Tulcea - Ceamurlia de Jos
O reactie taman pe dos au avut ieri oamenii din Ceamurlia de Jos. Daca acum trei zile satenii isi pazeau gainile din curte cu furci si cu topoare, acum, de cand au aflat ca exista virusul aviar, oamenii s-au repezit la veterinari sa le ia cat mai repede din ograda pasarile blestemate.
Tulcea - Ceamurlia de Jos
O reactie taman pe dos au avut ieri oamenii din Ceamurlia de Jos. Daca acum trei zile satenii isi pazeau gainile din curte cu furci si cu topoare, acum, de cand au aflat ca exista virusul aviar, oamenii s-au repezit la veterinari sa le ia cat mai repede din ograda pasarile blestemate.
La veterinarii verzi, care urca in tractoare cate trei, cate patru gaini deodata, vine o femeie, la vreo 50 de ani, cu doua pungi din care se vad zeci de picioare de gaini belite.
DE BUNAVOIE. Taranca jupoaie celofanul aburit, se uita la gainile, ingramadite sa incapa in congelator, si le binecuvanteaza: "Ce frumoase sunt...". Femeia, Ioana Pitesteanu, a taiat toate pasarile pe care le-a avut in ograda exact in ziua in care s-a auzit in sat ca veterinarii o sa ia toate orataniile zburatoare din curte. Dupa ce le-a jumulit, le-a varat in frigider, departe de privirile autoritatilor. "Le-am taiat, ca am vrut sa distrug virusul", incearca ea sa dea o explicatie "masacrului" din batatura. Acum e inspaimantata, ca a auzit pe la radio ca cica e gripa asta in pasari. Ioana, de 57 de ani, are de crescut acasa doi nepoti, copii orfani de ambii parinti, unul de 13 ani si celalalt de 9. Veterinarii nu o baga in seama, asa ca sta in mijlocul rascrucii de drumuri si asteapta.
"VIRUSUâ ASTA". "Daâ de ce nu ni le luati si noua?", striga la veterinari o bunica durdulie. "Ca chiar aici stau. De ce va duceti la ala si nu la mine?" "Lasati-ne sa ne facem treba!", urla la ea pe dupa masca de medic, unul dintre ei cu doua gaini in brate. Si atat de tare s-a enervat, ca a scapat pe sub tractor unul din pasaroi, care, vazandu-se liber, o ia bezmetic, aruncandu-si gatul inainte. "Na! Poftim!" Alaturi de batrana s-au mai dunat alti doi vecini, suparati ca veterinarii le ocolesc gospodaria. Degeaba ii linistesc medicii, ca o sa ajunga si la ei. "Vin si cer sa le dam, sa scapam de virusul asta! Plange sufletul in noi, dar ce sa facem. Ne e frica de boala", se inspaimanta Niculina David, o localnica.
CU DUMNEZEU INAINTE. Vasile Jurj este proprietarul uneia din pasarile de la care s-au recoltat acele probe incriminatorii. Cele ajunse sub microscopul specialistilor straini care au dat inspaimantatorul verdict: "E virusul de tipul H5, care poate fi mortal". Jurj are 35 de ani si un copil de sase ani. O fetita care traieste in gospodarie, pana vineri, plina de pasari. Vasile afla de la noi ca in gospodaria lui a existat intr-adevar virusul gripei aviare. Se uita la noi, trage nervos din tigara si zice: "Parca ma ia transpiratia cand aud...". Se imbarbateaza totusi si zice ca va muri cand va vrea Dumnezeu.
MASURI EXTREME. In Ceamurlia si pe o raza de 3 km vor fi sacrificate toate pasarile |
Citește pe Antena3.ro
MASURI
|
Ieri s-a continuat impartirea ajutoarelor in comuna. A sosit un transport de malai, din care se vor imparti cate 50 de kilograme pentru fiecare locuitor al Ceamurliei. Urmeaza sa soseasca si pateu, si carne de porc si de vita la conserva, si ulei, si paste fainoase. Tot ieri au sosit peste 100 de jandarmi care sa ajute la prinderea pasarilor din gospodariile oamenilor. Strazile si ulitele din Ceamurlia de Jos urmeaza sa fie dezinfectate cu solutie adusa in cisterne de la Tulcea.
|
Autoritatile vorbesc despre "inasprirea masurilor"
Desi autoritatile au confirmat depistarea periculosului virus al gripei aviare la pasarile moarte la Ceamurlia de Jos, linistea continua sa domneasca in localitatile tulcene aflate sub "stricta monitorizare a autoritatilor". Salupele de la Tulcea continua sa ajunga cu regularitate in fiecare dintre aceste localitati din Delta, astfel incat specialistii de la Tulcea sa fie permanent la curent cu eventualele cazuri noi de pasari moarte. In plus, agentii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii ajuta si ei autoritatile locale la depistarea pasarilor moarte, 15 agenti fiind in alerta inca de la declansarea crizei. Localnicii nu par impresionati de descoperirea in zona lor a virusului gripei aviare, iar pasarile pe care le cresc in gospodarii continua sa fie lasate libere pe ulitele satelor.