x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sotii Florescu - baronii salubritatii din Valcea

Sotii Florescu - baronii salubritatii din Valcea

de Octavian Herta    |    22 Sep 2005   •   00:00
Sotii Florescu  -  baronii salubritatii din Valcea

Familia Florescu este cunoscuta ca una dintre cele mai prospere din Ramnicu-Valcea. Gabriel si Clara controleaza piata gunoaielor in zona, reusind sa cladeasca un imperiu financiar, extins in opt orase. In curand, societatea acestora va intra pe piata salubritatii din Istanbul, unde contractul se ridica la circa 300 de milioane de euro.

Familia Florescu este cunoscuta ca una dintre cele mai prospere din Ramnicu Valcea. Gabriel si Clara Florescu controleaza piata gunoaielor in zona, reusind sa cladeasca un adevarat imperiu financiar.

Firma SC Urban SA, in care actionar majoritar este Teodor Gabriel Florescu, are incheiate contracte de prestari servicii, respectiv ridicarea deseurilor menajere, cu peste 90% dintre agentii economici si asociatiile de locatari din oras. Desi afacerea cu gunoaie a sporit cifra de afaceri a firmei de sapte ori in doar sase ani, patronii sustin ca business-ul nu este rentabil. Practic, Urban este societatea care a apartinut fostei RAESA (Regia de Gospodarire Comunala). In 1995, printr-o hotarare a Consiliului Judetean Valcea, Serviciul de salubritate s-a desprins din RAESA, avand ca principal obiectiv prestarea serviciilor de salubrizare pe piata locala. In acea perioada, Teodor Gabriel Florescu lucra la societatea valceana Cozia Forest ca inginer. In 1997, el devine salariat al Urban prin transfer in interesul serviciului, fiind angajat ca inspector-sef. La scurt timp, societatea a fost privatizata prin metoda PAS. Actionari au devenit chiar salariati din cadrul societatii. In urma unei sedinte a AGA, s-a hotarat ca Florescu sa devina director general al societatii. Noul manager detinea in acea perioada 51% din actiuni. Practic, atunci a fost inceputul dezvoltarii spectaculoase a societatii. Acum Florescu detine 70% din actiunile companiei.

RETEAUA. In doar cativa ani, Florescu reuseste sa castige licitatia pentru prestarea serviciilor de salubrizare in Sectorul 6 al Bucurestiului. Urmeaza Otopeni, Eforie Nord si Eforie Sud. In aceste ultime doua localitati, salubrizarea se realizeaza in colaborare cu Utilserv 96 SRL. Firma se dezvolta rapid. Brasov, Pitesti, platforma industriala Mioveni devin rapid "prazi" consistente pentru firma lui Florescu. Dar ambitiile acestuia nu se opresc aici. In scurt timp, Cluj si Baile Govora ar putea fi salubrizate tot de firma sa. Mai mult, in aceasta toamna, firma ar putea intra pe piata turceasca a gunoiului intr-unul din cartierele Instanbulului. Valoarea contractului: 300 milioane de euro. Din aceasta suma, portia Urban-ului este de circa 15%.

CONTRE CU PRIMARIA. De-a lungul timpului, relatiile firmei cu autoritatile locale, in special cu Primaria Ramnicu Valcea, nu au fost dintre cele mai bune. Niciodata intre Urban si Primarie nu a existat un contract, firma ocupandu-se doar de ridicarea deseurilor menajere. Astfel, au fost incheiate contracte cu agentii economici si cu asociatiile de locatari. Partea cea mai grasa de salubritate revine Administratiei Domeniului Public (ADP), societate aflata in subordinea Consiliului Local. ADP se ocupa de curatenia orasului si de deszapezire, adica exact de acele domenii spre care vin banii publici. Clara Florescu, cea care se ocupa de Ramnicu Valcea, spune ca in prima licitatie din istoria orasului privind salubrizarea, care va avea loc cel mai probabil in luna octombrie a acestui an, nu vor fi licitate serviciile de deszapezire si de curatenie ale orasului, ci doar cel privind colectarea deseurilor menajere. Serviciile nelicitate vor reprezenta in continuare monopolul Administratiei Domeniului Public. "Nu mi se pare normal. Ar trebui ca si aceste servicii sa fie scoase la licitatie, nu sa ramana tot la stat", spune sotia magnatului valcean. In acest moment, Urban detine peste 90% din piata deseurilor menajere din Ramnicu Valcea, iar restul, SC Bim SRL.

