majoritatea tabloidelor americane şi europene. TMZ a dat publicităţii imaginea unui coşciug cu tapiţerie albastră, din catifea. A costat 25.000 de dolari şi a fost comandat de familia Jackson în urmă cu două zile. Modelul poartă un nume sugestiv pentru cel care a fost Regele muzicii pop - Prometeu. Prometeu l-a purtat pe ultimul drum şi pe James Brown, celebru cântăreţ de muzică soul şi un foarte bun prieten al lui Michael Jackson. De altfel, în 2007, când a murit Brown, Michael, care a participat la înmormântare, ar fi apreciat coşciugul masiv placat cu aur. Întrebat atunci dacă i-ar plăcea să fie înmormântat într-un coşciug asemănător, Michael a spus că el nu va muri niciodată. Regele muzicii pop a dus o viaţă fastuoasă. Înmormântarea va fi şi ea sub semnul bogăţiei.

Tratament în culise
Surse citate de CNN au anunţat ieri că, în timpul concertelor susţinute în lumea întreagă de Regele muzicii pop în perioada 1996-1997, Michael Jackson era însoţit de cel puţin un medic şi de o miniclinică utilată complet. Departamentul antidrog, care colaborează cu Poliţia din Los Angeles pentru aflarea cauzelor morţii lui Michael Jackson, cercetează în prezent chestiunea medicilor care i-au furnizat cântăreţului medicamente puternice. Autorităţile implicate în investigaţie nu au aflat deocamdată care au fost cauzele morţii megastarului, rezultatele analizelor toxicologice urmând să fie anunţate în două-trei săptămâni. Între timp, Poliţia continuă ancheta, familia se pregăteşte pentru înmormântare, iar contribuabilii din California ar putea să fie nevoiţi să ia o decizie foarte grea, pentru că presa locală a vehiculat ideea potrivit căreia statul ar trebui să susţină cheltuielile pentru funerariile lui Michael.

Casă memorială la Holmby Hills
Ultima locuinţă a lui Michael Jackson, pe care acesta o închiriase pentru 100.000 de dolari pe lună în Holmby Hills, va deveni casă memorială deschisă publicului, a anunţat stilistul francez Christian Audigier, un bun prieten al lui Michael Jackson, citat de AFP. Vasta reşedinţă aparţine în prezent lui Hubert Guez, asociatul stilistului şi proprietar al unei case de modă. Audigier, căruia Michael Jackson i-a încredinţat realizarea hainelor şi a obiectelor ce urmau să fie comercializate în cursul seriei de concerte de la Londra, va cumpăra casa din Holmby Hills pentru "a păstra intacte momentele preţioase pe care stilistul le-a petrecut aici cu megastarul", se arată în comunicatul transmis de Laurent Guyot, ataşatul de presă al lui Christian Audigier. Guyot a precizat că "Audigier va cumpăra această proprietate pentru a face din ea un loc dedicat memoriei starului, la care publicul şi fanii vor avea acces". (MFM)

×