SCANDAL ● Tiganii din Timisoara acuza ca dau bani grei functionarilor publici
Primaria Municipiului Timisoara continua in forta demolarea caselor
tiganesti, ridicate fara autorizatie de constructie. Daca pina acum, la
vederea buldozerelor, romii de matase din orasul de pe Bega urlau cit
ii tineau plaminii si amenintau cu uciderea sau incendierea propriilor
copii, ieri, la o actiune similara, tiganii au fost cit se poate de
pasnici. Chiar politicosi si cooperanti! Asta pina la sosirea
angajatilor Primariei Timisoara. De aici si pina la acuze nu a mai fost
decit un pas.
SCANDAL ● Ţiganii din Timişoara acuză că dau bani grei funcţionarilor publici
Primăria Municipiului Timişoara continuă în forţă demolarea caselor ţigăneşti, ridicate fără autorizaţie de construcţie. Dacă pînă acum, la vederea buldozerelor, romii de mătase din oraşul de pe Bega urlau cît îi ţineau plămînii şi ameninţau cu uciderea sau incendierea propriilor copii, ieri, la o acţiune similară, ţiganii au fost cît se poate de paşnici. Chiar politicoşi şi cooperanţi! Asta pînă la sosirea angajaţilor Primăriei Timişoara. De aici şi pînă la acuze nu a mai fost decît un pas.
Proprietarii imobilului de pe Strada Ialomiţa nr. 51, demolat de angajaţii Primăriei Timişoara, au acuzat inspectorii instituţiei, în gura mare, că au luat bani grei pentru a trece cu vederea cum se ridica sub nasul lor o clădire fără autorizaţie. Cumnatul proprietarului, Minel Cîrpaci, susţine că, în primă fază, angajaţii Direcţiei de Urbanism i-au cerut să dea jos acoperişul casei, cu promisiunea fermă că, după acest episod, va obţine mult-dorita autorizaţie de construcţie. "După aceea au cerut 20.000 de euro ciubuc. Domnul Nemeş (n.r. – Iosif Nemeş este angajat la Primăria Timişoara, în cadrul Direcţiei de Urbanism) ne-a cerut aceasta. Zicea că el are cunoştinţe la Primărie şi rezolvă toată treaba cu 20.000 de euro. Dar noi n-am mai avut încredere, că am dat în cinci ani peste 15.000 de euro în dreapta şi-n stînga, cîte 1.000, cîte 2.000...", urla ţiganul Cîrpaci în gura mare, de faţă cu vreo zece poliţişti, sosiţi la faţa locului ca să păstreze liniştea şi ordinea publică.
CIRC PE BANI. Evident, angajaţii IJP Timiş s-au făcut că nu aud acuzele grave aruncate ca la uşa cortului şi la nervi de Minel Cîrpaci. Cu atît mai mult cu cît chiar şi Iosif Nemeş, angajat al municipalităţii, era de faţă la confruntarea în direct. Cu una, cu două, funcţionarii publici ai MIRA şi ai Primăriei Timişoara au întors capul şi şi-au văzut în continuare de formalităţile de demolare! De parcă nimic nu s-ar fi întîmplat! Mai mult, Iosif Nemeş a dispărut, la un momentat dat, de la faţa locului, făcîndu-se nevăzut în mulţime. După ore întregi de la episodul demolării imobilului de pe Strada Ialomiţa nr. 51, Iosif Nemeş a fost de găsit pe telefonul său mobil, pe care pînă atunci îl avusese închis. Angajatul municipalităţii a refuzat să comenteze aceste acuzaţii. Funcţionarul public s-a mulţumit doar să spună că, "Sîntem obişnuiţi la Primărie cu astfel de acuzaţii". În schimb, şeful domniei-sale, arhitectul Sorin Ciurariu, a declarat că, la o plîngere prealabilă, va demara o anchetă internă pentru a verifica acuzele clanului Cîrpaci. "Există şi alte instituţii abilitate care se pot sesiza. Să facă cine vrea anchetă! Pînă una-alta, şi acuzele trebuie probate", a conchis arhitectul-şef al Timişoarei.
TIR DE ACUZE. Minel Cîrpaci a mai acuzat Primăria Timişoara că nu l-a avizat şi nici nu l-a înştiinţat că va începe demolarea. "M-am trezit pur şi simplu cu buldozerul la uşa clădirii", spune ţiganul. Pe de altă parte, reprezentanţii municipalităţii susţin că au aplicat procedura standard: "Punem în aplicare o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Iniţial, proprietarul a fost avertizat şi a spus că îşi va demola singur construcţia, dar nu a făcut-o", a declarat Radu Gyula, de la Direcţia de Patrimoniu a Primăriei. Proprietarii au demolat numai acoperişul de bunăvoie, dar pentru că nu au pus în aplicare sentinţa judecătorească, Direcţia de Patrimoniu a dispus demolarea construcţiei. Imobilul de pe Strada Ialomiţa nr. 51 are două niveluri, iar suprafaţa terenului este de 1.300 mp. După spusele lui Minel Cîrpaci, valoarea construcţiei depăşeşte 1 milion de euro. Clădirea de pe Strada Ialomiţa numărul 51 a fost începută în urmă cu cinci ani, fără autorizaţie de construire, iar în 2004 a existat prima decizie a instanţei pentru demolare. Proprietarii au făcut contestaţie, iar Judecătoria Timişoara a respins-o.
Istorie
Prima casă ţigănească demolată la Timişoara a fost tot în zonă, pe Strada Şt.O. Iosif, şi a aparţinut tot unui membru din clanul Cîrpaci. Clădirea a fost pusă la pămînt în 2002, tot din cauză că nu avea autorizaţie de construcţie şi tot în urma unei decizii judecătoreşti. Cîteva luni mai tîrziu a urmat un alt imobil ţigănesc, de această dată de pe Calea Aradului. Nici în acest caz, romii nu au respectat autorizaţia de construcţie primită de la Primăria Timişoara.Mai mult, proprietarul a refuzat în mod repetat să aducă imobilul la forma iniţială. Istoria construcţiilor ţigăneşti fără autorizaţie a continuat şi pe Bv. CD Loga, arteră din plin centrul Timişoarei. Abia la intervenţia prefectului de Timiş, Ovidiu Drăgănescu, casa a fost adusă la starea iniţială, după ce, mai bine de patru ani, ţiganii au lăsat clădirea fără acoperiş, tocmai în ideea de a se prăbuşi de la sine şi a putea ridica în loc un palat cu zeci de turnuleţe.
Citește pe Antena3.ro