x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Spune NU exploatării gazelor de şist

Spune NU exploatării gazelor de şist

24 Apr 2012   •   19:35
Spune NU exploatării gazelor de şist

Pe 26 aprilie vor avea loc manifestatii de protest in Barlad, Bucuresti si Constanta
"Pe 26 aprilie iesim din nou in strada! Pentru Barlad, pentru Vama Veche, Costinesti, Adamclisi, Baile Felix si toate celelalte zone amenintate de exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri. Pentru ca ne-am saturat sa fim calcati in picioare pentru interesele meschine ale corporatiilor! Vino si TU!" Societatea civila se mobilizeaza zilele acestea pentru organizarea de actiuni de protest care vor avea loc in mai multe orase din tara.
Grupul Chevron a obtinut avizele petroliere pentru explorare, dezvoltare, exploatare gaze de sist in Vama Veche, Costinesti si Admaclisi. Grupul mai detine un perimetru in Barlad, judetul Vaslui, unde va incepe anul acesta explorarea.

Barlad - ora 17:00, Piata civica
In urma cu o luna, barladenii au surprins intreaga tara prin organizarea exemplara a mitingului impotriva exploatarii gazelor de sist in Vaslui. Mii de localnici s-au strans in fata primariei si au strigat intr-un glas "Chevron, go home". Ca sa intareasca acest mesaj, un grup de 3 artisti/grafferi barladeni au realizat desenul care a devenit emblematic pentru miscarile de protest: "Spuneti NU extractiei gazelor de sist!". "Am incercat sa tragem un semnal de alarma vizavi de problema extractiei gazelor de sist, cum am stiut noi mai bine. Graffiti-ul a fost realizat cu acordul proprietarului, la initiativa noastra, cu resurse proprii", spune Ache77, unul dintre autorii desenului.

Pe 26 aprilie, incepand cu ora 16:00 barladenii vor porni in mars din fata Gradinii Publice si de la Fabrica de Confectii. Cele doua coloane se vor intalni in Piata Civica din fata Primariei Barlad, unde va avea loc un miting pana la ora 20:00.

Bucuresti – ora 17:00, Piata Universitatii
Bucurestenii se vor aduna la Fantani pentru a cere interzicerea totala a exploatarii gazelor de sist. "Nu vrem ape si soluri poluate, peisaje distruse, sanatatea familiilor noastre pusa in pericol pentru interesele meschine ale unei corporatii! Nu vrem ca litoralul romanesc sa devina o simpla amintire!
Chiar daca Chevron a anuntat ca nu va incepe lucrarile de explorare in acest an, asta nu inseamna ca putem rasufla usurati. Efectele vor fi aceleasi, fie ca lucrarile incep peste 1, 5 sau 10 ani. Noi vrem INTERZICEREA TOTALA in Romania, nu o simpla amanare de fatada! Si nu renuntam pana cand Chevron nu va pleaca din tara! Viitorul tarii sta in mainile noastre, asadar: MOBILIZAREA!!!!"

Constanta, ora 17:00, Parcul Primariei
Mitingul de protest impotriva gazului care ucide Dobrogea va avea loc la monumentul Victoriei. Coalitia Dobrogea Verde ii invita pe protestatari sa aduca la ei sticle cu apa de 0,5 l pentru a le depune in fata statuii. "Credem ca aceasta va fi singura rezerva de apa potabila din Dobrogea, ramasa dupa inceperea forarilor prin fractionare hidraulica a gazelor de sist!", spun organizatorii protestului. Protestatarii vor milita pentru interzicerea acestei metode a exploatarii gazului de sist in Romania, metoda controversata, cu efecte negative in ceea ce priveste sanatatea oamenilor, contaminarea panzei freatice si a surselor noastre de apa potabila, aparitia exploziva a bolilor specifice sistemului nervos, a bolilor de piele si chiar a cancerului, contaminarea solului, epuizarea resurselor de apa, scoaterea terenurilor din circuitul agricol, precum si provocarea unor cutremure de pamant.

Alte mitinguri de protest sunt programate pentru Cluj, incepand cu ora 18:00, in Piata Unirii, si Timisoara, ora 20:00, in Piata Operei.

×
Subiecte în articol: special