EDITIE DE COLECTIE
Un roman orinar din Valcea a revolutionat domeniul instrumentelor de scris, brevetand in 1827 primul toc cu rezervor de cerneala.
ALEXANDRU RADESCU
Parisul anului 1827. Un anume Victor Hugo (25 ani) se straduieste sa-si impuna la âComedia Franceza" dramaturgia romantica. Cateva strazi mai departe de aceasta prestigioasa institutie, un tanar roman studia ingineria, mineralogia si geologia. Petrache Poenaru pe numele sau, in varsta de 28 de ani, un valcean care isi impartea ceasurile pariziene intre scoala politehnica si biblioteca.
In putinul timp liber ramas purta discutii revolutionare cu colegii, dupa care se retragea in camaruta personala si scria acasa. Scria rudelor si cunostintelor despre studii, despre schimbarile care trebuie facute in tara, dar si despre... banii de care avea mare nevoie. Pe langa problemele financiare, mai era ceva care il sacaia: trebuia sa care tot timpul cu el o sticluta cu cerneala.
Un adevarat spirit renascentist in haine oltenesti, Poenaru cauta o solutie si in mai 1827 obtine un brevet pentru âcondei portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala". Despre ce era vorba? Un sistem prin care cerneala este impinsa catre varful in care era montata penita, printr-o usoara apasare a tevii condeiului. Aceasta inventie elimina zgarieturile de pe hartie, scurgerile de cerneala si venea cu solutii pentru imbunatatirea partilor componente ale condeiului.
Citește pe Antena3.ro
Idealist
Pentru Poenaru au fost mai importante studiile si modernizarea invatamantului romanesc decat fabricarea tocului si comercializarea lui. In 1830 pleaca in Anglia pentru a studia metalurgia si practica exploatarii minelor iar in 1832 il gasim in Bucuresti ca profesor de fizica si geometrie la Sf. Sava. In 1870 devine membru al Academiei Romane si se stinge din viata trei ani mai tarziu, la varsta de 76 de ani.Poenaru, pandur de Valcea
Inventiile romanilor
Romanul, inventator din mosi-stramosi
Deschizatori de drum
Statie orbitala pentru NASA creata de doi pusti
âAm fost inspirat!"
Inventiile romanilor iau calea strainatatii
Ion Basgan, âmagicianul" petrolului
Coanda, copilul indragostit de vant
Ipoteza senzationala: Vlacicu a fost asasinat
Bula, antenele si lampa cu carbid
Stiloul oltenesc
Cucerirea cosmosului, de la vis la realitate
Dosarul âInsulina" asteapta sa se faca dreptate
Primul antivirus romanesc>
Reteta perfectiunii
Idei trasnite care au facut furori la Geneva
Eleronul de 3,7 milioane USD