x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Statie orbitala pentru NASA creata de doi pusti

Statie orbitala pentru NASA creata de doi pusti

03 Mai 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Horia si Lucian, elevi in IasI, au castigat premiul cel mare la NASA. Ei cred ca proiectul lor ar putea deveni realitate, dar pentru a se intampla asta, cei doi si-ar dori sa lucreze pentru americani.
EUGENIA MIHALCEA

Doi elevi romani ar fi putut ajunge la NASA. De fapt, ei ar fi trebuit sa isi petreaca o parte a vacantei de vara anul trecut in compania specialistilor de la NASA. Calatoria in Statele Unite ale Americii este premiul pe care l-a oferit Agentia Spatiala Americana celor doi scolari ieseni pentru realizarea unei statii orbitale. Horia Teodorescu si Lucian Bahrim erau abia in clasa a VIII-a la Colegiul National „Constantin Negruzzi" din Iasi, cand au castigat premiul cel mare al unui concurs organizat de NASA. Dintre cei peste 325 de participanti din toata lumea, elevii ieseni au avut cel mai bun proiect, fiind extrem de apreciat de americani. Tema propusa de NASA pentru editia din 2003 a concursului initiat in 1994 a fost proiectarea unei statii orbitale, ca alternativa pentru momentul in care Pamantul va fi suprapopulat.

Folosindu-si cunostiintele acumulate in domenii precum chimia, biologia, astronomia, fizica si istoria, cei doi copii au proiectat constructia unei statii orbitale, care se roteste in jurul Pamantului, pe care au numit-o TEBA 1. Despre proiectul lor, baietii spun ca va putea fi pus in practica in viitorul apropiat doar daca se vor mai face unele descoperiri in domeniu. Statia trebuie sa se autointretina, iar cei doi elevi cred ca locuitorii ei s-ar putea hrani cu vegetale crescute in serele amenajate in interiorul navei.

„TEBA 1 va avea o forma asemanatoare cu cea a unui tort si se va intinde pe o suprafata de un kilometru patrat. Pentru a nu se topi din cauza soarelui, statia ar trebui sa fie protejata de un scut de plasma. Un astfel de aliaj din care sa fie facut scutul nu a fost inca inventat", spune Horia. Pe statia orbitala vor putea fi adapostiti peste 10.000 de oameni, multi dintre acestia, medici, constructori, chimisti sau informaticieni, urmand sa aiba grija de nava.

Examenul de capacitate mai intai

Desi au muncit la proiectul TEBA 1 toata vacanta de iarna, din noiembrie si pana in martie, cei doi elevi au si alte proiecte de acest gen in atentie. Ei vor sa participe din nou la concursul pe care NASA il va lansa in cursul acestui an. Dar cea mai mare insatisfactie a lui Horia si Lucian este faptul ca nu si-au putut primi premiul oferit de Agentia Spatiala Americana, respectiv vizita la prestigioasa institutie americana. Motivul e simplu: vizita s-a suprapus cu prima proba a examenului de capacitate!

In schimb, baietii au fost premiati de premierul Adrian Nastase, care i-a felicitat pentru proiectul statiei spatiale orbitale si le-a oferit celor doi elevi, din partea Guvernului, cate un computer portabil.

Stiati ca exista…

DORMI LINISTIT. „SleepWell" este un produs menit sa elimine disconfortul cauzat de odihna necorespunzatoare din timpul calatoriilor lungi. Solutia reprezinta un suport pentru sustinerea capului in timpul calatoriilor cu trenul, autocarul, autoturismul. In momentul de fata se cunosc pentru sprijinul capului in tren diverse modele de perne, dezavantajul lor constănd in aceea ca nu sustin capul calatorului la tendinta de cadere in fata sau in lateral, atunci cănd calatorul adoarme. Inventia inlatura aceste dezavantaje. Se compune dintr-o banderola ce se infasoara pe frunte si se fixeaza in partea occipitala a capului, pe care se gasesc niste pernute speciale pentru masaj reflexogen.

PAPUSA CARE CRESTE. Este o inventie a lui Brezuica Bogdan, student din judetul Suceava. Totdeauna v-ati dorit ceva special pentru copilul dumneavoastra. Iata ca acum exista. Papusa care intr-adevar creste. ºi nu oricand si oricum, ci numai atunci cand este „hranita". Papusa se dezvolta datorita unor tuburi si a unor perne de aer care sunt umflate de catre un minicompresor. V-ati saturat de papusa mare pe care o aveti? Nici o problema, doar eliberati aerula

LAMPA PENTRU CITIT. Inventia lui Pohoata Ramona, eleva din Suceava. Aceasta lampa de dimensiuni reduse este atasabila la coperta cartii. Avand un beculet alimentat local, cu ajutorul unei baterii, asigura o lectura placuta si in timpul noptii, fara a deranja persoanele din jur. Inventia ofera avantajele economisirii de energie si ale dimensiunilor si greutatii reduse.

