x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Șoșoacă, dezlănțuită. Cere abrogarea Acordului de acceptare de către România privind Corporația Financiară Internațională

Șoșoacă, dezlănțuită. Cere abrogarea Acordului de acceptare de către România privind Corporația Financiară Internațională

de Ion Alexandru    |    02 Oct 2024   •   08:00
Șoșoacă, dezlănțuită. Cere abrogarea Acordului de acceptare de către România privind Corporația Financiară Internațională

O propunere legislativă aflată pe masa Parlamentului, având-o ca inițiatoare pe fosta senatoare Diana Iovanovici Șoșoacă, vizează abrogarea unei legi din 1991 privind acceptarea de către România a Acordului privind Corporația Financiară Internațională. Autoarea susține că prin această lege, apărută sub conducerea lui Ion Iliescu, „cel mai mare trădător de neam din istoria recentă și contemporană”, România și-a cedat suveranitatea unei corporații și, astfel, s-a aflat răspunsul pentru ce a fost „asasinat Nicolae Ceaușescu”. Mai mult, Șoșoacă susține că această corporație, prin intermediul „trupelor americane de ocupație din România”, a decis președinții. Diana Șoșoacă este candidat la alegerile prezidențiale de luna viitoare. Un alt prezidențiabil, liderul AUR George Simion, și-a pus recent semnătura de susținere pe o altă propunere legislativă care vizează declararea nulității Acordului de cooperare în domeniul securității între România și Ucraina, semnat, la 10 iulie 2024, la Washington.

Proiectul de lege în discuție propune abrogarea Legii nr. 28/1991 privind acceptarea de către România a Acordului (Statutului) privind Corporația Financiară Internațională (C.F.I.) și a intrat pe rolul Camerei Deputaților la data de 23 septembrie 2024, fiind inițiat de fosta senatoare SOS România Diana Iovanovici Șoșoacă, în prezent europarlamentar, care candidează la alegerile prezidențiale.

Inițiativa legislativă are un singur articol, conform căruia Legea 28/1991 se abrogă, și se află în consultare publică până în data de 28 octombrie. Inițiatoarea susține, în expunerea de motive care însoțește acest demers legislativ, că „după Revoluția - Lovitură de stat din 1989, fără ca poporul român să fie consultat, Parlamentul României a adoptat, în anul 1991, Legea 28/1991, prin care România acceptă Acordul (Statutul) privind Corporația Financiară Internațională (C.F.I.), instituție care face parte din Grupul Băncii Mondiale. Evident că s-au impus condiții la acel moment care ne dau unul dintre principalele motive pentru care Nicolae Ceaușescu a fost asasinat de grupurile infracționale organizate ce au preluat puterea, în frunte cu Ion Iliescu, cel mai mare trădător al acestui neam din istoria modernă și contemporană a României”.

Mai departe, Șoșoacă scrie că, „în fapt, prin această lege se instituie intrarea pe piața românească a multinaționalelor și a unor sume imense de bani, dar nu pentru popor sau bugetul statului, ci pentru dezvoltarea unor consorții internaționale care sunt exceptate până și de la executare silită, plata de impozite, poprire etc., și, mai mult, încălcându-se principiile constituționale, această Corporație capătă puteri ce subordonează inclusiv Constituția României peste care aceasta tronează, instituind o imunitate totală suprastatală”.

„România nu mai are suveranitate”

În documentul citat, se mai susține că „sediul central al acestei Corporații se află la Washington, USA, astfel că avem răspunsul trupelor armate americane de ocupație din România și numirea de către aceștia a președinților României, precum și fraudarea alegerilor pentru a rămâne la putere oamenii pe care aceștia îi controlează. (…) De fapt, acum se explică de ce România nu mai are suveranitate, cel puțin economică, și de ce ne-a fost distrusă industria, agricultura și poporul a fost dat afară din țară”.

Diana Iovanovici Șoșoacă afirmă: „În fapt, prin prezenta lege, ce subordonează România unei corporații, România nu a fost niciodată condusă de președinte, guvern sau parlament, ci prin comenzi din afară, prin intermediul acestei corporații, care și-a însușit toate bogățiile țării”.

„La data adoptării acestei legi era vid constituțional, întrucât Constituția României a intrat în vigoare la data de 21 noiembrie 1991, ori această lege a fost publicată în Monitorul Oficial în martie 1991, ceea ce înseamnă că totul a fost premeditat și nelegitim. (…) Această lege nu respectă dispozițiile constituționale. (…) Practic, niște oportuniști și infractori s-au erijat în conducători de drepturi asupra unei țări și națiuni, fără ca poporul să îi instituie și să delege atribuții, care au emanat niște norme neaprobate de popor”, conchide fosta senatoare SOS România în această expunere de motive halucinantă.

Avize negative în serie

Cum era și de așteptat, Consiliul Economic și Social a avizat negativ acest proiect de lege. Conform documentului remis, CES arată că „abrogarea legii ar transmite un semnal negativ investitorilor, ar putea genera instabilitate economică și afecta negativ sectorul privat”.

De asemenea, și Consiliul Legislativ a avizat nefavorabil proiectul de lege al Dianei Șoșoacă, precizând: „inițiativa retragerii României dintr-un acord la care este parte aparține exclusiv puterii executive și nu poate face obiectul unei propuneri legislative a deputaților sau a senatorilor ori a unei inițiative legislative a cetățenilor”. Instituția condusă de Florin Iordache mai apreciază că reglementarea în cauză nu poate fi promovată în forma propusă.

La rândul său, Guvernul României, condus de Marcel Ciolacu, a transmis Parlamentului un punct de vedere din care rezultă că Executivul nu susține abrogarea Legii nr. 28/1991. „Prin simpla abrogare a Legii nr. 28/1991, nu încetează calitatea României de stat parte la Acordul (Statutul) privind Corporația Financiară Internațională”, se mai precizează în acest punct de vedere transmis de Palatul Victoria.

Reamintim că, recent, tot pe masa Camerei Deputaților, mai exista un proiect de lege inițiat de Diana Iovanovici Șoșoacă, vizând abrogarea legii de organizare și funcționare a Jandarmeriei Române.

Nici Simion nu se lasă mai prejos și a semnat pentru o altă lege controversată

Tot la Parlament se mai află un proiect de lege controversat. Luna trecută, „Jurnalul” a dezvăluit că deputații social-democrați Daniel Ghiță și Daniel Tudorache apar ca susținători cu semnătură ai unui proiect de lege depus la Camera Deputaților care vizează nici mai mult, nici mai puțin decât declararea nulității Acordului de cooperare în domeniul securității între România și Ucraina, semnat, la 10 iulie 2024, la Washington, de președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski. Autorii legii sunt neafiliații Dumitru Coarnă și Nicolae Roman, care susțin că Acordul este un tratat bilateral, care nu putea fi pus în aplicare de către președintele României, fără ratificarea actului de către Parlament. 

Apoi, cei doi autori susțin că acest Acord „pune în pericol pacea în România, afectează apărarea națională și stabilitatea economică a României, implicând cheltuieli și sacrificii inacceptabile pentru poporul român”.

După apariția acestei informații în spațiul public, lista susținătorilor acestui proiect de act normativ a crescut, apărând și semnătura deputatului George Simion, președinte al AUR și candidat la Președinția României. Revenind la proiectul de lege în cauză, acesta a fost avizat negativ atât de Consiliul Economic și Social, cât și de Consiliul Legislativ și se află în consultare publică până pe data de 21 octombrie 2024.

×