x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sprit de vama

Sprit de vama

de Cristian Stefanescu    |    Alexandru Boariu    |    14 Aug 2006   •   00:00
Sprit de vama

Zilnic, in Vama Nadlac, so-ferii - romani si straini - sunt jecmaniti cu pana la 50 RON pentru o asa-zisa "taxa de dezinfectie". De-marata cu ani in urma de ex-presedintele Autorita-tii Nationale Sanitar-Veterinare, Liviu Harbuz, afacerea, ilegala, merge ca pe roate sub ochii ingaduitori ai autoritatilor.

Soferii care trec prin Vama Nadlac sunt pacaliti de o firma de apartament din Bucuresti sa plateasca la fiecare trecere o asa-zisa "taxa de dezinfectie", cuprinsa intre 50.000 si 500.000 de lei vechi. "Afacerea" a fost demarata in urma cu cativa ani de fostul presedinte al Autoritatii Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Liviu Harbuz, si merge si azi, ca pe roate, sub ochii ingaduitori ai autoritatilor.

Daca intri sau iesi din tara pe la Vama Nadlac, e musai sa treci printr-o "instalatie de dezinfectie", care iti sparcuie masina cu o substanta incolora. Nu primesti nici o explicatie - de ce este nevoie de aceasta "formalitate", in schimb, esti obligat sa scoti din buzunar 50.000 de lei, altfel nu treci. Asta daca esti cu o masina mica. Soferii cu masini mari - camioane, autocare etc. - platesc pana la 500.000 de lei de caciula. Pe bonul fiscal este consemnat ca firma care incaseaza bani grei din aceasta afacere se numeste G & E Invest 2003 SRL, cu sediul in Bucuresti, Bd. Fiscului (sac!) nr. 12.

MISTERIOASA FAMILIE GHEORGHE. Din datele Registrului Comertului reiese ca firma G & E Invest 2003 SRL, din Bucuresti, Bd Ficusului (si nu Fiscului) nr. 12, are un singur actionar - Gheorghe Simona Elena, nascuta la 8.08.1972, in comuna Dragalina, judetul Ialomita. Ca administrator apare nu o persoana fizica, ci una juridica - SC Best Vector Consulting 2004 SRL, cu sediul tot in Bd Ficusului, dar la nr. 42, unde isi are sediul Institutul Apicol. Firma Best Vector are doi actionari: aceeasi Gheorghe Simona Elena, cu un aport la capitalul social de 10,00 RON (5%), si sotul acesteia, Gheorghe Ioan, care, cu 190,00 RON, detine 95%. De notat ca nici una din cele doua firme nu are numar de telefon sau de fax. Nici la Informatii-RomTelecom cele doua firme nu si-au inscris vreun numar. La fel, cei doi asociati nu apar cu numere de telefon, ca persoane fizice.

Pe Bd Ficusului nr. 12 din Bucuresti nu exista nici o firma G & E, ci o vila cocheta, pe care troneaza un baner cu inscriptia "De inchiriat". Am sunat la numarul indicat. Ne-a raspuns "imputernicitul" familiei Gheorghe, care ne-a spus ca, intr-adevar, aceasta a locuit in acel imobil, e posibil sa fi avut si firma acolo, dar s-a mutat acum cativa ani. "Sunt plecati din tara si revin dupa 20 august e tot ce pot sa va spun" - ne-a precizat sec "imputernicitul".

NESTIUTOARELE AUTORITATI. Am incercat sa aflam amanunte despre acest contract dubios de la partenerii familiei Gheorghe, si anume autoritatile sanitar-veterinare. DSVSA Arad ne-a transmis in scris, sub semnatura directorului executiv, Agud Viorel, ca "firma G & E Invest 2003 SRL Bucuresti nu este parte in nici un contract incheiat de institutia noastra" si ca "activitatea de dezinfectie a mijloacelor de transport rutiere de la punctele de trecere a frontierei se desfasoara in baza Legii nr. 215/27.05.2004, pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii veterinare". Numai ca nicaieri in ordonanta cu pricina nu se prevede efectuarea fara nici o noima a unei astfel de operatiuni costisitoare si fara alocarea unui buget in acest scop. Dimpotriva, actul normativ prevede situatiile de forta majora (focare de infectie in tarile vecine, epidemii etc.) in care este necesara dezinfectia la granita, precum si conditii stricte, inclusiv in ceea ce priveste stabilirea si alocarea sumelor necesare. Nici la Vama Nadlac, nimeni nu a fost in stare sa ne spuna cu cine si in ce conditii a fost semnat contractul in cauza. "Intrebati la autoritatile sanitar-veterinare" - ni s-a spus scurt de la vama.