GHETE CU LANTERNA. Tudose Andrei, elev in Iasi, este cel care a pus bazele inventiei. Inventia se refera la atasarea unor capete de lanterna pe fata anterioara-superioara a unor ghete, ce pot fi aprinse pe timp de noapte, fiind destinate tuturor acelora care circula noaptea si in special turistilor, pentru mersul pe teren accidentat.

HANORAC CU RUCSAC. Inventia lui Munteanu Dragos, elev. Inventia se refera la un rucsac-hanorac, un obiect utilizat in special de turisti, conceput in scopul atenuarii solicitarilor liniare produse de catre curelele rucsacului, efortul datorat greutatii acestuia repartizandu-se pe toata suprafata umerilor.

BANCA CU BARE ROTATIVE. Brezuica Bogdan, student. Daca va numarati printre cei care iubesc relaxarile in parc, atunci stiti foarte bine ca dupa o mica ploaie, nimeni nu sta jos, din cauza ca bancile sunt ude. N-o sa credeti! Exista o solutie si pentru asta! Inventia inlatura problemele de mai sus prin faptul ca datorita unui sistem de bare, bancile au practic trei fete care se pot schimba prin simpla invArtire. Deci, in timp ce o fata se usuca celelalte doua se pot folosi.

BANDAJ TERAPEUTIC. Stan Luana Crenguta, doctorand. Inventia se refera la un bandaj terapeutic, utilizat in terapia bolilor reumatice sau a afectiunilor coloanei vertebrale, cum ar fi discopatia si lombosciatica, ce provoaca dureri si greutati in mobilitate. Bandajul terapeutic, conform inventiei, are in alcatuire doua sau patru benzi de fixare si un suport de bumbac pe care este fixat un element activ, alcatuit dintr-o impletitura de lAna aspra. Suportul si elementul activ au diferite forme, in functie de locul unde se aplica.

BRANT TERAPEUTIC. Budei Brandusa Cristina, studenta. Un brant terapeutic ce se utilizeza in scopul de a exercita, in diferite zone din talpa, o apasare suplimentara in timpul mersului, in vederea stimularii circulatiei sanguine in anumite organe sau zone ale corpului uman. Brantul terapeutic, conform inventiei, include un suport, avAnd forma talpii si fiind prevazut cu orificii circulare in care pot fi introduse niste dopuri ciuperca, pentru stimularea, cu o anumita intensitate, a unor puncte localizate precis in talpa piciorului.

CEAS ECONOMIC. Comandar Lucian, elev. Inventia consta dintr-un ceas care are un sistem de afisare a orei numai in momentul cAnd ceasul este expus unei surse de lumina. El economiseste astfel curentul electric necesar functionarii afisorului in timpul neutilizarii ceasului.

DISPOZITIV DE VEGHE. Sterian Catalin-Eugen, elev. Lucrarea este un dispozitiv care poate fi folosit pentru iluminarea spatiilor intunecate (holuri, paliere de bloc. La trecerea unei persoane prin fata senzorului, circuitul se inchide, determinAnd astfel aprinderea becului sau a instalatiei de becuri. Acest dispozitiv, putin modificat, poate avea multe alte intrebuintari - alarma, in cazul in care cineva patrunde intr-o incinta.

SUMAR DOSAR

Inventiile romanilor

Romanul, inventator din mosi-stramosi

Deschizatori de drum

Statie orbitala pentru NASA creata de doi pusti

„Am fost inspirat!"

Inventiile romanilor iau calea strainatatii

Ion Basgan, „magicianul" petrolului

Coanda, copilul indragostit de vant

Ipoteza senzationala: Vlacicu a fost asasinat

Bula, antenele si lampa cu carbid

Stiloul oltenesc

Cucerirea cosmosului, de la vis la realitate

Dosarul „Insulina" asteapta sa se faca dreptate

Primul antivirus romanesc>

Reteta perfectiunii

Idei trasnite care au facut furori la Geneva

Eleronul de 3,7 milioane USD
×
Subiecte în articol: special nasa inventia