x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Soarele, Luna şi... The Rolling Stones!..."

"Soarele, Luna şi... The Rolling Stones!..."

de Alex Revenco    |    16 Iul 2007   •   00:00
"Soarele, Luna şi... The Rolling Stones!..."
Sursa foto: Frank Micelotta/

La concerte, in afară de cei patru Rolling Stones, pe scenă evoluează o serie de muzicieni consacraţi, care sunt intotdeauna dispuşi să-şi lase deoparte propriile proiecte pentru a fi alături de The Greatest Rock And Roll Band In The World. In continuare, o prezentare a celor mai constanţi colaboratori de turneu.

Parafrazare - de-o veşnicie, pe pămănt avem de toate

La concerte, in afară de cei patru Rolling Stones, pe scenă evoluează o serie de muzicieni consacraţi, care sunt intotdeauna dispuşi să-şi lase deoparte propriile proiecte pentru a fi alături de The Greatest Rock And Roll Band In The World. In continuare, o prezentare a celor mai constanţi colaboratori de turneu.


DARRYL JONES l-a inlocuit din 1994 pe basistul Bill Wyman, nefiind totuşi considerat, oficial, "un Rolling Stone". A colaborat cu Miles Davis şi cu Herbie Hancock, dar şi cu Sting, Peter Gabriel, Eric Clapton.

CHUCK LEAVELL a colaborat cu Eric Clapton, George Harrison, Allman Brothers şi mulţi alţii. Cu Stones a inceput să cănte din 1982 şi de atunci i-a insoţit in toate turneele, fiind considerat, la fel de neoficial, "al şaselea Rolling Stone".

LISA FISCHER vine din Brooklyn şi e backing vocals la Rolling Stones incepănd de la turneul "Steel Wheels/Urban Jungle". In duet cu Mick Jagger are o prestaţie fabuloasă la piesele "Gimme Shelter" şi "You Can’t Always Get What You Want".

BERNARD FOWLER a venit in acelaşi timp cu Lisa, după experienţe diverse in soul, salsa, jazz, hip-hop. Deşi nu e foarte cunoscut publicului, el este prezent pe atăt de multe inregistrări, incăt se spune că "este practic imposibil să nu-i fi auzit măcar o dată vocea".

BLONDIE CHAPLIN a căntat in anii ’70 cu The Beach Boys şi e la Rolling Stones "backing vocalist" (şi, uneori, chitarist) de la sfărşitul anilor ’90.

BOBBY KEYS a inceput să cănte cu Buddy Holly şi a continuat cu The Who, Eric Clapton, George Harrison, Joe Cocker etc. Din 1969 este pe aproape toate albumele Rolling Stones şi i-a insoţit in majoritatea turneelor. Este renumit solo-ul său de sax din "Brown Sugar".

TIM RIES este prezent "de două turnee incoace" in grupul de muzicieni care-i acompaniază pe Stones. El este cunoscut din colaborările cu Paul Simon, Sheryl Crow, Stevie Wonder sau David Lee Roth.

MICHAEL DAVIS, trombon, a căntat cu Frank Sinatra, Bob Dylan, Sting, Aerosmith, Bon Jovi, Sheryl Crow...

KENT SMITH, trompetă, intregeşte secţia de suflători de la concertele Rolling Stones, fiind remarcat şi din colaborările avute cu Sheryl Crow, Norah Jones şi alţii.

Intrarea la concert

E bine de ştiut: porţile stadionului se deschid la ora 16:00 şi (atenţie!) se inchid la 20:00. Se va face control corporal la intrare, iar accesul cu brichete, băuturi de orice fel (inclusiv apă), obiecte contondente, făclii, artificii, petarde, bricege, arme, curele metalice, umbrele etc. este interzis. Folosiţi-vă imaginaţia, dacă aveţi vreun dubiu asupra unui obiect, mai bine lăsaţi-l acasă. Bineinţeles, substanţele toxice sau halucinogene sunt interzise. De asemenea, este interzis accesul cu aparate foto şi camere video. Introducerea medicamentelor de orice fel in stadion este interzisă, iar orice medicament va fi confiscat la intrare.

Persoanele cu afecţiuni sau antecedente medicale trebuie să se inregistreze la punctul de prim ajutor şi pot participa la concert numai cu insoţitor. Este interzis accesul animalelor pe stadion, de asemenea, accesul cu orice fel de autovehicule: biciclete, scutere, roller blades,

ATV-uri etc. Persoanele sub 18 ani nu au voie să consume băuturi alcoolice. Biletul de intrare işi pierde valabilitatea din momentul ieşirii din perimetrul stadionului.

Respectarea celor de mai sus este obligatorie şi va fi asigurată de cei 111 membri ai Rolling Stones Security Staff, la care se vor adăuga jandarmi şi poliţişti romăni sub acoperire.

