x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sonia, fetița care a murit pentru că avea cizme prea mari 

Sonia, fetița care a murit pentru că avea cizme prea mari 

de Mariana Zaharia    |    15 Iun 2022   •   07:20
Sonia, fetița care a murit pentru că avea cizme prea mari 

O viață scurtă și plină de greutăți a avut o fetiță din Argeș, iar sărăcia a dus-o în mormânt. Învățată cu munca și grijile, fetița a fost victima unui accident incredibil.

Din cauză că purta cizme cu câteva numere mai mari, a căzut din căruța plină cu lemne, s-a lovit la cap și a murit! Cei care monitorizează familiile sărmane spun că este o tragedie ce s-ar putea repeta. Mulți copii încalță sau îmbracă ce primesc ca ajutor. De multe ori, indiferent de mărime.

Tragedia a avut loc în satul Malul Vânăt, comuna Merișani, din județul Argeș. Sonia, o fetiță în vârstă de 12 ani, s-a dus împreună cu mama ei, cu căruța, la lemne în pădure. Fata era harnică și deseori era văzută în timp ce își ajuta mama la treburi. În ziua nenorocirii, copila era încălțată cu o pereche de cizme din cauciuc, mai mari cu două numere decât purta ea. Familia obișnuia să primească haine și încălțăminte de la oamenii care îi știau amărâți și voiau să-i ajute. Nu avea altele mărimea ei, iar la pădure era noroi și mama s-a gândit că fata  nu poate merge în papuci sau în teniși, așa că i-a dat încălțările, chiar dacă erau mai mari. Se spune că de aici i s-a tras moartea. Sonia s-a urcat în căruța încărcată cu lemne și din cauza încălțărilor nu a avut stabilitate, i-a alunecat piciorul din cizmă. A căzut și s-a lovit la cap. A fost preluată de o ambulanță, dar când a ajuns la Spitalul de Pediatrie Pitești era moartă.

Copila a avut o viață nefericită. Părinții sunt despărțiți, iar mama a rămas să își crească singură cei patru copii. Sonia era singura care o putea ajuta, pentru că sora mai mare, în vârstă de 14 ani, este însărcinată și trebuie să nască în maximum două săptămâni, iar ceilalți doi frați, un băiat de 8 ani și o fetiță de 6 ani, sunt prea mici, așa că niciunul nu putea să meargă la pădure. 

Mama nu a avut bani de înmormântare

Mama copilei decedate nu are serviciu, iar singurul venit este alocația copiilor. Ca să aibă ce le pune pe masă, femeia se ducea deseori la lemne în pădure, cu calul și căruța. După moartea fetei, oamenii din sat au făcut donații, fiindcă femeia nu avea bani pentru înmormântare.

„Este o familie sărmană. Mama şi copiii locuiesc într-un container pus la dispoziţie de Primărie. Este divorțată. Se ducea la pădure, din asta trăia. Am aflat că fata a căzut din căruţă că avea nişte cizme cu câteva numere mai mari. La înmormântare, biata femeie nu avea bani să facă rânduielile creştineşti. Au sărit mulţi oameni să o ajute. Vecinii şi cadrele didactice de la şcoală s-au mobilizat, o organizaţie, i-am dat şi eu ceva bani... 500 de lei şi i-am pus la dispoziţie locul de veci fără taxă. Știam că nu are din ce să plătească. Mama și fiica aveau o legătură foarte apropiată. Mama nu vrea să accepte că fata a murit”, a povestit preotul Leonard Dănciulescu, de la Parohia Merişani. 

 „Se vedea că este un copil muncit”

Copila era elevă în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială Merişani. Lipsea des, mai mult decât sora şi fratele ei. Cadrele didactice au încercat să o ajute şi au introdus-o într-un program de consiliere psihologică.

„Mai venea la școală, nu era un copil care abandonase, dar lipsea. Când venea, îți dădeai seama de condiția ei. Era curat îmbrăcată, dar se vedea că este un copil muncit. Făcea față cu greu cursurilor. Sora ei, Bianca (n.r. fata însărcinată) a încheiat cursurile clasei a VIII-a anul acesta. Ea venea mai des la școală decât Sonia. Când o întrebam pe Sonia de ce nu a venit la școală, doar ridica din umeri. Uneori spunea că a fost bolnavă. Era bolnăvicioasă, că mai mereu îi curgea nasul. A fost consiliată de psihologul școlii, dar cu greu scotea cuvintele de la ea. Răspundea doar la întrebări, nu se deschidea ea să vorbească. Fratele mai mic a terminat clasa a II-a. Colegii mei au donat bani ca să-i dăm mamei pentru înmormântare”, a declarat pentru Jurnalul Adriana Ionescu, director la Şcoala Gimnazială Merişani.

Băiețel de 13 ani, dus de mânuță să se facă cioban

Din nefericire, mulţi copii din România sunt victime ale sărăciei sub diverse forme. Tot în Argeş, în comuna Călinești, în anul 2021, un copil de 13 ani a fost dus de mamă ca să muncească la o fermă de animale, ca cioban. Băiatul avea mult de muncă pentru vârsta lui. Nu era folosit numai ca păstor, era pus şi la alte treburi în cadrul fermei. Într-una din zile, a fost văzut de un client care s-a dus la stână să cumpere brânză. Acesta a sesizat Direcţia Generală de Protecţie a Copilului Argeş. În urma anchetei, s-a stabilit că mama copilului a fost cea care l-a dus pe băiat la fermă şi primea lunar bani pentru ce muncea minorul. A fost luată măsura plasamentului de urgenţă pentru copil.     

Sărăcia a sărit de 50%, în rândul copiilor de la țară

Potrivit unui raport al Organizaţiei Salvaţi Copiii, 1,5 milioane de copii din România sunt afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională în care trăiesc, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate.

Acest risc al sărăciei variază de la 19,9% în marile orașe la 30% în orașele mici și suburbii și atinge un îngrijorător nivel de 50,5% în mediul rural.

Datele comparative ale UE ne arată că, la nivelul populației generale din țara noastră, procentul gospodăriilor care nu își permit măcar o dată la două zile o masă cu carne/pește sau alt tip echivalent de proteine ajungea la 14,7% (media UE fiind de 8,1%). Mai mult, procentul crește la 28,3% pentru familiile cu trei sau mai mulți copii și la 30%, în cazul familiilor monoparentale.

„Mama şi copiii locuiesc într-un container pus la dispoziţie de Primărie. Se ducea la pădure, din asta trăia. Am aflat că fata a căzut din căruţă că avea nişte cizme cu câteva numere mai mari”

preot Leonard Dănciulescu.

„Mai venea la școală, nu era un copil care abandonase, dar lipsea. Când venea, îți dădeai seama de condiția ei. Era curat îmbrăcată, dar se vedea că este un copil muncit. Făcea față cu greu cursurilor”

Adriana Ionescu, director la Şcoala Gimnazială Merişani.

×
Subiecte în articol: merisani