x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Stelian Tănase: "Aroganţa puterii scoate oamenii în stradă"

Stelian Tănase: "Aroganţa puterii scoate oamenii în stradă"

de Iulia Barbu    |    22 Ian 2012   •   16:38
Stelian Tănase: "Aroganţa puterii scoate oamenii în stradă"

● Jurnalul National: Protestele au inceput cu Raed Arafat si continua impotriva puterii. Ce semnificatie are acest lucru?

Stelian Tanase: Protestele nu au por­nit de la o situatie economica. Ati va­­zut ca, atunci cand s-au taiat salarii­le, situatia a fost foarte palida. O­a­me­nii au protestat din cauza aro­gantei pu­terii: interventia lui Basescu in di­rect la o televiziune ca sa jig­neas­ca pe cel care a inventat SMURD, ca­re es­te o institutie foarte pozitiva ! Oa­me­nii nu au pornit de la o chestiune eco­nomica sau sociala, ci au pornit de la stilul politic al lui Basescu. De aici, lucrurile s-a extins spre aroganta puterii. Pentru ca el personal s-a implicat in incident, nu a fost asa un comunicat, nu, el a pus mana pe telefon! Confilctul a fost si este foarte personalizat! Se refera la Basescu.

Oamenii au inceput sa vada incalcarile re­pe­tate ale regulilor jocului democra­tic. Toata lumea a observat ca astia conduc numai prin ordonanta de guvern si numai prin asumarea raspunderii. Foarte interesant la acest conflict este ca nu are un invelis strict economic: ne-au taiat lefurile, pensiile. Cand mergi in piata, lumea invoca si aceste lucruri. Multa lume spune: "Nu mai putem!". De trei ani iau masuri dure care afecteaza nivelul de viata al oamenilor, si este o nemultumire generala. Dar am observat ca puterea face prostia sa zica: "Lumea a iesit in strada pentru ca am luat masuri economice dure". Da, este si asta e in spate. Dar au iesit pentru ce v-am spus: aroganta si incalcarea demo­cratiei de catre Basescu. Puterea se identifica cu Basescu si cu stilul lui.

● Oamenii isi striga nemultum­i­rile in strada, si sunt nenumarate. Dar nu au un lider. Cat conteaza lipsa unui lider?

Nu are un efect, deocamdata. E bine ca nu e un lider. Puterea are in schimb un lider. In aceasta faza a protestului e bine, pentru ca exprima o diversitate de puncte de vedere: sunt revolutionarii care isi vor indemnizatiile inapoi, sunt pensionarii militari carora li s-a injumatatit pensia, sunt persoanele cu handicap care nu mai au dreptul la un asistent, sunt somerii, studentii care protesteza impotriva ministrului, sunt profesorii cu salarii foarte mici.

● Credeti ca protestele vor schimba situatia actuala?

Eu cred ca puterea cade. Daca lu­mea continua sa mearga in Piata, sin­gura solutie a acestei puteri sunt: alegeri anticipate, demisia Guvernului. Sau, in ordine inversa, nu exista alta solutie. Nu a iesit nimeni sa zica: "Mariti-ne pensiile!". Lumea zice: "Jos Boc, jos Guvernul, vrem alegeri!". Ei nu spun: vrem pensii, sigur ca spe­ra, ca prin alegeri, va veni un Guvern care va fi mai atent in conditii de criza in toata Europa. Am vazut chiar ieri un demonstrant foarte realist care a spus: "Noi stim ca si Europa o duce greu, dar numai la noi s-au luat masuri atat de dure si tot greu o ducem. Nu vrem sa vina anume cineva, dar vrem sa mergem in alegeri, si poporul sa exprime ce doreste".

Oamenii nu cred ca, daca se schimba Guvernul, vine paradisul pe pamant, dar vor sa vina cineva in care sa aiba incredere. Pentru ca aceasta putere nu mai are increderea populatiei, ei sunt sub 10% la incredere, adica, din zece oameni, noua nu cred ce spun astia.

● Ce parere aveti despre lipsa de reactie a presedintelui Basescu? E calculata sau ii e frica?

Nu e calculata, Basescu e speriat, nu are solutii. El a fost invatat sa iasa pe televizoare si sa prosteasca lumea. Nu s-a asteptat niciodata ca va fi confruntat cu aceste proteste. I s-a suit la cap puterea, a vazut ca nimeni nu ii spune nu, ca opozitia este slaba, ca sindicatele au fost distruse, ca societatea civila tace si nu a avut nici o frana. I s-a suit la cap! Omul asta a pierdut contactul cu realitatea. In plus, el se crede popular, crede ca lumea il iubeste. Asa a crezut si Ceausescu. El a murit crezand ca lumea ii iubeste si ca aia erau niste complotisti. Basescu nu stie cum sa se apere in fata acestor protese.

Si, ca o concluzie la aceasta intrebare: initiativa a trecut de la Basescu la protestatari. Totul depinde de protestatari. Daca protestele continua, el va trebui sa faca alegeri. Nu de el depinde! Ci de oamenii din strada, daca oamenii vor sta acolo, el va trebui sa ia aceasta hotarare, pentru ca nu are alta iesire.

● Propunerea opozitiei privin de­misia parlamentarilor este o solutie pentru a se ajunge la antici­pate?

Este o prostie. In primul rand, ca nu are efecte. Nu! Trebuie alegeri generale. Politica e o meserie foarte rece. Acestea au fost declaratii prostesti. Au si gresit ca s-au dus sa se vada cu Boc. Acum au mai facut o alta greseala, cerand sa nu se mai aloce fonduri de la UE. O greseala foarte mare pe care Stolojan a si speculat-o. As vrea sa vad ca opozitia muta si o face bine. In acest context, al protestelor, si puterea, si opozitia nu stiu cum sa reactioneze. Au fost luati prin surprindere.

● Cat credeti ca vor mai dura protestele?

Depinde de vreme, foarte mult. Pentru ca nu le poti spune oamenilor ca la partid, hai la proteste. Dar uitati-va cat de fragila este aceasta putere, daca ea depinde de buletinul meteo. Asta e putere? Aceasta e o comedie, nu mai e putere. Daca se strang, aceasta putere pleaca.

● Deci vom avea anticipate?

Obligatoriu, pentru ca Basescu nu are alta solutie decat sa scoata tancurile pe strada, daca nu. Ce alta solutie are? Sa declare ca el este dictator? Sa dizolve partidele? Ce poate sa faca? Nu poate in Europa decat sa faca alegeri. Daca protestele continua, presiunea diplomatica europeana va continua. Lumea rade un pic de de­monstranti ca sunt putini, ati vazut, la Bu­dapesta au iesit 100.000, dar nu in pro­test, ci ca sa il aplaude pe ala, care este un semidictator, pe care Basescu il invidiaza ca a schimbat Constitutia, ceea ce el nu poate sa faca aici. Ba­sescu se vrea Comandant, el e seful. In acest moment, soarta sa depinde de vreme, ceea ce arata fragilitatea acestei puteri care depinde de vreme. Da­ca oamenii continua sa iasa inca doua-trei saptmani in aceiasi pro­por­tie, trebuie sa plece! Situatia se va croniciza, se va bloca politic si va trebui sa faca ce zice strada: alegeri. Sa ve­dem ce vrea lumea, lumea vrea la urne.

Sambata, Boc a zis ca o sa ve­dem in Parlament, putem sa ne gan­dim la alegeri anticipate in toamna. El nu a spus ca nu vrea comasate, vrea tot comasate, dar nu in noiembrie, ci in septembrie, ca sa dam satisfactii strazii. E o pacaleala! Trebuie alegeri anticipate in prima­va­ra si numai parlamentare, iar alegerile locale dupa aceia. O alta formula e sa respectam legea: in iunie – alegeri pentru primari si prefecti si in septembrie – parlamentare. Acestea sunt cele doua solutii. Eu prefer alegeri anticipate in luna martie!

×
Subiecte în articol: special stelian tanase proteste romaania