SARACII OAMENI BOGATI. Florestii nu se considera niste oameni bogati. Ei spun ca tot ce au castigat au reinvestit in firma. Totusi nu stau chiar asa rau precum spun. In urma cu patru luni si-au cumparat o casa in Ramnicu Valcea, pe Strada 1 Mai, cu 3 dormitoare si un living. Tot in acest an au achizitionat un apartament luxos intr-o vila din Bucuresti, care a costat circa 100.000 de euro. La cele doua imobile se adauga o cabana in localitatea valceana Ciunget, aflata in constructie. Dar averea sotilor Florescu nu se opreste aici. Ei detin un teren in zona Troianu a municipiului Ramnicu Valcea si un altul in Snagov, in suprafata de circa 900 mp. Acesta din urma ar proveni de la fratele Clarei Florescu, in contul unei datorii de 10.000 de euro pe care acesta ar fi avut-o de achitat. Cat despre conturi bancare, nu prea se pune problema, sustine Clara Florescu. "Credeti sau nu, noi nu avem bani lichizi. Reinvestim totul si pastram cat sa traim decent. Averea noastra este firma care, intr-adevar, valoreaza foarte mult. Dar nu avem bani", mai spune Clara Florescu.

Sotii Florescu spun ca Ramnicu Valcea nu este profitabil pentru afacerile cu gunoaie, dar este orasul lor de suflet. "Aici nu avem profit, din cauza monopolului ADP in cazul curateniei orasului. Valcea este doar o parte a Urban-ului, care nu face altceva decat sa supravietuiasca. Masinile care lucreaza aici nu sunt obtinute din profitul adus de oras. De-abia reusim sa achitam datoriile curente cu banii incasati aici. Din contractele incheiate direct cu primariile scoatem bani", mai spun baronii din Valcea.

MONOPOL GARANTAT DE PRIMAR. La licitatia din luna octombrie, Primaria Ramnicu Valcea intentioneaza sa imparta orasul pe zone de activitate, care vor fi licitate separat. Daca acest lucru se va intampla, Urban ameninta sa se retraga din licitatie. In plus, patronii societatii spun ca ar putea parasi definitiv orasul, mutandu-si sediul social in alta parte. "In nici un caz la licitatia din octombrie nu se va zona orasul. Firmele nu vor acest lucru si nu ar participa in acest caz. Va fi scos tot orasul, doar in ceea ce priveste ridicarea si transportarea deseurilor menajere. Mi se pare normal sa pastram curatenia orasului, deszapezirea si spatiile verzi. ADP (Administratia Domeniului Public - n.r.) are utilaje si e pacat sa dam banii unei firme private. Ar insemna sa platim pentru deszapezire indiferent daca ninge sau nu. Am iesi mult mai scump cu o firma privata", sustine Mircia Gutau, primar Ramnicu Valcea. Potrivit primarului, licitatia din octombrie trebuie castigata de o singura firma, pentru ca orasul este unul de mici dimensiuni.

FARA BANI
"Credeti sau nu, noi nu avem bani lichizi. Reinvestim totul si pastram cat sa traim decent. Averea noastra este firma, care, intr-adevar, valoreaza foarte mult. Dar nu avem bani" - Clara Florescu, sotia patronului de la Urban

FARA PARTID
Despre Teodor Gabriel Florescu (foto) se spune ca a sponsorizat anumite partide politice in campaniile electorale din 2000 si 2004. Cel mai des este pomenit numele fostului partid de guvernamant - PSD. Seful PSD Valcea, Ion Calea, neaga ca ar fi primit vreun ban de la familia Florescu. Nici Clara Florescu (foto) nu a confirmat aceste banuieli. "Sotul meu merge pe principiul ca afacerile nu se impaca cu politica. Nu a fost si nu este membru de partid. Nici inainte de 1989 nu a fost in PCR. Despre sponsorizarea partidelor politice nu stiu nimic. Sunt lucruri pe care el nu mi le spune. Dar ajuta foarte multa lume. A fost foarte solicitat sa intre in politica de toate partidele care au fost la guvernare. Asa se intampla, oamenii de afaceri sunt foarte solicitati", spune Clara Florescu. La data de 30 iunie 2005, cifra de afaceri a Urban era de 519 miliarde de lei, cu un profit de 1,2 miliarde de lei. Tot la acea data, firma era datoare la stat cu 13 miliarde de lei, reprezentand restante curente. Daca in anul 2000 firma avea o cifra de afaceri de 3 milioane de euro, aceasta a crescut in 2004 la 15,2 milioane de euro. Pentru anul 2005, cifra de afaceri estimata este de 23,7 milioane de euro.
×