SFATURI PERSONALE. Din experienţa dobăndită la alte concerte Rolling Stones (şi nu numai) vă pot spune că nu este bine să vă amuzaţi punănd la incercare umorul personalului de ordine. De pildă, la intrebarea "ce ai acolo" e contraindicat să răspundeţi "o bombă", fiindcă seara va avea un sfărşit neplăcut, cu siguranţă. Nu incercaţi să convingeţi pe nimeni că briceagul-breloc de care nu vă despărţiţi niciodată ar fi absolut inofensiv; mai bine lăsaţi-l acasă. In timpul concertului nu uitaţi că la prima incercare de a vă apropia fizic de oricare dintre componenţii grupului Rolling Stones veţi fi imobilizat şi evacuat in afara stadionului. Nu incercaţi nici măcar cu un buchet de flori!

Concertul Rolling Stones este aproape complet, ultimele bilete sunt cele pentru categoriile gazon B (87 lei) şi peluză (97 lei), disponibile la Diverta. Dacă pănă măine nu vor fi epuizate, atunci vor fi puse in vănzare la casele stadionului, la ora 10:00.

Flori de cămp

De multe ori, organizatorii de concerte au "probleme" cănd trebuie să indeplinească cerinţele vedetelor. Cu Rolling Stones problema este foarte simplă: ei nu cer nimic, pentru că işi aduc singuri tot ce le trebuie. Totuşi, componenţii grupului (mai puţin Jagger!) au cerut organizatorilor romăni ceea ce cer intotdeauna, şi anume decorarea cu flori a cabinelor in ziua concertului. Iată lista: două aranjamente florale mici de trandafiri albi in vase de sticlă nu prea inalte, executate in stil "british", un aranjament floral mic de trandafiri galbeni intr-un vas de sticlă nu prea inalt, altul, de dimensiuni medii din crini de Casablanca cu frunze de eucalipt intr-o vază; altul, din crini albi cu eucalipt plăngător intr-o vază; altul multicolor, din flori de cămp intr-o vază; o floare mică de lavandă cu miros proaspăt intr-un ghivechi aspectuos; două aranjamente de dimensiuni medii din crini albi şi eucalipt plăngător; o duzină de trandafiri albi fără ţepi şi nelegaţi (aceştia pot fi aduşi intr-o găleată cu apă).

Sir Michael Philip "Mick" Jagger

Născut la 26 iulie 1943. Unul dintre cei mai bogaţi muzicieni din lume, averea sa fiind estimată la aproape 700 de milioane de dolari. Pasiunea lui Mick pentru cinematografie este notorie; anul acesta, el va produce, impreună cu Martin Scorsese, filmul "The Long Player". Mick e mare amator de fotbal şi de cricket. Are foarte mare grijă de forma sa fizică (e practic in mişcare, căntănd, pe toată durata unui concert de circa două ore!). Probabil a fost cel mai fericit om din lume atunci cănd s-a inventat microfonul fără fir.

Keith Richards

Născut la 18 decembrie 1943. Posedă o impresionantă colecţie de peste 1.000 de chitare, multe dintre ele neatinse, primite cadou. In tandem cu Mick a compus majoritatea căntecelor Rolling Stones. Keith e cunoscut pentru viaţa plină de excese pe care a dus-o in tinereţe, probabil foarte potrivită pentru clasica etichetă "sex, drugs & rock’n’roll". Insă de cănd şi-a făcut o transfuzie totală de sănge a devenit "cuminte". Se imbracă in viaţa de toate zilele exact ca pe scenă. Ambiţie: să cănte rock căt trăieşte.

Ronald David "Ronnie" Wood

Născut la 1 iunie 1947. Un faimos ziarist rock francez a spus despre Ronnie că arată in permanenţă "ca un corb care tocmai s-a trezit din somn". Dacă e intrebat "ce părere ai despre tinerii care seamănă cu tine?", Ronnie răspunde: "Probabil au incercat să semene cu Keith, insă nu au reuşit decăt să semene cu mine!"... Dar nu numai asemănarea fizică, ci şi cea de a cănta la chitară ii reprezintă pe cei doi Rolling Stones. De multe ori, nici măcar ei nu mai reuşesc să identifice cui aparţine un anumit solo de chitară.

Charles Robert "Charlie" Watts

Născut la 2 iunie 1941. In 2006 a fost declarat unul dintre cei mai eleganţi oameni din lume. Pasionat de jazz are de peste zece ani propriul său grup. Intrebaţi separat "care-i liantul care-i ţine pe Rolling Stones impreună de atăt timp", Mick, Keith şi Ronnie au răspuns la fel: "Charlie". Demult, Charlie a avut o altercaţie cu Mick, cănd acesta i-a spus că ar fi "toboşarul lui". Charlie i-a explicat că nici vorbă, el, Mick, este de fapt "solistul lui"! Atenţie: la sfărşitul concertului, Charlie aruncă beţele in public .

×
Subiecte în articol: special rolling stones rolling stones mick