AFACEREA LUI HARBUZ? Presedintele ANSVSA, Marian Avram, ne-a declarat: "Intr-adevar, am si eu semnale ca la Arad sunt mari nereguli si de aceea, chiar in aceste zile, am demarat un audit la Directia Sanitar-Veterinara. De asemenea, incepand de saptamana viitoare, Corpul de Control al Autoritatii Nationale se va deplasa acolo, pentru a verifica in detaliu, inclusiv problemele legate de deinfectia care se face la vama". Intrebat cine a dispus efectuarea acestei dezinfectii si in virtutea caror prevederi legale, presedintele ANSVSA a spus: "Este un ordin, daca mi-aduc bine aminte, si a fost dat in urma cu cativa ani de fostul presedinte al Autoritatii, Liviu Harbuz, pentru protectia impotriva febrei aftoase, care se pare ca exista la acea data, dar azi acest ordin este desuet, de aceea, vom verifica si vom lua masurile care se impun".

Am incercat sa luam legatura cu dl Liviu Harbuz, dar, ca si in cazul familiei Gheorghe, a fost imposibil.

ALTA AFACERE PE DAIBOJ. Dovada ca familia Gheorghe a fost "infiata" de autoritatile din Nadlac este si faptul ca, recent, primaria i-a incredintat fara licitatie intreaga actvitate de salubrizare si curatenie a orasului, o afacere de miliarde de lei pe an. Primarul Vasile Ciceac incearca sa se justifice: "Firma care se ocupa de salubrizare, si anume K & K" SRL, a ramas fara licenta si a cesionat afacerea firmei G & E Invest 2003 SRL. Consiliul local nu a facut altceva decat sa aprobe la data de 13 iulie a.c. aceasta cesiune, pe o perioada limitata, si anume pana la 31 decembrie 2006, data pana la care vom organiza o licitatie in acest scop, asa cum spune legea". Ca de obicei, pentru orice potlogarie exista o "acoperire legala".

IN VIZOR
"Am si eu semnale ca la Arad sunt mari nereguli si de aceea, chiar in aceste zile, am demarat un audit la Directia Sanitar-Veterinara. De asemenea, incepand de saptamana viitoare, Corpul de Control al Autoritatii Nationale se va deplasa acolo, pentru a verifica in detaliu, inclusiv problemele legate de dezinfectia care se face la Vama"
Marian Avram
presedintele ANSVSA

INTERESE
Recent, ziarul Tricolorul a publicat o nota interesanta despre afacerile familiei Gheorghe. Astfel, din surse sigure, se arata ca Ion Gheorghe face parte din grupurile de interese PD-PNL si este finul sotilor Dorin Cocos si Elena Udrea. "Acesta a fost actionar la firmele SERVOMED GRUP, din Bd Ficusului nr. 42, Sector 1, si SERVOMED INTERNATIONAL 2000 SRL, din Str. Pictor Harlescu nr. 6, Sector 2, implicate intr-o serie de actiuni de criminalitate financiara, dosarele penale fiind musamalizate la Parchet" - se arata in nota amintita. In legatura cu firma G & E Invest 2003 SRL, Tricolorul precizeaza ca "printr-o intelegere subterana cu Vama, aceasta firma introduce in tara materialele respective, insotite de facturi false, si realizeaza, in acest mod, o evaziune fiscala de miliarde de lei". Asa o fi?
×
Subiecte în articol: special gheorghe firma vama