x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Spitalul studenţilor

Spitalul studenţilor

de Andrei Stoicu    |    15 Apr 2010   •   00:00

Până la 22 decembrie 1989, Spitalul Elias a fost spitalul "nomenklaturii". Un aşezământ cu regim special unde CC al PCR aproba lista persoanelor cu drept de internare şi îngrijire medicală. Secretomania, paza şi controlul medicilor şi pacienţilor erau la ordinea zilei.

Prin decret FSN, spitalul a fost atribuit câştigătorului "revoluţiei" - Ministerul Apărării Naţionale. După vreo două luni însă de la evenimente, unii au început să-şi amintească mai vechi istorii. Avea şi Spitalul Elias una. Nicolae Cajal, unul dintre fondatorii Fundaţiei Menahem Elias a Academiei Române, a declarat pentru ziarul România Liberă că iniţiatorul fundaţiei donase Spitalul Elias "spre totală şi veşnică folosinţă statului român".

Precizase ca membrii Academiei Române, uniunilor de creaţie, ai Guvernului şi Corpului diplomatic să aibă acces în el. În primăvara lui '90, nu se ştie cui i-a venit ideea să-l transforme în spital destinat exclusiv... tinerilor. "Să nu uităm că vorbim în numele a 40.000 de studenţi, din care 2.500 sunt studenţi străini şi aproximativ 900 de elevi de la Liceul de Fizică de la Măgurele", pleda ziarul România Liberă.

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani