Tensiunile dintre PNL și USR sunt din ce în ce mai amplificate, ultima supărare a liberalilor avându-l în centru pe ministrul Justiției, Stelian Ion, care ar fi elaborat propuneri pentru modificarea Legilor Justiției, fără consultarea Coaliției. USR-istul este acuzat că dorește să-și asume aceste proiecte pe persoană fizică, lucru subliniat și de fostul ministru de resort, Ana Birchall, care susține că Stelian Ion și-a însușit munca ei și a lui Cătălin Predoiu, muncă de care “și-a bătut joc”.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a izbucnit, ieri, în ședința de conducere a partidului, la adresa lui Stelian Ion, afirmând că, în ceea ce privește proiectul de modificare a legilor justiției, nu a existat nicio minimă consultare cu președintele României. “Nu poate să fie un proiect de lege a lui Stelian Ion, sau două, trei proiecte ale lui Stelian Ion. Ele trebuie să fie ale Guvernului, după o consultare în Coaliție”, a adăugat Orban. Liderul liberalilor și-a anunțat colegii că va cere la ședința coaliției constituirea unui grup de lucru cu reprezentanți ai tuturor formațiunilor din Coaliție, la care să participe și un reprezentant al Administrației Prezidențiale care să discute legile justiției.
Cea mai nouă “ispravă” a lui Stelian Ion l-a scos din sărite și pe ministrul de Interne, Lucian Bode, și se referă la intenția ca Poliția Judiciară să fie preluată, de la MAI, la Parchetul General. “Se preia la bucată poliția judiciară la Parchet. Se va majora salariul polițiștilor, detașați la DNA și DIICOT. Va fi o concurență extraordinar de mare cine să meargă să fie detașat. Dacă acest lucru se întâmplă, am îngropat Poliția Română și MAI”, le-a transmis Bode colegilor.
Barna recunoaște
Situația explozivă este confirmată, voalat, și de liderul USR, vicepremierul Dan Barna, care, ieri, a admis că Stelian Ion nu s-a consultat cu ceilalți lideri ai Coaliției când a lucrat la proiectul de modificare a Legilor Justiției. “Legile sunt pe fluxul de a ajunge la formula pe care Coaliţia o va prezenta în Parlament, în următoarele zile continuă discuţiile ministrului Justiţiei cu specialiştii din fiecare partid al coaliţiei, procedura de avizare, de asemenea, curge, astfel încât, într-un termen cât mai scurt, într-o săptămână jumătate - două săptămâni, să putem adopta în Guvern aceste legi şi să le aducem în Parlament pentru dezbateri”, a precizat liderul USR, care a adăugat că “ e foarte clar că trebuie să avem un acord al coaliţiei la nivelul Guvernului, tocmai pentru a veni cu o formulă solidă şi consolidată în Parlament. Se va întâmpla lucrul acesta. Exact cum am spus, la Ministerul Justiţiei, în zilele următoare, vor avea loc aceste consultări cu reprezentanţii fiecărui partid din coaliţie, astfel încât formula pe care o avem şi care este în momentul de faţă în dezbatere publică să aibă susţinerea coaliţiei şi să vină din această postură de document de lege adoptat în Guvern".
Cu toate acestea, Dan Barna recunoaște că în şedinţa Coaliției nu s-au discutat chestiunile de fond în cazul Legilor Justiţiei. "Eventualele elemente asupra cărora ar trebui să avem o decizie politică vor veni în următoarele şedinţe ale Coaliţiei", a spus acesta.
Ana Birchall: Modificări fără cap și fără coadă. “A făcut legile harcea-parcea”
Criticile la adresa lui Stelian Ion nu vin, însă, numai dinspre PNL, ci chiar din partea fostului ministru al Justiției, Ana Birchall. Aceasta a scris, ieri dimineață, pe contul său de socializare că “dl. ministru Stelian Ion nu e departe de <
Concret, Birchall susține că Stelian Ion “și-a asumat cu nerușinare toată munca predecesorilor dumisale pe legile justiției, clamând această <