x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Soldaţi habsburgi de Ziua Cetăţii

Soldaţi habsburgi de Ziua Cetăţii

de Lucian Dobrater    |    26 Apr 2009   •   00:00
Soldaţi habsburgi de Ziua Cetăţii
Sursa foto: Lucian Dobrater/JURNALUL NAŢIONAL

Zeci de soldaţi îmbrăcaţi în uniforme medievale vor patrula de la sfârşitul acestei luni în cetatea din Alba-Iulia. "Garda cetăţii" va fi formată din peste 50 de soldaţi, organizaţi în trei corpuri militare: artilerie, infanterie şi cavalerie.



În fiecare zi, la ora 12:00, la trei dintre porţile cetăţii Vauban din Alba-Iulia va avea loc un ceremonial militar, cu schimbarea gărzii. Corpul de artilerie funcţionează deja de aproape doi ani. Noutatea o reprezintă însă corpul de cavalerie şi cel de infanterie. Pentru cavalerie au fost achiziţionaţi din Olanda şase cai frizieni, chiar de la Centrul de Reproducere a Cailor Frizieni. Negri, cu coama şi coada lungă, caii frizieni sunt consideraţi o rasă cu sânge cald, fiind extrem de agili şi totodată docili. "Caii frizieni s-au adaptat foarte bine la condiţiile noastre. În prezent efectuăm antrenamente pentru traseul dintre cele două porţi", a spus Gabriel Crişan, şeful centrului de echitaţie.

Primarul municipiului, Mircea Hava, a precizat că o prezenţă inedită în cetate vor fi patrulele călare care vor asigura atât paza în şanţurile fortificaţiei, dar vor oferi şi indicaţii turiştilor aflaţi în zonă. Hava a spus că se intenţionează introducerea unui ceremonial special în cetate, prin care se va schimba garda, iar cel puţin o dată pe săptămână grupul de artilerie va trage salve de tun în cadrul unei ceremonii de arborare a steagului municipiului.

Celula lui Horea de la Alba. Reprezentantul societăţii Corint, Cosmin Suciu, a precizat că toţi soldaţii vor fi îmbrăcaţi în uniforma habsburgică a primei jumătăţi a secolului al XVIII-lea, atunci când a fost construită fortificaţia din Alba-Iulia. "O dată cu sărbătoarea cetăţii va fi lansat şi programul turistic în cetatea din Alba-Iulia. În fiecare zi, la ora 12:00, la Poarta a III-a va avea loc un ceremonial militar, cu schimbarea gărzii. Infanteria şi artileria vor executa, de asemenea, un ceremonial specific cetăţii de tip Vauban", a declarat Cosmin Suciu, directorul de dezvoltare turistică a societaţii "Grup Corint". De "Ziua Cetăţii" va fi inaugurat oficial şi podul mobil de la Poarta a III-a, o replică a celui existent în epoca medievală.

Ultima referire documentară la vechiul pod mobil datează din 1849, din timpul asedierii cetăţii Alba-Iulia în perioada revoluţiei. Nu se ştie în ce condiţii a dispărut podul mobil, iar şanţul a fost umplut cu pământ. Pentru reconstituirea acestuia, arhitecţii din Alba-Iulia au studiat planurile cetăţii, aflate într-o arhivă din Viena. Reconstituirea podului mobil a fost inclusă într-un amplu program de restaurare a Porţii a III-a. Cea mai impunătoare dintre cele şase porţi ale Cetăţii Vauban din Alba-Iulia, Poarta a III-a, a fost redată circuitului turistic în decembrie 2008, după mai bine de un deceniu de la demararea lucrărilor de restaurare şi care au costat peste 3,3 milioane de lei. Timp de peste zece ani, Poarta a III-a, unde se află şi celula lui Horea, a fost ascunsă privirilor, întregul monument nemaiputând fi admirat de turişti în toată această perioadă. Lucrările de restaurare a Porţii a III-a au început în 1998, în timpul ministeriatului lui Ion Caramitru. Proiectul de restaurare a Porţii a III-a este semnat de arhitect Gheorghe Lăncrănjan, lucrările fiind deosebit de laborioase.

Acum 300 de ani. Cetatea din Alba-Iulia a fost ridicată între anii 1714 şi 1738, după un plan al arhitectului italian Giovanni Morando Visconti. Lucrările propriu-zise la fortificaţia de la Alba-Iulia au început la 4 noiembrie 1715, când s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat împăratului, situat pe latura de nord a cetăţii. Centrul militar al Transilvaniei şi depozitul general pentru armament au valoare arhitecturală datorită lucrărilor în piatră realizate de sculptori italieni, în urmă cu 300 de ani. Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 kilometri, acestea fiind ridicate cu ajutorul a 20.000 de iobagi. Înainte de a se ridica fortificaţia de tip Vauban, pe acest loc a mai existat o cetate medievală, iar anterior, de prin 104, exista acolo un castru roman. Cetatea din Alba-Iulia are şapte bastioane: Eugeniu de Savoia, Sf. Ştefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano şi Sf. Elisabeta. Intrarea se face prin şase porţi, decorate cu statui şi reliefuri. Trei dintre porţi erau spre oraş, iar celelalte trei erau spre câmpul de instrucţie. Din cele şase porţi, se mai păstrează în forma iniţială doar porţile I, III şi IV, iar din poarta a II-a mai există doar stâlpii laterali.

×
Subiecte în articol: eveniment cetăţii alba iulia iii-a